Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


PROKURATŪRA
Seimas pritarė generalinio prokuroro E. Pašilio atleidimui
BNS
Fotobankas
E. Pašilio kadencija baigiasi gruodžio 29 d.

Antradienį parlamentarai pritarė generalinio prokuroro Evaldo Pašilio atleidimui iš pareigų.

Už tai balsavo 126 Seimo nariai, niekas nebuvo prieš, keturi susilaikė.

Pareigūnas atleidžiamas, nes baigiasi jo kadencija. Paskutinė E. Pašilio įgaliojimų diena – gruodžio 29-oji. 

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, kad reformų prokuratūroje nebuvo matyti, prokurorų nepasitenkinimas vadyba egzistavo, prokuratūros autoritetas visuomenėje neaugo. 

„Tačiau reikia matyti ir kitus dalykus – vis dėlto nebuvo akivaizdaus pataikavimo politinėms jėgoms (...) Buvo toks rutininis darbų atlikimas“, – E. Pašilio darbus įvertino liberalas.

Mišrios Seimo narys grupės narys Petras Gražulis pareiškė, kad E. Pašilis praėjusią savaitę kreipėsi į Seimą dėl jo teisinio imuniteto panaikinimo, nes skubėjo tai padaryti iki kadencijos pabaigos. Anot parlamentaro, tai rodo, jog jo bylos motyvai – politiniai.

Prokurorai siekia P. Gražulį apklausti kaip specialųjį liudytoją baudžiamojoje byloje. Jų duomenimis, Seimo narys padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų. Tuomet politikas esą skambino Lietuvos ir Rusijos pareigūnams, ragino duoti kyšius, prašė pažeisti galiojančias tvarkas, o iš „Judex“ gavo turtinės naudos.

Prezidentas Gitanas Nausėda yra žadėjęs netrukus nuspręsti dėl kandidato į generalinio prokuroro pareigas.

Anot Prezidentūros, šalies vadovas tikisi, kad būsima prokuratūros vadovybė ne tik pratęs pradėtus darbus, bet ir skirs daug dėmesio pateisinti prokurorų ir visuomenės lūkesčius.

Pagal Konstituciją generalinį prokurorą skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu. 

Generaliniu prokuroru E. Pašilis paskirtas 2015-ųjų gruodžio pabaigoje. Iki tol jis 15 metų dirbo Ukmergės rajono apylinkės teismo teisėju, penkerius iš jų – šio teismo pirmininku. 

Spalio pabaigoje generalinis prokuroras dalyvavo Teisingumo ministerijos rengtoje atrankoje į Europos Sąjungos Bendrąjį Teismą ir buvo pasirinktas Vyriausybės, kaip tinkamiausias pretendentas.

Prezidentas tuomet nepritarė jo kandidatūrai ir teigė, kad E. Pašilis neatitinka pozicijai keliamų reikalavimų, o pačią atranką pavadino mažai skaidria ir neefektyvia. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 08 11:29
Spausdinti