Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VTEK gali kristi ne tik jos pirmininko galva
BNS
Tenka trauktis. (BNS nuotr.).

Iš pareigų besitraukiančiam Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininkui Romui Valentukevičiui Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis reiškia dar vieną priekaištą – dėl nesavarankiško veikimo.

Keturi iš penkių VTEK narių reikalauja įvertinti VTEK Prevencijos skyriaus vedėjo Mindaugo Siaurio atsakomybę. M. Siaurį kai kurie komisijos nariai įvardija buvus faktiškuoju komisijos vadovu, jo veiksmai esą nulėmė ne vieną prieštaringai vertintą VTEK vardu pristatytą sprendimą. „Manau, kad pirmininkas veikia nesavarankiškai. Turbūt reikėtų ieškoti, kodėl nesavarankiškai“,– BNS sakė V. Pranckietis. Seimo vadovas neįvardijo, kas galėjo veikti VTEK vadovo sprendimus. Tuo metu VTEK komisijos narė Dalia Paulauskaitė teigė, jog faktiškasis VTEK vadovas pastaraisiais metais buvo komisijos Prevencijos skyriaus vedėjas M. Siaurys. „Mano nuomone, jis labai smarkiai peržengė savo kompetencijos ribas. Aš esu išsakius inepasitikėjimą juo posėdžiuose viešai ne kartą“,– BNS ketvirtadienį sakė D. Paulauskaitė. Keturi iš penkių VTEK komisijos nariai praėjusią savaitę kreipėsi į komisijos vadovą prašydami spręsti M. Siaurio tarnybinės atsakomybės klausimą. Rašte VTEK pirmininkui komisijos nariai Saulius Katuoka, Gražina Imbrasienė, Virginijus Kanapinskas ir D. Paulauskaitė priminė pernai rugpjūtį M. Siaurio žiniasklaidoje svarstytą idėją įteisinti pacientų atlygį medikams „vokeliuose“. Kaip pažymi VTEK nariai, nors buvo įpareigotas šios idėjos įgyvendinimo atsisakyti ir ateityje tokias iniciatyvas derinti su VTEK, M. Siaurys vėliau televizijoje darkart pristatė šį asmeninį sumanymą.
„Savo asmeninę nuomonę viešai pateikdamas kaip VTEK poziciją, M. Siaurys ne tik viršijo savo įgaliojimus, bet ir padarė didelę žalą VTEK autoritetui bei sumažino pasitikėjimą šia institucija.
„Savo asmeninę nuomonę viešai pateikdamas kaip VTEK poziciją, M. Siaurys ne tik viršijo savo įgaliojimus, bet ir padarė didelę žalą VTEK autoritetui bei sumažino pasitikėjimą šia institucija. Tokie M. Siaurio veiksmai vertintini kaip šiurkštus tarnybinis nusižengimas, už kurį valstybės tarnautojas gali būti atleistas iš valstybės tarnybos“, – rašte teigia VTEK nariai. VTEK vadovas R. Valentukevičius teigė už šį nusižengimą skyręs M.Siauriui tarnybinę nuobaudą – pastabą, ji vėliau buvo panaikinta.

Rekomendacijos G. Kildišienei ir G. Kėvišui – be VTEK narių žinios

Komisijos nariai savo rašte taip pat nurodo, jog būtent M. Siaurio nurodymu be VTEK komisijos narių žinios buvo parengti išaiškinimai bei rekomendacijos buvusiai parlamentarei Gretai Kildišienei ir Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro vadovui Gintautui Kėvišui. Komisijos nariai rašte pažymi, kad M. Siaurio vadovaujamas skyrius netinkamai ir klaidingai išaiškino G. Kildišienei Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas, o tai pakenkė VTEK autoritetui ir parašą po raštu padėjusiam komisijos vadovui R. Valentukevičiui. Apie M. Siaurio nurodymu VTEK vardu parengtas rekomendacijas dėl G. Kėvišo komisijos nariai teigia sužinoję tik po metų. „Mes atsitiktinai „pagavom“ tą rekomendaciją, kur rašyta, kad komisija išnagrinėjo ir teikė. Komisijoje nebuvo tai nagrinėta. Iš esmės tai buvo patarta, kaip išsisukti iš situacijos apeinant įstatymą“, – teigė D.Paulauskaitė. „Tokiais savo veiksmais M. Siaurys viršijo jam suteiktus įgaliojimus, nes teikti rašytines rekomendacijas VTEK vardu gali tik pati komisija“, – nurodoma rašte. M. Siaurys BNS teigė, kad jam metami komisijos narių priekaištai – neteisingi ir nurodė, jog yra pateikęs komisijos pirmininkui savo paaiškinimą, grįstą dokumentais, kurie, anot jo, paneigia kritiką. „Yra mano atsakymas paaiškinimas ir aš daugiau nieko negaliu pasakyt“,– teigė M. Siaurys. Jis neigė, jog yra peržengęs savo įgaliojimų ribas, nes yra tiesiogiai atskaitingas VTEK pirmininkui ir vykdydavęs jo pavedimus.

Seimo komitetas nepritarė VTEK ataskaitai

Su šia situacija ketvirtadienį supažindintas ir Seimo Valstybės valdymo ir savivaldybių komitetas, svarstęs VTEK 2016 metų ataskaitą. Komiteto posėdyje VTEK nariai paneigdami R. Valentukevičiaus pristatytos ataskaitos teiginius, pabrėžė nežinantys tikslių skaičių, kiek rekomendacijų ir išaiškinimų yra teikta VTEK, o kiek paties pirmininko vardu. Ši informacija, anot VTEK narių, jiems patiems nepateikta. Seimo komitetas bendru sutarimu nusprendė nepritarti komisijos ataskaitai ir grąžino ją tikslinti. „Paaiškėjo, kad komitetui pateikta VTEK ataskaita neatitinka realybės, net patys komisijos nariai negali patvirtini kai kurių duomenų, kurie pateikiami komisijos vardu. Aiškėja tai, kad komisijos pirmininkas pateikė ataskaitą tam, kad nuslėptų realias problemas, todėl komitetas mano, kad VTEK turi peržiūrėti ataskaitą ir pateikti realius duomenis“, – po posėdžio sakė Valstybės valdymo ir savivaldybių komiteto pirmininkas „valstiečių“ frakcijos narys Povilas Urbšys. „Įsitikinome, kad komisija neveikia kaip kolegialus organas, tai yra pono Valentukevičiaus darinys, kurį galima būtų pavadinti Valentukevičiaus tarnybinės etikos komisija“, – pridūrė parlamentaras. VTEK pirmininkas R. Valentukevičius po komiteto posėdžio ketvirtadienį įteikė atsistatydinimo pareiškimą Seimo pirmininkui V. Pranckiečiui. Seimas jį turėtų svarstyti kitą savaitę. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 12 12:57
Spausdinti