Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VTEK aiškinsis R. Karbauskio deklaracijų aplinkybes
BNS
(Juliaus Kalinsko / BNS nuotr.).

Vyriausiosios tarnybinės etikos komisija (VTEK) aiškinsis, ar „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis nepažeidė teisės aktų teikdamas informaciją apie turimą turtą ar paskolas savo deklaracijose.

Už sprendimą pradėti tyrimą balsavo 3 nariai, jo nepalaikė komisijos pirmininkas Romas Valentukevičius ir komisijos narys Saulius Katuoka.

VTEK tyrimą pradėjo dėl dienraštyje „Lietuvos rytas“ skelbtos informacijos, kad „valstiečių“ lyderis turi dvejus prabangius apartamentus Barselonoje, du erdvius namus su baseinais Ispanijos kurortuose ir dviejų aukštų baldų parduotuvę, bet VMI pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje įrašyti ne visi jam priklausantys nekilnojamojo turto objektai Ispanijoje. Taip pat nebuvo deklaruota Ispanijos banke imta 629 tūkst. eurų paskola.

VMI pateiktoje turto ir pajamų deklaracijoje įrašyti ne visi R. Karbauskiui priklausantys nekilnojamojo turto objektai Ispanijoje.

R. Karbauskis dienraščiui teigė, kad savo turto deklaracijoje deklaravo visus Ispanijoje turimus nekilnojamojo turto objektus.

VTEK nurodo, kad Informaciją nagrinėja ne tik Valstybinė mokesčių inspekcija, bet ir Seimo Etikos ir procedūrų komisija, kuri turėtų aiškintis istoriją tuo pačiu aspektu, kaip ir VTEK.

„Ar yra prasmė, kai dvi institucijos tuo pačiu metu pradės tyrimus?“, – posėdyje suabejojo VTEK vadovas R.Valentukevičius.

S. Katuoka taip pat suabejojo, kad galėtų kilti neaiškumas, jei trys institucijos priimtų skirtingus sprendimus.

„Jei yra pagrįstų duomenų apie galimą pažeidimą, visada siūlau pradėti tyrimą ir išsiaiškinti“, – argumentavo Virginijus Kanapinskas. Jis pridūrė, kad naujausiose deklaracijose nėra deklaruota ir politiko paskola, nėra nurodyta sandorių priedo. Jo poziciją palaikė ir komisijos narės Dalia Paulauskaitė bei Gražina Imbrasienė.

Naujausioje turto deklaracijoje VMI, kuri atnaujinta sausio 21-ąją, R.Karbauskis nurodo, kad jo turimo nekilnojamojo turto vertė yra 1 mln. 45 tūkst. eurų, žemės sklypų vertė – dar 1 mln. 6 tūkst. eurų. „Valstiečių“ vadovas taip pat deklaravo turintis 104 tūkst. eurų paskolą. Jo sutuoktinė deklaruotino turto nenurodė.

Žiniasklaidai R. Karbauskis nurodė, kad iš Ispanijoje veikiančio banko „Banco Popular Espanol" jis ėmė 629 tūkst. eurų paskolą ir pripažino padaręs klaidą bei jos nedeklaravęs. Ši paskola politiko deklaracijose neatsispindi iki šiol.

2017 02 08 14:55
Spausdinti