Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VRM siūlo išplėsti baudžiamąją atsakomybę už rinkėjų papirkinėjimą
BNS
(BNS nuotr.).

Vidaus reikalų ministerija (VRM) siūlo Seimui svarstyti projektą, pagal kurį būtų baudžiama ne tik už rinkėjo papirkimą, tačiau ir už bandymą papirkti.

„Pernai buvo teiktas projektas, Vyriausybė jam pritarė, bet Seime tuo metu prieš rinkimus jis nepasiekė Seimo salės. Mes dabar iš naujo iniciatyvą išreiškiame. Norime leisti tam projektui išvysti dienos šviesą“, – BNS sakė vidaus reikalų ministras Eimutis Misiūnas. Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas numato atsakomybę tuo atveju, kai rinkėją paperkant, apgaulės būdu arba naudojant psichinę prievartą jam trukdyta pasinaudoti rinkimų teise. Pagal VRM projektą, siūloma bausti už bandymą daryti poveikį rinkėjui – tai reikštų, kad pats bandymas papirkti būtų laikomas nusikaltimu. Už tokį nusikaltimą būtų baudžiama bauda, viešaisiais darbais arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. „Įvertinę veiklos pavojingumą, kad sąžiningas, teisingas balsavimas, piliečių valios išreiškimas – tai vis dėlto demokratinės valstybės pamatas, manome, kad tai yra pavojinga veikla, ir teikiame Seimui iš naujo svarstyti šito įstatymo pakeitimo projektą“, – BNS teigė ministras. VRM teigimu, šiuo metu susiklostė praktika teismuose, kad pats rinkėjų papirkimas savaime dar nereiškia nusikalstamos veikos padarymo. Teismuose tenka įrodinėti, kad kaltininkas, papirkdamas rinkėją, paveikė jo valią, todėl šis balsavo kitaip, negu norėjo. Pavyzdžiui, šiemet balandį Vilniaus apygardos teismas išteisino Trakų rajono gyventoją Andrejų Sapigą, kaltintą rinkėjų papirkimu per savivaldos rinkimus. Trakų rajono apylinkės teismas jį buvo pripažinęs kaltu dėl rinkėjų papirkimo 30 eurų per 2015-aisiais vykusius Trakų savivaldybės tarybos ir mero rinkimus. Vyrui buvo skirta daugiau nei 1,2 tūkst. eurų bauda. Tačiau Vilniaus apygardos teismo trijų teisėjų kolegija konstatavo, kad A.Sapigos veiksmai nesutrukdė rinkėjams realizuoti savo teisės rinkti, neturėjo lemiamo įtakos jų apsisprendimui už ką balsuoti.
Už tai numatyti viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų.
Bausmių už rinkėjų papirkimą nesiūloma keisti. Už tai numatyti viešieji darbai arba bauda, arba laisvės apribojimas, arba areštas, arba laisvės atėmimas iki ketverių metų. E.Misiūnas tikisi, kad Seimas priims ministerijos teikiamas pataisos ir jos jau galios 2019 metais, kai vyks savivaldybių tarybų ir merų, prezidento bei Europos Parlamento rinkimai. „Manau, kad tai bus labai gera prevencinė priemonė“, – sakė ministras. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 28 18:54
Spausdinti