Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Vietoj baudų – prevencinės programos
BNS
Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga. (BNS nuotr.).

Ministrų kabinetas pritarė Sveikatos apsaugos ministerijos siūlymui, kad tam tikrus administracinius pažeidimus padarę žmonės vietoj baudų galėtų dalyvauti prevencinėse programose, skirtose nepilnamečiams ar suaugusiems žmonėms arba gauti reikiamas gydymo paslaugas.

„Šios programos gali būti skiriamos asmens sutikimu kaip alternatyva numatytai baudai. Kitaip tariant, jei jis sutinka dalyvauti siūlomoje programoje, jam gali būti sumažinta ar visai neskiriama bauda. Tuo tarpu jei jis nesilaikys įsipareigojimo dalyvauti programoje, baudą jam teks sumokėti. Iki šiol žmonėms nebuvo sudarytos plačios galimybės dalyvauti prevencinėse ar gydymo programose (renkantis tai) kaip alternatyvą. Akivaizdu, kad gera prevencija efektyviau nei baudimas. Mokslu įrodyta, kad pakeisti gyvenseną yra sunku, bet tai veikia žymiau geriau, negu baudos ar gąsdinimai“, – ministerijos pranešime cituojamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
„Akivaizdu, kad gera prevencija efektyviau nei baudimas. Mokslu įrodyta, kad pakeisti gyvenseną yra sunku, bet tai veikia žymiau geriau, negu baudos ar gąsdinimai“, – ministerijos pranešime cituojamas sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.
Kaip numatyta Administracinių nusižengimų kodekse, dalyvauti programose būtų įpareigojami tie, kurie pažeidė viešąją tvarką, viešoje vietoje vartojo alkoholinius gėrimus, buvo sučiupti neblaivūs viešoje vietoje, taip pat alkoholį vartojantys nepilnamečiai. Tokios programos skirtos ir vartojantiems narkotines bei psichotropines medžiagas, tėvams ar globėjams, smurtaujantiems prieš vaikus, jų neprižiūrintiems ir neleidžiantiems mokytis, taip pat ir tiems, kurie netinkamai elgiasi su gyvūnais. Tikimasi, kad dalyvavimas prevencijos programose, privers žmogų pergalvoti savo pasirinkimo prioritetus, o kreipimasis gydytis suteiks galimybę grįžti į pilnavertį gyvenimą. Už kursus gali tekti susimokėti Programoje dalyvauti įpareigotas žmogus turės per 10 dienų nuo kreipimosi į programą vykdančią įstaigą dienos apie tai informuoti instituciją ar pareigūną, paskyrusį šią priemonę. Baigus kursą bus išduodamas tai patvirtinantis dokumentas. Gyventojai, įpareigoti dalyvauti alkoholizmo ir narkomanijos prevencinėje programoje, už išklausytą kursą turės susimokėti patys, išskyrus tuomet, jei jie turi teisę gauti pašalpą. Nepilnamečiams už dalyvavimą programoje mokėti nereikės, tai už juos padarys valstybė. Alkoholizmo ir narkomanijos programa apima suaugusiems skirtą 16 val. trukmės privalomąjį mokymą apie alkoholio ir narkotikų žalą žmogaus sveikatai. Ankstyvosios intervencijos programa yra skirta nepilnamečiams, kurie turėtų dalyvauti 8 val. trukmės psichologinės, socialinės pedagoginės pagalbos užsiėmimuose, grupinėje veikloje. Sveikatos priežiūros kursas apima gydymo paslaugas, teikiamas visiems, kuriems reikalingas priklausomybių gydymas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.   
2017 09 13 19:36
Spausdinti