Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


STT seklių dėmesys – įtakingiems energetikams
BNS
R.Juozaičio namus krėtė STT agentai. (BNS nuotr.).

Prancūzijos „Alstom“ kyšininkavimo byloje atrsidūrė ir buvę „Lietuvos energijos“ ir Lietuvos elektrinės vadovai.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT), bendradarbiaudama su Jungtinės Karalystės teisėsauga, atlieka ikiteisminį tyrimą dėl stambaus masto kyšininkavimo ir papirkimo. STT atstovė Renata Saulytė BNS patvirtino, kad vienas tyrimo epizodų susijęs su Prancūzijos inžinerijos grupės „Alstom“ įgyvendintais projektais – grupė Lietuvos elektrinėje už 200 mln. eurų įrengė sieros valymo įrenginius ir už 43 mln. eurų rekonstravo Kauno hidroelektrinę. STT trečiadienį atliko apklausas ir kratas buvusio „Lietuvos energijos“ vadovo Rymanto Juozaičio ir buvusio Lietuvos elektrinės vadovo Prano Noreikos namuose. BNS duomenimis, nė vienam jų nepareikšti įtarimai, Lietuvoje nėra sulaikytų asmenų. Anot STT, įtariama, kad nuo 2004 iki 2009 metų tuometinėms įmonėms Lietuvos elektrinė ir „Lietuvos energija“, įgyvendinant tarptautinius didelės vertės viešuosius pirkimus, galėjo būti vykdomos nusikalstamos veikos – stambaus masto kyšininkavimas ir papirkimas, siekiant paveikti viešųjų pirkimų rezultatus ir įsigytų paslaugų bei vykdytų darbų netrukdomą tęstinumą. Grupei „Alstom“ Jungtinėje Karalystėje prieš keletą metų pateikti kaltinimai dėl korupcijos Lietuvoje. 2014 metais „Lietuvos energijos gamyba“ (buvusi Lietuvos elektrinė) pranešė, kad JK institucijos 2013 metais prašė informacijos, susijusios su 2005 metais joje pradėtais projektais, kuriuose kaip rangovai dalyvavo „Alstom“ kompanijos. Įmonė 2013 metų gegužę bendradarbiavo su STT, jai vykdant JK teisinės pagalbos prašymą. Tuo metu bendrovė teigė neturinti informacijos, kad kokiems esamiems ar buvusiems darbuotojams būtų pateikti įtarimai.
Londono teismo duomenimis, kaltinimai kyšininkavimu susiję su „Alstom“ Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose įgyvendintu projektu.
„Alstom“ grupės elektros inžinerijos bendrovė „Alstom Power“ ir du jos darbuotojai Nicholasas Reynoldsas ir Johanesas Villius Venskus, kuris įmonėje tuomet jau nedirbo, 2014 metų gruodį apkaltinti dėl aštuonerius metus trukusio kyšininkavimo. Kaltinimai susiję su „Alstom Power“ sutartimis su Lietuvos bendrovėmis „Vilmetrona“ ir Lietuvos elektrine, kuri dabar yra prijungta prie energetikos holdingo „Lietuvos energija“ įmonės „Lietuvos energijos gamyba“. Londono teismo duomenimis, kaltinimai kyšininkavimu susiję su „Alstom“ Lietuvos elektrinėje Elektrėnuose įgyvendintu projektu. „Alstom Power“ priklausanti Švedijos bendrovė „Alstom Power Sweden“ Lietuvos elektrinėje įgyvendino maždaug 200 mln. eurų sieros šalinimo įrenginių statybos projektą – 2008 metų birželį Lietuvos elektrinės 7-ajame bloke ji įrengė sieros šalinimo įrenginius. Be to, „Alstom Power Sweden“ 2005 metų liepą su tuometine „Lietuvos energija“ pasirašė 42,7 mln. eurų vertės Kauno hidroelektrinės rekonstravimo sutartį. 89-erių Pranas Noreika Lietuvos elektrinei vadovavo 48 metus – iš pareigų jis buvo atleistas 2010 metų liepą. 63-ejų R.Juozaitis tuometinei „Lietuvos energijai“ vadovavo nuo 2002 iki 2008-ųjų gegužės, kai kartu su „Vilniaus prekybos“ grupės įmone „NDX energija“ tapo Visagino AE projektą turėjusios įgyvendinti „Leo LT“ valdybos pirmininku. R.Juozaitis 2012 metais buvo įtrauktas į turtingiausių lietuvių sąrašą – tuomet jo turtas įvertintas 53,6 mln. eurų. Prancūzijos „Alstom“ yra viena prieštaringos reputacijos Rusijos koncerno „Transmashholding“ akcininkių, įmonė taip pat siejama su Rusijai planuotų parduoti dviejų karinių laivų „Mistral“ statyba. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 03 16 13:57
Spausdinti