Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


POŽIŪRIS
Tiek Kinija, tiek ES nori, kad Lietuva liktų ištikima „vienos Kinijos“ principui
Evaldas Labanauskas, specialiai iš Briuselio
Europos Komisija

„Nesvarbu, ar tai vertybės, ar JAV užsienio politika, šiame diplomatiniame konflikte Lietuvos ir Kinijos santykiai turi būti vykdomi pagal „vienos Kinijos“ principą“, – interviu teigė Weinian Hu, ES ir Kinijos santykių ekspertė iš Briuselyje įsikūrusio Europos politikos studijų centro (CEPS).

– Kaip galima vertinti ES ir Kinijos santykius pastaruoju metu?

– ES ir Kinijos santykiai yra įvairialypiai, kaip tai įtvirtinta 2019 m. priimtame bendrame komunikate „ES ir Kinija. Strateginė perspektyva“. Ten teigiama, kad Kinija yra „kaip derybų partnerė, su kuria ES turi suderinti savo interesus, kaip ekonomikos konkurentė, siekianti pirmauti technologijų srityje, ir sisteminė varžovė, propaguojanti alternatyvius valdymo modelius“.

Veikiant ir įgyvendinant tokius santykius, abi pusės naudojasi abipusio dialogo architektūra.

Asmeninis archyvas
Weinian Hu.

– Kaip vertinate Lietuvos vadinamosios „vertybių diplomatijos“ susikirtimą su Kinija? Kiek tai susiję su JAV užsienio politikos pokyčiais?

– Nesvarbu, ar tai vertybės, ar JAV užsienio politika, šiame diplomatiniame konflikte Lietuvos ir Kinijos santykiai turi būti vykdomi pagal „vienos Kinijos“ principą. Tai ne politinė klišė, o savaime suprantamas dalykas ES ir Kinijos strateginiame dialoge. Kai Kinija 1971 m. gavo nuolatinę vietą Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, Europos Ekonominė Bendrija, kaip tuomet vadinosi ES, pripažino Kinijos Liaudies Respubliką vienintele teisėta Kinijos vyriausybe ir taip atvėrė kelią diplomatinių ryšių užmezgimui 1975 m.

– Ko galima tikėtis toliau iš Lietuvos ir Kinijos diplomatinio konflikto? Kokie galėtų būti kiti Kinijos žingsniai?

– Manau, kad Kinija norėtų, jog Lietuva išliktų ištikima „vienos Kinijos“ principui. Bet kokiu atveju Lietuvos ir Kinijos santykiai stagnuos.

– Kokią įtaką šis konfliktas turi ES ir Kinijos santykiams?

– Esant šiam konfliktui ar ne, ES ir Kinijos santykiai bus formuojami pagal minėtoje „Strateginėje perspektyvoje“ išdėstytus požiūrius – politiniame lygyje. Darbiniame lygyje abipusiai įsipareigojimai klostysis pagal įvairias dvišales programas.

– Ar Lietuva gali tikėtis paramos iš ES Kinijos klausimu?

– ES vadovaujasi „strateginės autonomijos“ principu ir jo įgyvendinimas, apimant ir Lietuvą, bus paremtas „Strateginėje perspektyvoje“ aprašytais požiūriais.

2021 11 08 06:41
Spausdinti