Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


Šveicarai nubalsavo atėjus laikui atsisakyti atominės energijos
BNS
(Reuters nuotr.).

Šveicarijos piliečiai sekmadienį įvykusiame referendume pritarė vyriausybės planui laipsniškai atsisakyti atominės energijos: kai tik baigsis visų penkių šalyje veikiančių reaktorių eksploatacijos terminas, jie bus pakeisti atsinaujinančiaisiais energijos šaltiniais.

Už atominės energijos atsisakymą balsavo 58 proc. piliečių, praneša BBC. Šiuo metu atominėse elektrinėse gaminama daugiau kaip trečdalis Šveicarijoje suvartojamos elektros energijos. Tiksli data, kada bus uždarytos Šveicarijos atominės elektrinės, nėra nustatyta. JAV leidinys „The New York Times“ rašo, kad pirmosios atominės elektrinės eksploatavimas greičiausiai bus nutrauktas 2019 metais. Ateityje šalis vis labiau kliausis saulės, vandens ir vėjo energija. Šiuo metu Šveicarijos hidroelektrinėse gaminama 60 proc. visos šalies elektros energijos, o saulės ir vėjo jėgainėse – tik maždaug 5 procentai.
Šiuo metu Šveicarijos hidroelektrinėse gaminama 60 proc. visos šalies elektros energijos, o saulės ir vėjo jėgainėse – tik maždaug 5 procentai.
Naujajai energetikos programai, pavadintai „2050 metų energetikos strategija“, labiausiai priešinasi konservatyvioji Liaudies partija. Konservatoriai mano, kad dėl šio plano padidės elektros energijos tarifai, Šveicarijos namų ūkių išlaidos padidės vidutiniškai 3,2 tūkst. frankų per metus, o būsimos vėjo turbinos ir saulės baterijų plokštės sugadins „idilišką gamtovaizdį“. Vyriausybė tuo tarpu papildomas namų ūkių išlaidas vertina tik 40 frankų per metus. Laipsniškai atsisakyti atominės energijos Šveicarijos vyriausybė pasiūlė po 2011 metais Japonijos Fukušimos atominėje elektrinėje įvykusios avarijos. Beje, pernai lapkritį įvykusiame referendume dauguma šveicarų atsisakė paremti „žaliųjų“ pasiūlymą nustatyti, kad atominės elektrinės šalyje galėtų būti eksploatuojamos ne ilgiau kaip 45 metus. Seniausioji iš Šveicarijoje eksploatuojamų atominių elektrinių buvo pastatyta 1969 metais, o naujausioji – 1984 metais. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 22 14:39
Spausdinti