Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


MIGRANTAI
Seimo vadovė atšovė į kritiką dėl „išmestų žmogaus teisių“: ne laikas vaizdingiems pasisakymams
BNS
Fotobankas
V. Čmilytė-Nielsen.

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako, kad jeigu prezidentas Gitanas Nausėda vetuos pataisas dėl neteisėtų migrantų, ji siūlytų šaukti neeilinę sesiją, nes „situacija esktraordinari ir reikia greitų sprendimų“.

Komentuodama prezidento patarėjo Povilo Mačiulio pareiškimą, kad Seimo priimtomis pataisomis „žmogaus teisės turbūt buvo užmirštos ir išmestos į šiukšlių dėžę“, ji teigė, kad „dabar yra laikas ne vaizdingiems pasisakymams, o ryžtingiems veiksmams“.

„Manau, kad dabar yra laikas ne vaizdingiems pasisakymams, o  ryžtingiems veiksmams, turint galvoje, kad kasnakt Lukašenka permeta į Lietuvą po kelias dešimtis migrantų, kurie yra tapę įrankiu šio diktatoriaus rankose, ir mūsų uždavinys yra apsaugoti Lietuvos žmones, Lietuvos valstybę. Jei viena ar kita klaida būtų padaryta, mes grįšime ir taisysime ją, tą esu pasakius ir prieš Seimo posėdį ir galiu pakartoti šiandien“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, jei šalies vadovas nuspręs vetuoti įstatymo Dėl užsieniečių teisinės padėties pataisas, parlamentui reikės apsispręsti, ar šaukti dar vieną neeilinę sesiją. 

„Mano supratimu, tai reikėtų daryti, kadangi situacija ekstraordinari ir mums reikia greitų sprendimų, ir tuomet balsuotume dėl veto“, – teigė parlamento pirmininkė. 

Prezidentas G. Nausėda antradienį su Seimo pirmininke, vidaus reikalų ministre bei Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku aptars minimas pataisas žmogaus teisių aspektu prieš spręsdamas, ar jas pasirašyti.

V. Čmilytė-Nielsen teigė, kad kritikuojamą nuostatą, kuria migrantams atimtos galimybės skųsti nepalankų sprendimą dėl jų prieglobsčio, galima būtų taisyti, kaip jau buvo pasiūlęs Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Tačiau balsuodamas per priėmimą Seimas pasirinko Vidaus reikalų ministerijos pirminį variantą be apeliacijos.

„Kai įstatymas buvo svarstomas neeilinės sesijos metu, Teisės ir teisėtvarkos komitetas (TTK) buvo pakoregavęs įstatymą dėl apeliacijos ir galima būtų tą nuostatą grąžinti, kaip ją buvo suformulavęs TTK, bet turint galvoje, kokioje situacijoje esame šiandieną, kai kasnakt permetami migrantai A. Lukašenkos rankomis į Lietuvą, mes turime numatyti pakankamai greitas procedūras ir, deja, pakankamai griežtas, kitaip galimybių apsiginti nuo šių atakų mes neturėsime“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Seimas dėl migrantų, kertančių šalies sieną iš Baltarusijos, antplūdžio sušauktoje neeillinėje sesijoje praėjusią savaitę nutarė sutrumpinti migrantų prieglobsčio prašymo nagrinėjimo procedūras, apribojo jų teises į sprendimų apskundimą, laisvą judėjimą Lietuvos teritorijoje.

Pataisomis susiaurintos kitos jų teisės, kai šalyje dėl migrantų antplūdžio paskelbta ekstremali situacija.

Žmogaus teises ginančios nevyriausybinės organizacijos pareiškė, kad pataisos iš esmės įteisins žmogaus teisių pažeidimus ir pastatys pažeidžiamus žmones į nesaugią padėtį. Taip pat teisininkai išsakė pastabų dėl galimo pataisų prieštaravimo Konstitucijai, kadangi neliko apeliacijos dėl neigiamo atsakymo į prieglobsčio prašymą.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 07 20 14:57
Spausdinti