Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Stambule nutrauktas LGBTI protestas
BNS
(Pixabay nuotr.).

Turkijos valdžia uždraudė Stambule rengti homoseksualų paradą ir sekmadienį nutraukė LGBTI (lesbiečių, gėjų, biseksualų, transseksualų ir interseksualų) aktyvistų protestą, praneša Turkijos policija.

Policija šaudė guminėmis kulkomis į maždaug 40 aktyvistų grupę, pranešė vienas naujienų agentūros AFP žurnalistas. Diena anksčiau Stambulo gubernatoriaus biuras pareiškė, kad LGBTI paradas bus uždraustas dėl jo dalyvių ir turistų saugumo bei siekiant užtikrinti viešąją tvarką. Vis dėl to sekmadienį Taksimo aikštėje rinkosi nedidelės grupelės aktyvistų, tačiau, pasak liudininkų, policijos pajėgos buvo gerokai gausesnės. Pranešama, kad buvo suimti mažiausiai keturi žmonės. Tai jau treti metai iš eilės, kai vietos pareigūnai neleidžia rengti šio parado. Jo organizatoriai tokią valdžios poziciją smerkia.
Mes nebijome: esame čia; mes nepasikeisime. Bijote jūs... jūs prie to priprasit.
„Mes nebijome: esame čia; mes nepasikeisime, – sakoma LGBTI parado organizatorių pranešime. – Bijote jūs... jūs prie to priprasit.“ „Vėl čia esame, kad parodytume, jog ryžtingai kovosime už savo orumą“, – teigiama jame. Stambulo miesto valdžia taip pat motyvavo savo draudimą tuo, kad gavo grasinimų iš kraštutinių dešiniųjų ir konservatyvių pažiūrų grupių. Taksimo aikštėje demonstraciją surengė kelios nacionalistų grupelės, nepatenkintos homoseksualų protestu. Jie ėmė plūsti LGBTI aktyvistus, kai šie dainavo, protestuodami prieš valdžią. Kažkoks vyras vienam iš jų liepė „užsičiaupti“. Tačiau policija išvaikė LGBTI aktyvistus. „Atstovaujame vaivorykštės spalvas ir tikrai nugalėsime tamsą“, – AFP sakė aktyvistas Denizas Tuncas.
Draudimai ir smurtas negali mūsų išgąsdinti. Ir toliau ginsime taiką, lygybę ir sambūvį; todėl ir išėjome į gatves.
„Draudimai ir smurtas negali mūsų išgąsdinti. Ir toliau ginsime taiką, lygybę ir sambūvį; todėl ir išėjome į gatves“, – pridūrė jis. Viena prancūzų turistė, prisistačiusi Carole teigė norėjusi sudalyvauti parade, bet negalėjusi. „Visa širdimi tikiu LGBT bendruomene“, – sakė ji. Plaukų segtuką su vaivorykšte segėjusi moteris pavadino valdžios draudimą „nesąmone“ ir sakė, kad „visi nusipelno lygių teisių“.

„Vadovai keičiasi, mes liekam“

2014-aisiais Stambule surengtame homoseksualų parade dalyvavo apie 100 tūkst. žmonių. Tai buvo vienas didžiausių musulmoniškame pasaulyje įvykusių renginių, kuriuo siekiama atkreipti visuomenės dėmesį į LGBTI bendruomenės teises ir įvairovę. Praėjusiais metais parado organizuoti nebuvo leista, nes miestą sukrėtė džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ir kurdų kovotojų surengti sprogimai. Riaušių policija ašarinėmis dujomis ir guminėmis kulkomis išvaikė susirinkusius protestuotojus, kurie, nepaisydami draudimo, susirinko Taksimo aikštėje. Šią savaitę prieš teismą stojo 11 LGBTI aktyvistų, suimtų praėjusiais metais per panašų protestą, bet visi jie buvo išteisinti. Šiemet paradas turėjo sutapti su pirmąja Id al Fitro šventės, žyminčios šventojo musulmonų pasninko mėnesio Ramadano pabaigą, diena. Kritikai kaltina Turkijos prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą vadovaujant šliaužiančiai šalies islamizacijai nuo pat atėjimo į valdžią 2003 metais, tapus premjeru.
2014-aisiais prezidentu išrinktas lyderis savo konservatyviais pasisakymais lytinio gyvenimo ir šeimos planavimo klausimais nuolat kelia aktyvistų nepasitenkinimą.
2014-aisiais prezidentu išrinktas lyderis savo konservatyviais pasisakymais lytinio gyvenimo ir šeimos planavimo klausimais nuolat kelia aktyvistų nepasitenkinimą, nors paprastai prezidentas viešai homoseksualų problemų neaptarinėdavo. Tačiau 2010 metais buvusi šeimos ministrė Aliye Kavaf pareiškė, kad homoseksualumas yra „biologinis sutrikimas“ ir „liga“. Turkijoje homoseksualumas yra teisėtas nuo pat šiuolaikinės respublikos įkūrimo, tačiau homoseksualūs asmenys šalyje nuolat skundžiasi priekabiavimu ir prievarta. „Mes esame ne vieni, neklystame, nepasidavėme, – sakoma LGBTI parado organizatorių sekmadienio pranešime. – Vadovai, vyriausybės, valstybės keičiasi, o mes liekam. Grasinimai, draudimai, spaudimas mūsų nesulaikys... Mes nepasiduosim.“ Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 06 26 14:44
Spausdinti