Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTAI
Sprendžiant nelegalią migraciją, derinami vizitai į Ankarą ir į Bagdadą
BNS
Fotobankas
G. Landsbergis.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad sprendžiant paaštrėjusią nelegalios migracijos Lietuvoje problemą, šiuo metu derinami politiniai ir specialistų vizitai į Turkijos ir Irako sostines.  

„Derinamas vizitas su delegacija iš įvairių Vyriausybės institucijų į Turkiją, Ankarą, ir į Įraką, Bagdadą. Tiek su Turkijos užsienio reikalų ministru, tiek su Irako ministru aptarėme galimybes susitikti ir, svarbiausia – ne tik politiniame lygyje, bet ir kad delegacijos turėtų galimybę susitikti ir su pasieniečiais, ir su saugumo institucijų atstovais ir užmegzti tiesioginį ryšį“, – žurnalistams ketvirtadienį sakė ministras G. Landsbergis.

Jis teigia asmeniškai perdavęs abiejų šalių užsienio reikalų ministrams Lietuvos prašymus padėti atpažinti Lietuvoje jau esančius migrantus. Būtent migrantų atpažinimą ir asmenų, neatitinkančiųjų politinio pabėgėlio kriterijų, grąžinimą atgal ministras įvardijo kaip prioritetus.

„Atpažindami žmones mes galime priskirti jiems pabėgėlio statusą, kitaip tariant, nustatyti, ar jiems gali būti priskirtas politinio pabėgėlio statusas. Jeigu ne – tuomet mes turime siekti tų žmonių repatriacijos atgal į šalį, iš kurios jie yra išvykę“, – kalbėjo Lietuvos diplomatijos vadovas.

Anot jo, Turkija taiko griežtas taisykles, ima asmenų biometrinius duomenis, įskaitant pirštų antspaudus, taip pat tiek Stambulo oro uoste, tiek ir Bagdado oro uoste „žmonės turi pasus, reiškia, jie yra atpažįstami“.

„Tad jei mums pavyktų susiderinti tuos bendradarbiavimo principus, tuomet atpažinimas žmonių, ypač atvykstančių per Stambulo oro uostą, būtų kur kas paprastesnis ir Lietuvoje jų identifikacija vyktų kur kas paprasčiau. Tai leistų pradėti repatriacijos procesą“, – sakė ministras.

„Tai mažintų ir spaudimą mūsų viduje sistemos, lygiai taip pat mažintų motyvaciją atvykti į Lietuvą, nes atvykimas būtų labai trumpalaikis. Labai sudėtingas, bet trumpalaikis atvykimas lemtų, kad žmonės tiesiog nesirinktų šito Lukašenkos turizmo maršruto“, – pridūrė jis.

Iš viso šiemet į Lietuvą iš Baltarusijos jau bandė beveik 700 migrantų, daugiausia – irakiečiai, palyginimui, pernai sulaikytas 81 toks užsienietis.

Lietuvos pareigūnai tvirtina, kad išaugę nelegalios migracijos srautai yra Baltarusijos režimo organizuojama operacija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 01 11:48
Spausdinti