Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


PAJAMOS IR IŠLAIDOS
Seimas patvirtino 2021 metų PSDF ir „Sodros“ biudžetus
BNS
Fotobankas
Seimas.

Seimas trečiadienį patvirtino perteklinį 2021 metų Valstybinio socialinio draudimo fondo („Sodros“) biudžetą. „Sodros“ pajamos kitąmet turėtų būti 5,128 mlrd. eurų, išlaidos – 4,991 mlrd. eurų. Taip pat buvo priimtas ir 2021 metų Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetas – pajamos ir išlaidos sieks beveik 2,48 mlrd. eurų,

Už „Sodros“ biudžetą balsavo 114 Seimo nariai, o 11 susilaikė. Mišriai Seimo narių grupei priklausantis Kęstutis Glaveckas įspėjo apie „kelias rizikas“, kurių, anot jo, „išvengti nepavyks“.

„Tai pensininkų pensijos iš tikro padidės ir gana ženkliai, bet natūralu, kad perkamoji galia tų pinigų vienaip ar kitaip bus koreguota ir nepriklausomai nuo to, rizika atsiranda. Taip pat,  manau, skolinimosi sąskaita arba netiesioginių mokesčių didinti pensijas taip pat yra rizika, nes pensininkui tai vienaip ar kitaip ateityje gali kainuoti žymiai brangiau“, – teigė jis.  

„Valstietis“ Tomas Tomilinas priminė, kad „Sodros“ įmokų lubų pažeminimas iki 60 VDU kainuos 40 mln. eurų, tačiau tai kompensuos pajamos, gautos iš 32 proc. dydžio gyventojų pajamų mokesčio tarifo. „Valstybės finansai nenukenčia dėl to, kad labai gerai uždirbantiems žmonėms atsirado „Sodros“ lubos. Būtent toks balansas ir leidžia mums turėti rezervus ir galimybę kelti pensijas“, – tvirtino parlamentaras.

Kitais metais lėšų pensijoms numatyta 9,7 proc. daugiau nei šiemet, vidutinė pensija, turint būtinąjį darbo stažą, didės 40,6 euro arba beveik 10 proc., o vidutinė pensija sieks 440 eurų.

Apskaičiuotas pensijų indeksavimo koeficientas 2021 metais bus 1,0958, todėl pensijos nuo kitų metų pradžios vidutiniškai didės 9,58 procento. Nuo liepos žadam mokėti 28 eurų dydžio vienišų asmenų pensijas. Socialinio draudimo įmokos 2021 metais bus skaičiuojamos nuo sumos, ne didesnės kaip 60 vidutinių šalies darbo užmokesčių.  

Į PSDF biudžetą papildomai įtraukti priedai medikams ir dirbantiems su COVID-19 pacientais, vaistų išlaidų padengimui, sveikatos priežiūrai, įskaitant medikų darbo užmokesčio didinimui.  

Sveikatos reikalų komiteto narės Jurgitos Sejonienės teigimu, PSDF atspindi „visus lūkesčius ir išpildo praktiškai maksimaliai įsipareigojimus ir pacientams, ir sveikatos priežiūros darbuotojams, ir įstaigoms“.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas atkreipė dėmesį, kad kitų metų biudžete numatytas papildomas testų įsigijimų finansavimas: „Nes pagal tuos tempus, kaip yra testuojami žmonės, ir pagal augantį poreikį, matome, jog nepakankamas finansavimas buvo numatytas testams dėl COVID-19“.

Pasak jo, papildomas finansavimas numatytas ir laboratorijoms. „Jau už atliktus darbus buvo nepakankamai atsiskaityta, taip pat nenumatyta pakankamo finansavimo ateityje“, – pridūrė jis.

Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas informavo, kad lyginant su 2020 metų planu, kitų metų PSDF biudžetas padidėjo 374 mln. eurų. „Papildomai atsirado lėšų įsigyti tiek mokėti priedus medikams, taip atsirado papildomų lėšų vaistams, kur buvo nesuplanuota pagal faktines 2020 metų išlaidas“, – teigė jis.

Didžiąją dalį PSDF išlaidų numatoma skirti sveikatos priežiūrai – 1,7 mlrd. eurų (12,6 proc. daugiau nei šiemet). Vaistams ir medicinos pagalbos priemonėms numatoma skirti 450 mln. eurų (25,2 proc. daugiau), medicininei reabilitacijai ir sanatoriniam gydymui – 98,068 mln. eurų (53,3 proc. daugiau).

Šiemet buvo suplanuota 200,8 mln. eurų PSDF pajamų pervesti į fondo rezervą, 2021 metais pervedimai į rezervą neplanuojami.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 23 12:54
Spausdinti