Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


COVID-19
Seimas grįš prie statuto pakeitimo dėl nuotolinio darbo
BNS
Fotobankas
V. Čmilytė-Nielsen.

Seimas kitą savaitę grįš prie statuto pakeitimo dėl nuotolinio darbo galimybės, teigia parlamento pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

„Kitą savaitę, ketvirtadienį, Seimas susirinks į eilinius posėdžius ir grįšime prie svarbiausių klausimų, tarp jų – ir prie statuto pakeitimo dėl nuotolinio darbo“, – LRT radijui trečiadienį sakė ji.

Parlamento vadovė vylėsi, kad daliai parlamentarų grįžus iš saviizoliacijos užteks balsų priimti tai numatančius Seimo statuto pakeitimus.

„Tikiuosi, kad grįžus iš saviizoliacijos daliai narių arba tų, kurie dabar joje yra, visų pirma Liberalų sąjūdžio frakcijos nariams, turėsime pakankamai balsų, kad išspręstume svarbiausius klausimus“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, pirmiausia būtina pakeisti statutą, o paskui daryti techninius sprendimus.

„Akivaizdu, kad dabartinėje situacija, kai Lietuva iš esmės yra parklupdyta dėl COVID-19 pandemijos, mūsų skaičiai tikrai yra nerimą keliantys, ši grėsmė darys įtaką Seimo darbui. Viena vertus, organizuodami saugesnį Seimo darbą, kita vertus, turime paraleliai spręsti perėjimą prie nuotolinio Seimo darbo. Kuo greičiau tai padarysime, tuo tikresni būsime, kad Seimo darbas gali būti nenutrūkstamas“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Antradienį parlamentarai atmetė Seimo statuto pataisas dėl nuotolinių parlamento posėdžių.

Jomis siūlyta nustatyti, kad paskelbus ekstremaliąją situaciją, kai kyla pavojus žmonių sveikatai ar gyvybei, Seimo valdybos sprendimu Seimo posėdis galėtų būti organizuojamas nuotoliniu būdu elektroninių ryšių priemonėmis, užtikrinant Seimo nario tapatybės nustatymą.

Autoriai pabrėžė, kad šios pataisos leistų nuotoliniu būdu organizuoti parlamentarų diskusijas, tačiau balsavimas vis tiek turėtų vykti plenarinių posėdžių salėje.

Projektą kritikavę opozicijoje esantys „valstiečiai“ teigė, kad pirminio Seimo statuto projekto nuostatos būtų sudariusios galimybę valdantiesiems piktnaudžiauti savo galiomis, nes daug sprendimų patikėta pirmininkaujančiam be diskusijų.

Seime dėl koronaviruso atšaukti dviejų dienų posėdžiai – po antradienį įvykusio vakarinio posėdžio padaryta pertrauka iki gruodžio 3 dienos.

COVID-19 šiuo metu serga mažiausiai penki parlamentarai: Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Vytautas Juozapaitis ir Andrius Kupčinskas, Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai Jonas Varkalys, Viktoras Pranckietis bei Seimo pirmininkė V. Čmilytei-Nielsen.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras dėl kontaktų su sergančiaisiais yra nurodęs saviizoliuotis visai Liberalų sąjūdžio frakcijai, daliai konservatorių.

V. Čmilytė-Nielsen: kišimasis į Seimo darbą eliminuojant jo narius yra grėsmė Konstitucijai

Seimo pirmininkė abejoja, ar nepažeidžiama Konstitucija iš darbo eliminuojant dalį parlamentarų, nepaisant to, kad jie turi neigiamus COVID-19 testus.

Ji ketina artimiausiu metu su ekspertais tartis, kaip spręsti Seimo narių darbo klausimus per pandemiją.

„Seimas yra pagrindinė Lietuvos žmonių atstovybė. Kišimasis į jo darbą eliminuojant Seimo narius, yra grėsmė Konstitucijai. Tai labai aiškiai turi suprasti ir ministrai, nesvarbu, laikinai jie eina pareigas, ar ne“, – trečiadienį savo „Facebook“ paskyroje teigia V. Čmilytė-Nielsen.

Anot jos, Seimo nario įgaliojai apibrėžti Konstitucijoje. 

„Joje aiškiai reglamentuota, kaip gali būti apribojami Seimo nario įgaliojimai. Jokių ministrų įsakymai to negali padaryti, juolab – valstybės institucija. Seimo narys privalo atlikti savo pareigas, nepriklausomai nuo to, kokios negandos purto šalį. Jo tarnystės Lietuvai negali riboti žemesnių instancijų sprendimai“, – tvirtina Seimo vadovė.

„Juolab, kad, pavyzdžiui, liberalų politikai izoliacijoje būna net turėdami neigiamus testus. Ir jiems sąlygas, kada palikti izoliaciją, diktuoja Nacionalinis visuomenės sveikatos centras. Dar, beje, ir darydamas klaidas, kaip pamatėme vakar, kuomet norėta izoliuoti dar tris politikus. Man ši situacija atrodo nenormali“, – sako V. Čmilytė-Nielsen.

Jos teigimu, yra ne vienas būdas, kaip užtikrinti saugų Seimo nario darbą, nekeliant pavojaus kitiems žmonėms parlamento rūmuose.

Dėl to Seimo pirmininkė artimiausiomis dienomis planuoja organizuoti diskusiją su sveikatos ir teisės ekspertais dėl tokios situacijos.

„Mes privalome gerbti svarbiausią šalies įstatymą ir nesukurti precedento taip lengvai paralyžiuoti mūsų parlamento“, – tvirtina V. Čmilytė-Nielsen.

G. Nausėda: Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui

Seimo darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui, pažymi prezidentas Gitanas Nausėda.

„Esame kritiškai svarbiame kovos su pandemija taške, be to, būtina sklandžiai užbaigti ir Vyriausybės tvirtinimą. Nepaisant visų Seimui tenkančių išbandymų, šios vienos svarbiausių valstybės institucijų darbas negali nutrūkti ilgesniam laikui“, – Prezidentūros pranešime spaudai cituojamas prezidentas.

Klausimus, kaip artimiausiu metu planuojama organizuoti parlamento darbą ir galimybes priimti su Vyriausybės formavimu susijusius sprendimus, šalies vadovas trečiadienį aptarė nuotoliniame susitikime su Seimo valdyba.

Seimo valdyba šalies vadovui pristatė planus išplėsti Seimo galimybes dirbti nuotoliniu būdu. Anot pranešimo, prezidentas domėjosi, kokios priemonės numatytos siekiant identifikuoti ne Seimo salėje balsuojančius parlamentarus, kaip bus užtikrinama sklandi diskusijų eiga bei apsaugotos opozicijos teisės.

„Kviečiu visas parlamentines partijas suvienyti jėgas ir priimti tolesniam Seimo darbui būtinus sprendimus“, – sako šalies vadovas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 25 08:19
Spausdinti