Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Seime atmestas siūlymas pertvarkyti Savižudybių ir smurto prevencijos komisiją
BNS
(Žygimantas Gedvila nuotr.).

Dviejų balsų persvara ketvirtadienį Seimas atmetė „valstiečių“ inicijuotą Savižudybių ir smurto prevencijos komisijos pertvarką. Šis Seimo balsavimas salėje buvo sutiktas plojimais.

Už tai, kad būtų panaikinta dabartinė konservatoriaus Mykolo Majausko vadovaujama Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, balsavo 54 Seimo nariai, prieš buvo 50 ir šeši susilaikė. „Už“ balsavo 45 „valstiečiai“, tačiau prieš komisijos naikinimą buvo viena jų lyderių, Seimo pirmoji vicepirmininkė Rima Baškienė, susilaikė Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Stasys Jakeliūnas. Be kelių socialdemokratų ir poros „tvarkiečių“ kiti Seimo nariai balsavo „prieš“ ir susilaikė. Ketvirtadienio posėdyje nebuvo pertvarkos iniciatoriaus, „valstiečių“ frakcijos vadovo Ramūno Karbauskio, ir nutarimą pristačiusi Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Agnė Širinskienė patvirtino, kad jis yra savo mecenuojamos vaikų stovyklos atidaryme.

Reikalavo situacijos įvertinimo

Opozicija pareikalavo, kad situaciją įvertintų Seimo Etikos ir procedūrų komisija. „Valstiečių“ lyderis R.Karbauskis siūlė, kad būtų panaikinta šios kadencijos pradžioje opozicinių konservatoriaus M.Majausko ir liberalės Aušrinės Armonaitės iniciatyva įsteigta Savižudybių ir smurto prevencijos komisija, o kitu – suformuota Smurto ir savižudybių prevencijos komisija. Opozicija tokius valdančiųjų žingsnius vertino kaip susidorojimą su dabartiniu komisijos pirmininku M.Majausku, siekiant naujai suformavus komisiją vadovu paskirti savo atstovą.
Opozicija tokius valdančiųjų žingsnius vertino kaip susidorojimą su dabartiniu komisijos pirmininku M.Majausku.
Projektus pristačiusi „valstietė“ Agnė Širinskienė tvirtino, jog „valstiečiai“ nenaikina dabartinės komisijos, tik ją pertvarko, bet sulaukė opozicijos pastabų, kad tam pakanka papildyti esamą nutarimą skiriant papildomus narius ir pakeičiant jos pavadinimą. „Vienas nutarimo projektas yra dėl Savižudybių ir prevencijos komisijos sudarymo nutarimo pripažinimo netekusiu galios, kitas projektas yra jį papildantis, nes nėra ketinimo sunaikinti komisiją, tik noras ją reorganizuoti, dėl to po to jūs priimsite sprendimą dėl Smurto ir savižudybių komisijos sudarymo“, – projektus pristatė A.Širinskienė. „Mes esame įsitikinę, kad svarbu visomis priemonėmis užtikrinti ne tik savižudybių, bet ir smurto prevenciją, o pagal esamas veiklos apimtis komisijos veikla neatitinka realių problemų masto. Tam, kad smurto problema būtų realiai atspindėta, turi būti pakeistas komisijos pavadinimas, prioritetą teikiant smurto prevencijai“, – argumentavo „valstietė“.

Žodžių žaismas

Konservatorius Mantas Adomėnas į tai atsakė, kad pasirinktas reformos kelias ne kas kita kaip „ciniškas noras išvaikyti neįtinkančią komisiją“. „Kuo jūs argumentuojat šitos komisijos uždarymą? Nes pavadinimo pakeitimui ne toks reikalingas nutarimas. Ar galite kaip nors kitaip paaiškinti savo veiksmus nei kaip cinišką norą išvaikyti jums neįtinkančią komisiją, neįtinkančią todėl, kad opozicijos vadovaujama komisija veikia geriau nei visos daugumos vadovaujamos komisijos“, – klausė M.Adomėnas. A.Širinskienė į tai atsakė, kad valdantieji džiaugiasi komisijos darbu ir pirmininko veikla, bet mato, kad „komisijos darbas būtų daug darnesnis ir jos veikla galėtų plėstis“. „Dėl to mes keičiame ir pavadinimą, ir plečiame narių skaičių“, – aiškino parlamentarė.
Ingrida Šimonytė savo ruožtu ironizuodama sakė neklausianti, kaip pagerėtų sveikatos apsaugos sistema, jei A.Širinskienės vadovaujamas Sveikatos reikalų komitetas būtų pervadintas „Apsaugos sveikatos komitetu“.
Konservatorė Ingrida Šimonytė savo ruožtu ironizuodama sakė neklausianti, nei kur „šiandien yra šio nutarimo iniciatorius, žymus smurto ir savižudybių klausimų specialistas R.Karbauskis“, nei kaip pagerėtų sveikatos apsaugos sistema, jei A.Širinskienės vadovaujamas Sveikatos reikalų komitetas būtų pervadintas „Apsaugos sveikatos komitetu“, bet paklausianti, kokių „valstiečių“ standartų neatitinka dabartinė komisija. „Niekas komisijos darbo ir jos pirmininko nekritikuoja, tiesiog norime išplėsti komisijos veiklos ribas, jūs puikiai žinote, kad 2016 metais buvo registruota apie 60 tūkst. pranešimų dėl smurto artimoje aplinkoje. Mūsų rūpestis, kad šitų žmonių problema būtų atspindėta ir sprendžiama“, – sakė A.Širinskienė. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 15 17:15
Spausdinti