Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VALSTYBĖS SAUGUMAS
V. Bako gautas žvalgybos pareigūno pranešimas: VSD rinko informaciją apie G. Nausėdos aplinką, V. Ušacką
BNS
Fotobankas
Vytautas Bakas.

Aukšto rango žvalgybos pareigūnas yra informavęs Seimo ir teisėsaugos atstovus, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovybės nurodymu 2018-2019 metais žvalgyba rinko informaciją apie tuometinio kandidato į prezidentus Gitano Nausėdos aplinkos žmones ir diplomatą Vygaudą Ušacką, rodo BNS gauti duomenys.

Informaciją apie tai pareigūnas 2019 metų balandį pateikė tuometiniam Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkui Vytautui Bakui. Informaciją taip pat yra gavę generalinis prokuroras Evaldas Pašilis ir Specialiųjų tyrimų tarnybos direktorius Žydrūnas Bartkus. Informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno tapatybė jo paties prašymu nėra atskleista. Dokumentai rodo, kad jam gali būti suteiktas pranešėjo statusas.

Pranešėjas yra pateikęs informaciją apie tris epizodus. Jis teigė, kad informacija buvo renkama apie G. Nausėdos aplinkoje rinkimų kampanijos metu buvusius politikos, verslo ir kultūros žmones, įskaitant dabartinius G. Nausėdos komandos narius. Iki šiol šio rašto turinio teisėsauga ir VSD nėra komentavę. 

Seimo narys V. Bakas vasario mėnesį paprašė Seimo valdybos inicijuoti laikinąją tyrimo komisiją dėl „galimo neteisėto kišimosi į rinkimų procesus, neteisėto informacijos rinkimo ir panaudojimo“. Valdyba tyrimą inicijuoti atsisakė. 

VSD griežtai paneigė tokią informaciją. „Griežtai paneigiame žiniasklaidoje pasirodžiusią informaciją. VSD tikrai nerinko ir neteikė jokios informacijos apie minimus asmenis“, – BNS sakė VSD atstovė Aurelija Katkuvienė.

„Visa VSD veikla yra griežtai reglamentuota ir vykdoma pagal galiojančius įstatymus. Rinkimų metu VSD turėjo užduotį ir stebėjo bei vertino užsienio šalių įtaką rinkimų procesui“, – pridūrė ji. A. Katkuvienė taip pat atkreipė dėmesį, kad šią informaciją tikrino teisėsauga ir nusikaltimo neįžvelgė. „Neabejojame, kad STT ir prokuratūra įvertino šią informaciją, ji buvo paneigta“, – sakė VSD atstovė.

Tirta G. Nausėdos komanda?

Anot informaciją pateikusio žvalgybos pareigūno, per pirmąjį pokalbį 2018 metų liepą VSD direktoriaus pavaduotojas Remigijus Bridikis nurodė surinkti informaciją apie vieno iš kandidato į prezidentus komandos narius ir verslininkus, į kuriuos bus kreipiamasi dėl paramos rinkimuose. Surinkta informacija turėjo būti perduota VSD direktoriui Dariui Jauniškiui. 

Sąraše be kitų yra G. Nausėdos štabo vadovė, dabartinė Prezidentūros kanclerė Algė Budrytė, politologai Linas Kojala ir Mindaugas Jurkynas, kompozitorius Giedrius Kuprevičius, režisierius Arūnas Matelis, muzikantas Jurgis Didžiulis, verslininkas ir politikas Aivaras Abromavičius, filosofai Vytautas Rubavičius ir Mindaugas Kubilius, verslininkai Ilja Laursas ir Vladas Lašas.

Į kitą sąrašą įtraukta per 40 verslininkų, tarp jų – įmonių grupės „Girteka Logistics“ valdybos pirmininkas Mindaugas Raila, „Norfos“ įmonių grupės pagrindinis akcininkas Dainius Dundulis, „Rokiškio sūrio“ vadovas Dalius Trumpa, „Grigeo“ savininkas Gintautas Pangonis, „KG Group“ valdybos pirmininkas Tautvydas Barštys.

Anot pareigūno, R. Bridikis nurodė, kad tai „itin slaptas pavedimas“. „Direktorius pokalbio pabaigoje man pasakė, kad jis pateiktos informacijos pilnoje apimtyje „Jam“ nepasakos, o tik įvardins asmenis, kurie yra blogi“, – rašoma kreipimesi, neįvardijant pavardžių. 

Sąraše – ir dabartiniai Prezidentūros darbuotojai

Pasak pranešėjo, per kitą epizodą 2019 metų sausį R. Bridikis jį informavo apie direktoriaus D. Jauniškio užduotį surinkti informaciją apie kandidato į prezidentus G. Nausėdos komandos narius. Sąraše nurodoma daugiau kaip 60 pavardžių. Tarp jų yra prezidento dabartiniai vyriausieji patarėjai Povilas Mačiulis ir Aistis Zabarauskas.

Sąraše taip pat yra rinkimų kampanijos metu G. Nausėdos aplinkoje buvę aktorius Juozas Budraitis, žurnalistas Vytaras Radzevičius, teisininkas Tomas Davulis, Seimo narys Valerijus Simulikas, buvęs krepšinininkas, verslininkas ir politikas Tomas Pačėsas.

Rašte nurodoma, kad vadovybės nurodymu VSD taip pat rinko informaciją apie buvusį diplomatą Vygaudą Ušacką, dalyvavusį konservatorių partijos atrankoje dėl kandidato prezidento rinkimuose. Anot pranešėjo, 2018 metų rugsėjį per pokalbį R. Bridikis nurodė, kad „reikia paremti“ V. Ušacko politinį oponentą, Seimo narį Žygimantą Pavilionį „informacija, kuri įrodytų, kad V. Ušackas yra prorusiškas“.

Pareiškėjas teigia pasakęs, kad tokios informacijos departamentas neturi, o tada, pasak jo, R. Bridikis nurodė atlikti viešą paiešką kitam pareigūnui. Rašte teigiama, kad viešai rasta informacija buvo perduota VSD direktoriui. 

Pagal raštą, šis pokalbis įvyko tą pačią dieną, kai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų priežiūros komitetas rinkose svarstyti Ž. Pavilionio pasisakymus apie V. Ušacką. Tuo metu Ž. Pavilionis jau buvo paskelbęs, kad atsisako dalyvauti pirminiuose partijos rinkimuose. V. Ušackas dalyvavo Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos pirminiuose rinkimuose, bet 2018 metų lapkritį juos pralaimėjo Ingridai Šimonytei.

Pareigūnas įžvelgia pažeidimus

Pareiškėjas teigia manantis, kad šiais veiksmais žvalgybos vadovai galėjo pažeisti teisėtumo ir politinio neutralumo principus.

Generalinis prokuroras Evaldas Pašilis yra informavęs, kad remiantis Pranešėjų apsaugos įstatymo nuostatomis prokuratūra yra priėmusi „atitinkamą šiame įstatyme numatytą sprendimą“, o ištirti aplinkybes pavesta STT. Žurnalistams E. Pašilis yra sakęs, kad negali nei patvirtinti, nei paneigti, kad šiuo atveju yra suteiktas pranešėjo statusas.

STT direktorius Žydrūnas Bartkus yra nurodęs, jog tarnyba negavo ir nesurinko duomenų, kurie būtų pagrindu spręsti klausimą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo.

V. Bakas praėjusį mėnesį kreipėsi į Seimo valdybą siūlydamas atlikti parlamentinį tyrimą. Buvęs NSGK vadovas aiškino, dar praėjusių metų pradžioje kreipęsis į teisėsaugą, tačiau aiškių atsakymų apie priimtus sprendimus negavęs.

Seimo valdyba praėjusią savaitę nusprendė neinicijuoti parlamentinio tyrimo, remdamasi Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto rekomendacija. Išklausius teisėsaugos vadovų informacijos, komiteto pirmininkas Dainius Gaižauskas paskelbė, kad pranešimas dėl galimai neteisėtai rinktos informacijos nepasitvirtino, „nusikaltimo greičiausiai nebuvo“. 

V. Bakas aiškino, kad valdybos sprendimas nepradėti tyrimo nepagrįstas, nes NSGK jokio sprendimo dėl tyrimo taip pat nepriėmė, o apsiribojo generalinio prokuroro ir STT vadovo pateiktos informacijos išklausymu. 

G. Nausėda vasario 26-ąją žurnalistams sakė, kad buvo susitikęs su generaliniu prokuroru ir STT direktoriumi bei „išsiaiškino situaciją iš esmės“. Vasario 26-ąją šalies vadovas sakė manantis, kad valdyba priėmė teisingą sprendimą neinicijuoti parlamentinio tyrimo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 04 09:23
Spausdinti