Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Šiaurės Korėja perspėja apie „bet kuriuo metu“ įvyksiantį branduolinį bandymą
BNS
(AP nuotr.).

Šiaurės Korėja pagrasino surengti branduolinį bandymą „bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje“, kai tik įsakys šalies vadovybė. Šis naujausias jos pareiškimas sukėlė dar didesnį nerimą visame regione.

Korėjos pusiasalyje didžiulė įtampa tvyro jau kelias savaites. Esama ženklų, kad Pchenjanas ruošiasi vėl išbandyti ilgojo nuotolio balistinę raketą arba įvykdyti savo šeštąjį branduolinį bandymą. Vašingtonas savo ruožtu neatmeta galimybės suduoti karinį smūgį Šiaurės Korėjai. Vienas Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad Pchenjanas yra „visiškai pasirengęs atremti bet kokį JAV pasirinktą variantą“. Režimas ir toliau didins savo „prevencinių branduolinių atakų“ pajėgumus, nebent Vašingtonas nutrauks savo priešišką politiką, sakė jis pranešime, kurį išplatino valstybinė naujienų agentūra KCNA. „Korėjos Liaudies Demokratinė Respublika imsis nuoseklių priemonių iki maksimumo didinti savo branduolines pajėgas bet kuriuo metu ir bet kurioje vietoje, kurią nuspręs (šalies) aukščiausieji lyderiai“, – pridūrė Pchenjano atstovas, veikiausiai kalbėjęs apie šeštą branduolinį bandymą. Per pastaruosius 11 metų Pchenjanas surengė penkis branduolinius bandymus. Manoma, kad šiuo metu Šiaurės Korėja bando pasigaminti ilgojo nuotolio raketų, galinčių branduoliniais užtaisais smogti JAV žemyninei daliai.
Per pastaruosius 11 metų Pchenjanas surengė penkis branduolinius bandymus.
Kiekvieną pavasarį, kai Vašingtonas ir Seulas rengia bendras karines pratybas, Pchenjanas jas smerkia, vadina invazijos repeticijomis ir pažeria grasinimų pulti. Visgi šiemet būgštavimus dėl konflikto kursto abi pusės. Nors bendros pratybos neseniai pasibaigė, Japonijos jūroje tebevyksta karinio laivyno pratybos, o JAV kovinės grupės priešakyje yra lėktuvnešis „USS Carl Vinson“. Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas pareiškė, kad Pchenjanas nėra ginkluotas „galinga branduoline jėga“, o Vašingtonas „be jokių dvejonių Korėjoje įvykdytų tokį pat nusikalstamą agresijos aktą, kokį įvykdė prieš kitas šalis“. Pchenjano pranešime dar kartą pakartota jau seniai vyraujanti retorika apie šalies karinius sugebėjimus. Seulas taip pat ne kartą perspėjo, kad Pchenjanas gali surengti raketos bandymą bet kuriuo metu. Pastarąjį kartą Pchenjanas pabandė pademonstruoti jėgą ir šeštadienį surengė raketos bandymą, tačiau jis buvo nesėkmingas. Keliomis valandomis anksčiau JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybą paragino labiau stengtis, kad Šiaurės Korėja atsisakytų savo ginklų programos. Praėjusią savaitę R.Tillersonas perspėjo JT Saugumo Tarybą, kad jei pasaulis nesiims veiksmų, gresia „katastrofiškos pasekmės“. Jis sakė, kad „neatsisakoma“ ir Šiaurės Korėjos problemos sprendimo kariniu būdu. JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį televizijos CBS laidai „Face the Nation“ sakė, kad jei Šiaurės Korėja surengs dar vieną branduolinį bandymą, „nebūsiu patenkintas“. Paklaustas, ar šis jo atsakymas reikštų „karinius veiksmus“, D.Trumpas atsakė: „Nežinau. Turiu galvoje – pažiūrėsim.“ Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 01 16:58
Spausdinti