Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


JUDĖJIMAS
Skaitmeninis ES pažymėjimas dėl COVID-19 Lietuvoje turėtų startuoti birželio 7 dieną
BNS
Scanpix
Skaitmeninis ES pažymėjimas.

Europos Sąjungos (ES) skaitmeninis COVID pažymėjimas, kuris palengvins piliečių judėjimą tarp bendrijos šalių, Lietuvoje turėtų pradėti veikti birželio 7 dieną, pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) atstovė.

„Mūsų žiniomis, Registrų centras, kuris yra pagrindinis rangovas, nes skaitmeninis pažymėjimas Lietuvoje vyks per e.sveikatos portalą (...), planuoja, kad Lietuvoje skaitmeninis pažymėjimas ir galimybė žmonėms išsiimti skaitmeninį pažymėjimą startuos birželio 7 dieną“, – per spaudos konferenciją trečiadienį sakė sveikatos apsaugos viceministrė Živilė Simonaitytė.

Europos Parlamentas ir Europos Sąjungos valstybės narės gegužę susitarė dėl galimybės žmonėms, gyvenantiems 27 ES šalyse, gauti skaitmeninį sveikatos pažymėjimą, vadinamąjį žaliąjį sertifikatą, įrodysiantį jų vakcinacijos statusą, COVID-19 testo rezultatą ar pasveikimo nuo koronavirusinės infekcijos faktą.

Šį susitarimą oficialiai dar turi patvirtinti Europos Parlamentas, jo plenarinė sesija suplanuota birželio 7–10 dienomis Strasbūre.

SAM duomenimis, nuo birželio 1 dienos gauti ES skaitmeninį COVID-19 pažymėjimą gali Bulgarijos, Čekijos, Danijos, Graikijos, Kroatijos, Lenkijos ir Vokietijos gyventojai.

Šią savaitę prie jo prisidėti turėtų Estija, Austrija ir Italija. Kitą savaitę ES skaitmeninis COVID pažymėjimas startuoja Portugalijoje. 

Ministerija rekomenduoja keliautojams pasitikrinti informaciją apie šalies, į kurią vykstama, keliamus reikalavimus atvykstantiesiems.

Veiks pasitelkiant QR kodą

Pagal šiuo metu Lietuvoje galiojančius reikalavimus keliautojams, ES skaitmeninis COVID pažymėjimas atvykstantiesiems ar grįžtantiesiems į Lietuvą galioja praėjus savaitei po pasiskiepijimo antrąja „Pfizer“ vakcinos doze ir dviem savaitėms po antrosios „Moderna“ dozės bei 15 parų po antrosios „AstraZeneca“ dozės. Po „Johnson&Johnson“ vienos dozės vakcinos jis galios praėjus dviem savaitėms.

Taip pat jis galioja 180 dienų nuo PGR tyrimu patvirtintos COVID-19 ligos diagnozės ir gavus neigiamą COVID-19 tyrimo rezultatą.

Patikrinti ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo galiojimą ir nuskaityti jame esančią informaciją Nacionalinio visuomenės sveikatos centro specialistai ar kiti pareigūnai pasienio kontrolės punkte ar keleivių kontrolės punkte artimiausiu metu galės specialia programėle nuskaitę QR kodą.

Dokumento duomenis verslininkai ir paslaugų tiekėjai šalies viduje turės tikrinti taip pat, kaip iki šiol tikrindavo užsienio piliečių pateikiamus dokumentus, įrodančius vakcinaciją, persirgimą ar atliktą testą bei jo galiojimo laiką, atsižvelgdami į reikalavimus švelnesnėms karantino rėžimo priemonėms.

Pasak ministerijos, skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas nurodo tik būtiną pagrindinę informaciją: vardą ir pavardę, gimimo datą, atitinkamą informaciją apie vakciną, tyrimą arba persirgimą ir unikalų identifikatorių. Užsienio šalys, kuriose lankomasi, šios informacijos saugoti negali. Tikrinimo tikslais patvirtinamas tik pažymėjimo galiojimas ir autentiškumas – tikrinama, kas jį išdavė ir pasirašė. Visi sveikatos duomenys lieka valstybės narės, kuri išdavė skaitmeninį pažymėjimą, žinioje. 

Lietuvos gyventojai, kai bus baigti techniniai darbai, ES skaitmeniniu COVID-19 pažymėjimu galės naudotis vykdami į kitas ES arba Šengeno erdvės valstybes. Apie tai Sveikatos apsaugos ministerija žada pranešti iš anksto.

Lietuvos gyventojų ES skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas bus skirtas ne tik kelionėms į ES šalis, bet galios ir šalies viduje, suteikdamas tuos pačius privalumus, kokius suteikia galimybių pasas.

Vis dėlto Lietuvoje vidaus naudojimui gyventojai raginami naudotis galimybių pasu dėl paprastesnio tikrinimo proceso. Be to, siekiant valdyti įvežtinių atvejų riziką bei minimalizuoti galimų viruso mutacijų atvežimą į Lietuvą, ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo terminai yra griežtesni.  

ES skaitmeninis COVID-19 pažymėjimas bus nemokamas, išduodamas nacionaline ir anglų kalbomis. Lietuvos gyventojai galės jį savarankiškai atsisiųsti PDF formatu iš sveikatos portalo www.esveikata.lt. Naudotis bus galima tiek skaitmenine, tiek popierine pažymėjimo versija. Taip pat bus pristatyta šiam pažymėjimui skirta mobilioji programėlė.

Neturintieji galimybės naudotis elektroninėmis ryšio priemonėms, dėl ES skaitmeninio COVID-19 pažymėjimo išdavimo galės kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 06 02 16:20
Spausdinti