Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


VTEK: A. Kubilius ir R. Karbauskis pažeidė įstatymus
BNS
(BNS nuotr.).

Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) atstovas Seime Andrius Kubilius pažeidė įstatymus, nes per vėlai deklaravo su įmone „Alkesta“ sudarytą automobilio nuomos sandorį, konstatavo Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK). Interesų laiku nedeklaravo ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis.

VTEK vertino Seimo narių grupės kreipimesi pateiktą žiniasklaidos skelbtą informaciją. Komisija nustatė, kad A.Kubilius automobilio Nissan Qashqai dCi „Acenta“ nuomos sutartį su bendrove „Alkesta“ buvo sudaręs 2012-2016 metams. Šiai sutarčiai pasibaigus, 2016 metų gruodžio 1 dieną politikas su bendrove sudarė naują sutartį dėl to paties automobilio nuomos. Sutartimi per visą laikotarpį sulygta nuomos suma siekia 3600 – prievolė deklaruoti sandorius atsiranda, jei jis viršija 3000 eurų. Politikas deklaraciją turėjo papildyti po perrinkimo į Seimą per 30 dienų, tačiau sandorį nurodė tik šių metų sausio 10-ąją. VTEK nurodė, jog įstatyme numatyta galimybė tikrinti tik trejų metų veiklą, todėl komisija nevertino fakto, jog politikas ir anksčiau buvo nedeklaravęs dar 2012-aisiais sudaryto automobilio nuomos sandorio, kaip nevertino ir jo teisėtumo – sandoris sudarytas su paramą jo vadovautai TS-LKD skyrusia bendrove. Delfi.lt nurodo, kad Registrų centro duomenimis, didžiausi „Alkestos“ akcininkai yra sutuoktiniai Aldona Zambacevičienė ir Vytautas Zambacevičius. Pastarasis yra ilgametis Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys, išrinktas pagal jos sąrašą buvo 2002–2007 metų Alytaus miesto savivaldybės tarybos narys. Kaip skelbia 15min.lt, „Alkestos“ vadovas, VTEK žiniomis, prieš daugiau nei trejus metus yra finansiškai rėmęs TS-LKD.

Įstatymui nusižengė ir R. Karbauskis

Laiku nedeklaruodamas interesų įstatymą pažeidė ir R. Karbauskis . Savo iniciatyva tikrinusi dienraštyje „Lietuvos rytas“ skelbtą informaciją VTEK nustatė, kad 2005 metais R.Karbauskis iš Ispanijoje veikiančio „Banco Popular Espanol“ namo statybai iki 2037 metų pasiskolino 770 tūkst. eurų. Taip pat nustatyta, kad politiko žmona vadovauja Ispanijos įmonei „Corporation Mobiliaria del Baltico“, o pernai metų gruodžio pabaigoje iš šios įmonės ji įsigijo automobilį „Porsche Cayenne“. Visus šiuos duomenis savo privačių interesų deklaracijoje R.Karbauskis nurodė pavėluotai – tik šių metų vasario 21 dieną, nors turėjo tą padaryti per 30 dienų po to, kai pradėjo eiti pareigas Seime. VTEK pažymėjo, kad informaciją apie žmonos dalyvavimą tarptautinėje ne pelno siekiančioje asociacijoje „Big Cycling“ politikas deklaravo laikydamasis įstatymo nustatytų terminų. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 04 19 14:03
Spausdinti