Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


PASIENIS
V. Čmilytė-Nielsen: artėjant „Zapad“ pratyboms provokacijų pasienyje gali būti ir daugiau
BNS
Fotobankas
V. Čmilytė-Nielsen.

Dvylikai Baltarusijos pasieniečių antradienį neteisėtai kirtus Lietuvos sieną, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad artėjant „Zapad“ pratyboms provokacijų pasienyje gali būti ir daugiau.

Minsko režimo pareigūnų veiksmus smerkia ir Estijos bei Latvijos parlamentų vadovai, Europos Parlamento pirmininkas bei sako, kad į tokius dalykus privaloma reaguoti.

„Tai yra labai rimta ir pavojinga provokacija. Kaip tik aptarėme, jog parlamentų pirmininkų lygmenyje norėtume kreiptis į Europos Sąjungos valstybių parlamentų pirmininkus, galbūt NATO šalių parlamentų pirmininkus, atkreipdami dėmesį į tokį neleistiną elgesį ir šiuos veiksmus“, – trečiadienį žurnalistams Vilniaus rajone, Medininkuose, sakė V. Čmilytė-Nielsen.

„Reikėtų konstatuoti, kad, matyt, ruošiantis „Zapad“ pratyboms tokių provokacijų galima sulaukti ir daugiau. Labai svarbu, kad reaguotume į jas ir kad ta reakcija būtų solidari“, – pridūrė ji.

Lietuvos Seimo vadovė trečiadienį Medininkuose padėtį pasienyje su Baltarusija aptarė kartu su EP pirmininku Davidu Sassoliu, Estijos ir Latvijos kolegomis Jūriu Ratu bei Inara Mūrniece.

„Manau, kad būtina reaguoti į tokius dalykus, kuomet pažeidžiama kitos suverenios valstybės teritorija. Tai yra priešiškumo ženklas ir mes tikrai žinome, kad Baltarusija ir Lukašenkos režimas gali tapti labai pavojingas“, – pabrėžė D. Sassolis.

„Aš manau, kad tai yra kitas lygmuo, kai Baltarusijos pasieniečiai peržengia valstybės sieną, tai nėra toleruotina, tai yra rimtas signalas“, – kalbėjo Estijos Rygikogo pirmininkas J. Ratas.

Latvijos Saeimos vadovė teigė, kad panašių provokacijų šalyje dar nebuvo, tačiau to galima sulaukti ateityje, ypač artėjant „Zapad“ pratyboms.

„Kol kas panašių provokacijų Latvijoje dar nebuvo, tačiau kas žino, kas bus toliau. Kadangi metodai keičiasi, mes matome, kad naudojamos naujos technologijos, artėja „Zapad“ pratybos, apie kurias taip pat turime labai rimtai galvoti“, – teigė I. Mūrniecė.

12 baltarusių pasieniečių, dėvėjusių riaušių malšinimo ekipuotę, Šalčininkų rajone, vadinamoje Dieveniškių kilpoje, antradienį įstūmė į Lietuvą 35 migrantų grupę ir patys neteisėtai peržengė valstybės sieną. 

Lietuvos pasieniečiai keletą kartų įspėjo baltarusių pareigūnus, kurie netrukus grįžo į savo šalies teritoriją.

Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė šį incidentą pavadino „įžūlia provokacija“ ir teigė, kad priimtas sprendimas didinti sienos apsaugos pajėgumus.

Kaip praneša Minsko institucijos, rugsėjį rengiamose Rusijos ir Baltarusijos pratybose „Zapad 2021“ dalyvaus apie 13 tūkst. karių. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 18 16:14
Spausdinti