Meniu
Prenumerata

antradienis, balandžio 16 d.


KAIMYNAI
Solidarizuodamasi su čekais Lietuva išsiunčia du rusų diplomatus, Rusija žada atsaką
BNS
BNS
Rusijos ambasada Vilniuje.

Solidarizuodamasi su Čekija Lietuva išsiunčia du rusų diplomatus, penktadienį pranešė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

„Šiandien, balandžio 23 dieną, į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją iškviestas Rusijos Federacijos Lietuvoje atstovas, jam buvo įteikta nota, skelbianti du Rusijos Federacijos darbuotojus už veiklą, nesuderinamą su diplomatų statusu, nepageidaujamais asmenimis Lietuvoje, nurodant jiems išvykti iš Lietuvos per septynias dienas“, – pranešė ministras.

Anot jo, taip reiškiamas visiškas palaikymas Čekijai. Lietuvos ambasada Maskvoje pažadėjo pagalbą čekams, ten likus mažiai dirbančių.

G. Landsbergis pabrėžė, kad sprendimas išsiųsti rusų diplomatus priimtas konsultuojantis su partneriais.

„Kiek esame informuoti, Latvija ir Estija nusprendė išsiųsti po vieną po diplomatine priedangą dirbusį žvalgybos darbuotoją“, – sakė jis.

Ministras tvirtino apie rusų diplomatų išsiuntimą kalbėjęs ir su kitų Europos Sąjungos, NATO valstybių ministrais. 

„Kitose valstybėse prasideda diskusijos apie tai, jie vylėsi, kad galės prisidėti prie Baltijos šalių“, – teigė G. Landsbergis.

Jis neatmetė galimybės, kad Rusija reaguodama į Lietuvos veiksmus iš Maskvos išsiųs keletą Lietuvos ambasados darbuotojų.

„Tikėtina, kad Rusijos atsakas galėtų būti. (...) Jeigu Rusija prisiimtų griežtesnį atsaką, kokį dabar yra įpratusi daryti, kitaip tariant, nuspręstų išsiųsti neproporcingai daugiau darbuotojų, Lietuva pasilieka teisę pareikšti dar vieną protestą“, – tvirtino užsienio reikalų ministras.

Praėjusią savaitę Čekijos vyriausybė, remdamasi žvalgybos ataskaita, pranešė, kad Rusijos karinės žvalgybos agentūra GRU 2014 metais jos teritorijoje surengė du sprogdinimus, iš kurių vienas pražudė du žmones ir padarė reikšmingą materialinę žalą.

Dėl to Čekija iš šalies iš pradžių išsiuntė 18 rusų diplomatų, kuriuos laiko slaptais agentais, o ketvirtadienį pranešė, jog Prahą turės palikti dar 63 Rusijos ambasados darbuotojai, kad joje liktų dirbti tiek asmenų, kiek čekai turi darbuotojų ambasadoje Maskvoje.

Šios šalies vyriausybė taip pat paprašė partnerių solidarumo – iš ES ir NATO valstybių sostinių išsiųsti dalį Rusijos atstovybėse dirbančių galimų agentų.

Solidarumą su Čekija jau parodė Slovakija, ji nusprendė išsiųsti tris rusų diplomatus.

Rusija žada „proporcingą“ atsaką į Baltijos šalių sprendimą išsiųsti rusų diplomatų

Rusijos Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Leonidas Sluckis penktadienį pareiškė, kad Maskvos atsakas į Lietuvos, Latvijos ir Estijos sprendimą išsiųsti rusų diplomatų bus „greitas ir proporcingas“.

„Esu tikras, kad Rusija greitai ir proporcingai atsakys ir Lietuvai, ir Latvijai, ir Estijai“, – sakė L. Sluckis žurnalistams.

Pasak jo, Rusijos diplomatų išsiuntimas yra žingsnis santykių su Maskva apsunkinimo link. Parlamentaras taip pat sakė, kad Rusijos santykiai su visomis Baltijos šalimis yra „blogesni nei bet kada“.

Be to, L. Sluckis išreiškė nuomonę, kad Rusijos diplomatų išsiuntimas Europoje gali būti siejamas su tariamu nesėkmingu bandymu organizuoti valstybės perversmą Baltarusijoje.

„Baltijos šalys negali likti nuošalyje, kai pradedama antirusiška grandininė reakcija, siekiant nuslėpti nesėkmę Vašingtono operacijoje organizuoti perversmą Baltarusijoje“, – pareiškė jis.

Rusijos Federalinė saugumo tarnyba (FSB) šeštadienį pranešė, kad Rusijoje dėl bandymo įvykdyti „karinį perversmą“ Baltarusijoje ir „nužudyti“ jos prezidentą buvo sulaikyti du Baltarusijos piliečiai. Baltarusių opozicija informaciją apie galimą valstybės perversmą pavadino specialiųjų tarnybų provokacija.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 04 23 15:51
Spausdinti