Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 24 d.


Septynerius metus trukęs Švedijos tyrimas dėl J. Assange'o nutrauktas
BNS
(Reuters nuotr.).

Švedijos prokuratūra penktadienį nutraukė septynerius metus vykdytą tyrimą pagal ieškinį prieš vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą, įtartą išžaginimu.

„Viešosios prokuratūros direktorė Marianne Ny šiandien nusprendė nepratęsti tyrimo dėl išžaginimo, kaip įtariama, įvykdyto Juliano Assange'o“, – sakoma jos pranešime. 45 metų australas neigia, kad 2010 metais jis išžagino vieną moterį. Aktyvistas baiminasi, kad dėl šios bylos jis galiausiai bus išduotas Jungtinėms Valstijoms, kur bus teisiamas dėl šimtų tūkstančių JAV kariuomenės paslapčių ir slaptų diplomatinių dokumentų nutekinimo. J. Assange‘as nuo 2012 metų slapstosi Ekvadoro ambasadoje Londone. Jeigu jis išeitų iš pastato, jį iškart sulaikytų britų policija. Šis penktadienis buvo paskutinė diena, kai Švedijos prokuratūra prieš Stokholmo teismą privalėjo arba atnaujinti, arba panaikinti J. Assange'o arešto orderį Įtariamojo advokatas Švedijoje praėjusį mėnesį pateikė naują prašymą, reikalaujantį panaikinti J. Assange‘o arešto orderį. Tai buvo padaryta po to, kai JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas balandį pareiškė, kad „WikiLeaks“ lyderio areštas yra jo šalies „prioritetas“. „Tai reiškia, kad dabar galime pademonstruoti, jog JAV nori imtis veiksmų... todėl prašome panaikinti arešto orderį, kad Julianas Assange‘as galėtų išskristi į Ekvadorą ir pasinaudoti savo politiniu prieglobsčiu“, – naujienų agentūrai AFP tąkart sakė J. Assange'o advokatas Peras Samuelssonas. J. Assange'ui kaltinimus išžaginimu 2010-ųjų rugpjūtį pateikė viena jauna moteris, tvirtinanti, kad susipažino su juo keliomis dienomis anksčiau per „WikiLeaks“ konferenciją Stokholme. Ji kaltina J. Assange'ą, kad šis ją išžagino be prezervatyvo jai miegant, nors moteris tvirtino ne kartą jam sakiusi, kad be apsaugos priemonių ji su juo nesimylės.

Teks likti ambasadoje

Ketvirtadienį situacijos nepakomentavo nei J. Assange‘o advokatai, nei galimos jo aukos gynėjai. Vis dėlto, Didžiosios Britanijos policija pareiškė, kad, jei J.  Assange'as išeis iš Ekvadoro ambasados, jie turės vyrą areštuoti dėl paleidimo už užstatą sąlygų pažeidimo. Policijos išplatintame pareiškime rašoma, kad arešto orderis buvo išduotas dėl to, kad J.Assange'as 2012 metais pats nepasidavė. „Londono policija bus įpareigota veikti pagal šį orderį, jei jis paliks ambasadą“, – priduriama pareiškime.

Begaliniai atidėliojimai

„Esu visiškai nekaltas“, – rašė J. Assange'as 19 puslapių parodymų medžiagoje, paskelbtoje pernai gruodį. Jis tvirtina, kad su ta moterimi turėjo lytinių santykių abipusiu sutikimu, o jam metami kaltinimai esą yra „politiškai motyvuoti“. Nuo pat pradžių tyrimas dėl šių kaltinimų susidūrė su begaliniais procesiniais sunkumais. Senaties terminas kaltinimui išžaginimu sukaks 2020-ųjų rugpjūtį. Savo laiške, kurį gegužės 8 dieną išsiuntė Švedijos vyriausybei, J. Assange'as smerkė „akivaizdų progreso stygių“ tyrime, nors švedų prokurorai įtariamąjį Ekvadoro ambasadoje apklausė dar 2016-ųjų lapkritį. „Kelia didelį nerimą, kad praėjus šešiems mėnesiams po apklausos Ekvadoro ambasadoje Jungtinėje Karalystėje Švedijos prokuratūra dar nenusprendė dėl teisinės J.Assange‘o padėties“, – sakoma Ekvadoro užsienio reikalų ministerijos laiške, su kuriuo susipažino AFP. Ekvadoras reikalauja, kad Švedija arba pateiktų oficialius kaltinimus J. Assange‘ui, arba nutrauktų tyrimą. Švedijos teisėjai nesutiko atsižvelgti į 2016 metų vasarį Jungtinių Tautų darbo grupės dėl savavališko sulaikymo pateiktą nuomonę, kad jo laisvė buvo faktiškai „neteisėtai suvaržyta“ Švedijos ir Didžiosios Britanijos, ir raginimą anuliuoti jo arešto orderį. Penktadienį paskelbtas pranešimas reiškia, kad Švedija nebetirs jokių J. Assange'o veiksmų. Tačiau dar prieš paskelbiant šį sprendimą Britanijos policija pareiškė, kad „WikiLeaks“ įkūrėjas toliau bus laikomas šioje šalyje ieškomu asmeniu, nes jis pažeidė paleidimo už užstatą susitarimą. Kol kas neaišku, ar britai nuspręs nutraukti šį tyrimą. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 19 15:50
Spausdinti