Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Stambule opozicija protestavo prieš Turkijos prezidentą
BNS
(Reuters nuotr.).

Beveik mėnesį trukęs protesto žygis per visą Turkiją buvo užbaigtas Stambule. Šimtai tūkstančių Turkijos opozicijos šalinininkų sekmadienį užplūdo vieną didžiausių Turkijos miestų, protestuodami prieš prezidento Recepo Tayyipo Erdogano valdžios neteisingumą.

Žmonių jūra pripildė didelę aikštę ant jūros kranto Maltepės rajone Stambulo azijinėje dalyje, minint 450 km „teisingumo eitynių“ iš Ankaros į Stambulą, organizuoto Respublikonų liaudies partijos (CHP) lyderio Kemalio Kilicdaroglu pabaigą. Šis mitingas buvo aiškiai pati didžiausia opozicijos demonstracija Stambule nuo 2013 metų gegužę ir birželį vykusių masinių protestų prieš R.T.Erdogano valdymą. K.Kilicdaroglu pradėjo 25 dienas trukusį žygį, protestuodamas prieš vieno jo partijos įstatymo leidėjo areštą. Ši akcija greitai virto didelėmis eitynėmis prieš, anot opozicijos, neteisingumą, suvešėjusį paskelbus šalyje nepaprastąją padėtį po pernai liepos 15-ąją nesėkmingai mėginto įvykdyti karinio perversmo. „Niekas neturėtų galvoti, kad šios eitynės yra paskutinės. Tai tik pirmasis žingsnis“, – K.Kilicdaroglu pareiškė miniai, o ši atsakė šūkiu „Teisingumas!“.
Kiekvienas turėtų labai gerai žinoti, kad liepos 9-oji yra naujas žingsnis, nauja istorija... naujas gimimas.
„Kiekvienas turėtų labai gerai žinoti, kad liepos 9-oji yra naujas žingsnis, nauja istorija... naujas gimimas“, – pridūrė jis. Paprastai tik pats R.T.Erdoganas anksčiau sugebėdavo mobilizuoti tokio dydžio minias per savo įspūdingus politinius mitingus. Prezidentas jau ne kartą yra surengęs susitikimų su savo šalininkais Maltepės rajone.

„Gandhi žygis“

Vyriausybė opozicijos žygį vadino politiniu triuku, o suirzęs R.T.Erdoganas kaltino K.Kilicdaroglu palaikant „teroristus“ ir liepos 15-osios perversmininkus. Tačiau turkų saugumo tarnybos niekaip netrikdė šių eitynių, o 15 tūkst. policininkų buvo pasiųsti prižiūrėti tvarkos per mitingą Stambule. CHP pareigūnai naujienų agentūrai AFP sakė, kad mitingo dalyvių galėjo būti daugiau kaip 2 mln., bet šis skaičius kol kas nebuvo patvirtintas. Opozicijos šalininkai lygino 69 metų K.Kilicdaroglu akciją su Indijos nepriklausomybės lyderio Mahatmos Gandhi garsiuoju „Druskos žygiu“, surengtu 1930 metais. Palikęs Ankarą opozicijos lyderis kiekvieną dieną eidavo vilkėdamas kuklius baltus marškinius, tamsias kelnes ir užsidėjęs skrybėlę, kad apsisaugotų nuo saulės. Jis nakvodavo kemperyje. K.Kilicdaroglu sakė einąs už visus žmones Turkijoje, turinčioje beveik 80 mln. gyventojų. „Mes rašėme istoriją, mes rašėme legendą. Tai jūs rašėte istoriją“, – jis sakė džiūgaujantiems šalininkams.
Mes rašėme istoriją, mes rašėme legendą.
K.Kilicdaroglu šias eitynes surengė, kai jo partijos įstatymų leidėjas Enisas Berberoglu, buvęs žurnalistas, buvo nuteistas kalėti 25 metus už įslaptintos informacijos nutekinimą vienam laikraščiui. K.Kilicdaroglu sakė nenorintis, kad per šį žygį būtų demonstruojami kokie nors CHP simboliai – tik šūkis „Teisingumas!“ ir šiuolaikinės Turkijos įkūrėjo Mustafos Kemalio Ataturko atvaizdai. Per mitingą ant didžiulės scenos buvo pavaizduotas Ataturko portretas, Turkijos vėliava ir vienintelis šūkis – „Adalet“ (Teisingumas).

„Žygiavome už teisingumą“

Turkijoje paskelbus nepaprastąją padėtį buvo suimta jau apie 50 tūkst. žmonių. Dar apie 100 tūkst. buvo atleisti iš darbo – tarp jų daug mokytojų, teisėjų, karių ir policininkų. „Žygiavome už teisingumą, žygiavome už engiamųjų teises. Žygiavome už kalinamus parlamento narius. Žygiavome už suimtus žurnalistus. Žygiavome už universitetų akademikus, atleistus iš darbo“, – pabrėžė K.Kilicdaroglu. „Žygiavome, nes teismai yra tapę politine monopolija“, – pridūrė jis. K.Kilicdaroglu griežtai smerkė pernykštį mėginimą surengti perversmą, dėl kurio kaltinamas Jungtinėse Valstijose gyvenantis musulmonų pamokslininkas Fethullah Gulenas, nors pastarasis jam metamus kaltinimus neigia. Tačiau CHP vadovas taip pat aštriai kritikavo nepaprastosios padėties mastą. Valdžiai tęsiant griežtus veiksmus policija praeitą trečiadienį sulaikė žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Turkijos padalinio direktorių ir kelis kitus aktyvistus. Jie buvo apkaltinti priklausymu teroristinei grupuotei. K.Kilicdaroglu sakė nesutinkantis tiek su „vieno žmogaus režimu“, tiek su F.Gulenu.
Norime susigrąžinti iš parlamento atimtas galias. Kas drįsta paversti šią šalį – kuri yra kaip rojus – pragaru!
„Norime susigrąžinti iš parlamento atimtas galias, – aiškino K.Kilicdaroglu. – Kas drįsta paversti šią šalį – kuri yra kaip rojus – pragaru!“ Turkijos policija praeitą savaitę sulaikė šešis įtariamus džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) narius, esą planavusius surengti sprogdinimą prieš eitynių dalyvius. Tačiau CHP teigė, kad tas reidas buvo įprasta saugumo operacija, nesusijusi su „teisingumo žygiu“. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 07 10 12:48
Spausdinti