Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


TVF: siekdama pasivyti Vakarus Lietuva turi pertvarkyti švietimo sistemą
BNS
(Pixabay nuotr.).

Trumpuoju laikotarpiu Lietuvos ekonominės perspektyvos atrodo teigiamos, tačiau kyla abejonių, ar per ilgesnį laiką šalis sugebės pasivyti Vakarų Europą, teigia Tarptautinio valiutos fondo (TVF) misijos Lietuvoje vadovas.

Anot Christopho Klingeno, būtinos struktūrinės reformos, o švietimo sistemoje reikia sujungti institucijas, sukurti lankstesnes programas. „Klaustuką kelia vidutinio ir ilgo laikotarpio ekonominės perspektyvos. Ar gali Lietuva pragyvenimo lygiu toliau vytis Vakarų Europą? Perspėjimo ženklas yra tai, kad pastaruosius trejus metus Lietuvos produktyvumo lygis nesugebėjo vytis (Vakarų - BNS). Imtis šio iššūkio būtinos struktūrinės reformos, dėl to pasiektas konsensusas, dabar tik reikia išsirinkti pačias perspektyviausias sritis ir jas atkakliai įgyvendinti“, - spaudos konferencijoje,s skirtoje dvi savaites trukusios misijos rezultatams, pirmadienį Vilniuje sakė Ch.Klingenas. „Švietimo reforma būtų mūsų prioritetų sąrašo viršuje“, - pridūrė jis. Pasak Ch.Klingeno, Lietuvos švietimo sistemoje turėtų būti nustatyti vienodi standartai, turėtų būti mažiau, tačiau geriau apmokamų mokytojų, o sektoriaus vadovybė turėtų įgauti daugiau galių ir atsakomybių. TVF misijos vadovas taip pat tikino, kad svarbu pertvarkyti inovacijų skatinimą: Lietuva šioje srityje pasiekia per mažai, palyginti su tuo, kiek išleidžia. „Reikia sujungti institucijas, yra per daug siaurų programų - mūsų nuomone, reikalingos platesnės ir lankstesnės programos“, – aiškino TVF vadovas. Be to, pasak jo, būtina fiskalinė reforma, kuri padėtų šaliai augti bei didintų pajamų lygybę. „Fiskalinės struktūros reforma gali skatinti augimą ir padėti pasiekti Vyriausybės pajamų lygybės tikslus. Mūsų populiariausios priemonės šioje srityje apima ir mažesnį žemas pajamas gaunančių asmenų prisidėjimą, mokant socialinės apsaugos mokesčius, daugiau ir geresnių aktyvių darbo programų ir dosneses bedarbystės pašalpas“, - teigė jis.

Pokyčiai vyksta lėtai

Atkreipus dėmesį, kad TVF misijos šių metų rekomendacijos yra panašios į praėjusių metų, sutampa su dalimi Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos bei Europos Komisijos rekomendacijų, Ch.Klingenas teigė, kad reformos yra sudėtingos ir negalima tikėtis staigaus proveržio. „Tai sudėtingos reformos, tad negalima tikėtis, kad grįši po metų ir viskas bus sutvarkyta“, – teigė TVF atstovas. Tačiau jis tikino pastebintis progresą – pavyzdžiui, reformuojant darbo santykius, be to, jaučiamas idėjų antplūdis dėl to, kas turėtų būti padaryta. Finansų ministras Vilius Šapoka spaudos konferencijoje tikino, kad minėtos reformos yra prioritetinės ir svarbios Lietuvos ateičiai. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 15 18:52
Spausdinti