Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Siūloma išbandyti švedišką pietų stalą Kauno mokyklose
BNS
(Pixabay nuotr.).

Sveikatos apsaugos ir švietimo ir mokslo ministerijos siūlo Kauno miesto ir rajono savivaldybėms išbandyti pilotinį projektą, kuris leistų ilginti pietų pertraukas iki vienos valandos, o maistą tiekti ne porcijomis, o švediško stalo principu.

Kaip pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), šiam ministro Aurelijaus Verygos bei švietimo ir mokslo ministrės Jurgitos Petrauskienės pasiūlytam projektui pasiteisinus, toks modelis būtų diegiamas ir kitose šalies mokyklose. „Turime pripažinti, kad Lietuvos moksleivių mityba yra prasta ir norint ugdyti sveiką jaunąją kartą yra būtina taisyti nusistovėjusį modelį, todėl remiantis užsienio šalių patirtimi buvo pasiūlytas visiškai naujas mitybos planas. Kaunas ir Kauno rajonas šiam pilotiniam projektui buvo pasirinktas neatsitiktinai. Čia valdžia jau atkreipė dėmesį į keistiną situaciją, bandė ją gerinti kitais būdais ir yra atvira inovatyvioms idėjoms“, – sako sveikatos apsaugos ministras A.Veryga. Anot SAM, Kauno rajonas jau yra išbandęs švediško stalo modelį kai kuriose mokyklose, o Kauno miestas kaip tik šiuo metu svarsto maitinimo organizavimo gerinimą ugdymo įstaigose. Ministro A.Verygos teigimu, mitybos specialistai rekomenduoja, kad pietūs būtų organizuojami ne vėliau kaip praėjus 4 val. nuo pamokų pradžios. Vaikų ir jaunimo aptarnavimui pietų metu pagerinti rekomenduojama rasti galimybę pailginti pertraukas iki vienos valandos.
Pietų pertrauka skirta ne tik pavalgyti, tačiau jos metu reikia ir pailsėti, kad būtų galima toliau kokybiškai mokytis.
„Galbūt vaikai pavalgyti spėja ir greičiau, tačiau tuomet iškyla kokybės klausimas. Pietų pertrauka skirta ne tik pavalgyti, tačiau jos metu reikia ir pailsėti, kad būtų galima toliau kokybiškai mokytis. Valgymas paskubomis nėra palankus sveikatai. Man pačiam kaip tėvui yra svarbi vaikų sveikata ir ugdymo įstaigos yra viena iš tų vietų, kuriose ta sveikata turi būti pasirūpinta“, – teigia ministras A.Veryga.

Daugiau pasirinkimo

Kita dažna problema, anot SAM – moksleiviams pateikiamas maistas porcijomis. Moksleiviai, ministerijos teigimu, būna išrankūs ir suvalgo tikrai ne viską, tad gauna nepakankamą kalorijų ir naudingų medžiagų kiekį. Todėl rekomenduojama sudaryti galimybę moksleiviams pasirinkti iš kelių karštųjų pietų patiekalų ir kelių garnyrų. „Geriausias būdas tai įgyvendinti būtų maisto pateikimas švediško stalo principu. Tai reiškia, kad moksleiviams turi būti sudarytos galimybės patiems įsidėti maisto. Taip jie galėtų pasirinkti, ko norėtų tą dieną ir patys susiformuotų pakankamą jo kiekį. Tai itin aktualu tiems jauniems žmonėms, kurie turi alergijų ar netoleruoja tam tikrų maisto produktų“, – rašoma ministerijos pranešime.
Tai itin aktualu tiems jauniems žmonėms, kurie turi alergijų ar netoleruoja tam tikrų maisto produktų.
Be to, SAM nurodo, kad moksleiviams turi  būti suteikta galimybė patiems atsinešti maistą iš namų. Už tokio maisto kokybę būtų atsakingi vaiko tėvai ar globėjai. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.    
2017 08 02 12:51
Spausdinti