Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


VPT kaltina policiją paruošus neskaidrias 120 automobilių pirkimo konkurso sąlygas
BNS
(BNS nuotr.).

Mažiausiai 120 naujų automobilių ketinantis pirkti Policijos departamentas konkurso sąlygas parengė pritaikydamas vienam tiekėjui, teigia Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT).

BNS žiniomis, specialistai nustatė, kad pagal policijos ketinamo skelbti konkurso sąlygas gali būti įsigyjami tik „Volkswagen Transporter“ automobiliai. Numatoma pirkti 120, o esant finansavimui papildomai dar 36 transporto priemones. „Taip, labai tikslios detalios sąlygos, bendrai visų sąlygų visuma yra subalansuota vienam tiekėjui. Mes suprantame, kad policijos kokybiškas, operatyvus darbas yra svarbus dėl mūsų visų saugumo. Mes tikrai norime, kad jie važinėtų kokybiškais automobiliais ir kad jie neturėtų bėdų. Bet kokybės ir kainos santykis yra užtikrinamas konkurencija“, – BNS sakė Viešųjų pirkimų tarnybos vadovė Diana Vilytė. Įtarimais, kad konkurso sąlygos gali riboti konkurenciją, VPT pasidalijo su Vidaus reikalų ministerija (VRM). Ministerija kol kas situacijos nekomentuoja, ministras Eimutis Misiūnas pirmadienio popietę tai žada padaryti surengęs spaudos konferenciją. Policijos generalinis komisaras Linas Pernavas taip pat žurnalistams žada pateikti atsakymus į Viešųjų pirkimų tarnybos išsakomas pastabas. „Situacija yra gera dėl to, kad tai yra pati pirkimo pradžia, dar tik bus skelbiamas konkursas. Kai jau pasirašyta sutartis, kai jau randami „auksiniai šaukštai“ sandėlyje, tuomet jau esame nelaimingi, nes pinigai sumokėti, viskas pavėluota. Dabar yra užkardymas pačioje pirkimo pradžioje – užsitikrinsime konkurenciją, ateis daugiau tiekėjų, jie tarpusavyje konkuruos, ir bus geriausia kaina“, – teigė VPT vadovė.

Pluoštas reikalavimų

Konkurso sąlygose numatyta, kad automobilio su dyzeliniu, 100 iki 150 kW galios varikliu ilgis turi būti 4,8-5 metro, aukštis ir plotis – nuo 1,9 iki 2 metrų, atstumas nuo priekinių iki galinių ratų – nuo 3 iki 3,2 metro. Keleivių salono aukštis turėtų būti 1,5-1,6 metro, sulaikytųjų skyriaus aukštis – 1,3-1,4 metro, ilgis – 0,7-0,8 metro. Automobiliuose turi būti įrengta papildoma variklio, karterio ir pavarų dėžės apsauga. Taip pat reikalaujama, kad transporto priemonės turėtų papildomą dugno apsaugą, o automobilio pardavėjas ar įgaliotas atstovas privalo užtikrinti techninę priežiūrą ne mažiau nei trijuose Lietuvos miestuose.
Reikalaujama, kad transporto priemonės turėtų papildomą dugno apsaugą, o automobilio pardavėjas ar įgaliotas atstovas privalo užtikrinti techninę priežiūrą ne mažiau nei trijuose Lietuvos miestuose.
Policija kovą skelbė apie ambicingą planą atnaujinti automobilių parką įsigyjant apie 500 naujų automobilių. Generalinis komisaras L.Pernavas teigė, kad jų greičiausiai bus perkama mažiau, dalį numatytų naujų transporto priemonių ketinama pirkti galbūt ir kitąmet. Šiemet policijos komisariatams jau pristatyta apie 80 naujų automobilių, juos, anot L.Pernavo, pavyko įsigyti iš sutaupytų lėšų bei iš dalies pinigų, gautų už parduotus nebenaudojamus pastatus.

Policija kaltinimus neigia

Policijos vadovai  priekaištus dėl konkurso sąlygų atmeta. Jie teigia, kad pagal numatytus reikalavimus dėl automatinės greičių dėžės ir keturių varomųjų ratų konkurse gali dalyvauti mažiausiai du automobilių gamintojai - „Mercedes“ ir „Volkswagen“, o patobulinę modelius galėtų konkuruoti bent penki gamintojai. „Pagal tai, kokia yra padaryta rinkos analizė, žinome, kad pagal mūsų poreikius gaminami dviejų gamintojų automobiliai su automatinės greičių dėžės ir keturių varomų ratų komplektacija. Daugiau jokių gamintojų nėra, todėl net ir labai norėdami, negalime sudaryti galimybės dalyvauti ar nedalyvauti kitiems“, - žurnalistams sakė policijos generalinio komisaro pavaduotojas Rimantas Bobinas. „Tikrai noriu paneigti visus gandus, kad pirkimas nėra skaidrus“, - pridūrė jis.

Planuoja kreiptis į teismą

Policija teigia, kad sąlygas konkursui rengė metus, domėjosi Estijos ir Suomijos pareigūnų praktika. Policijos vadovai taip pat pabrėžia, kad Viešųjų pirkimų tarnyba iki šiol nėra pateikusi oficialaus atsakymo dėl konkurso skelbimo. Policijos vadovo pavaduotojas Edvardas Šileris sako, kad automatinės greičių dėžės reikia dėl patrulių darbo specifikos - tenka įjunginėti švyturėlius, garsinius signalus, naudotis radijo stotele, naudotis garsiakalbiu pažeidėjų ar kitų vairuotojų perspėjimui, o su paprasta pavarų dėže šiuos veiksmus atlikti sudėtinga. Keturių varomų ratų automobiliuose reikalaujama dėl to, jog patruliuoti tektų ir rajonuose, kur kai kuriais keliais pravažiuoti įprastu automobiliu sudėtinga. „Jei gausime oficialų atsakymą su paaiškinimais, kodėl tai yra sustabdyta, jei bus poreikis, teismine tvarka kreipsimės į teismą tiek dėl garbės ir orumo įžeidimo institucijos, tiek dėl procedūrų tęsimo. Mes nematome jokių variantų, kad mes keistumėme specifikaciją ir atsisakytumėme šių reikalavimų“, - sakė E.Šileris. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 15 17:05
Spausdinti