Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 18 d.


CIVILINIO TURTO KONFISKAVIMAS
Seimas girdi prezidento veto dėl Civilinio turto konfiskavimo įstatymo
BNS
Fotobankas

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) vadovas Ramūnas Karbauskis žada, kad Seimas pritars prezidento Gitano Nausėdos veto Civilinio turto konfiskavimo įstatymui ir jį priims su šalies vadovo pasiūlytomis pataisomis.

„Mes apie veto šnekėjomės su prezidentu ir padaryta taip, kaip tarėmės, yra veto, bet su pasiūlymais, kurie suderinti su Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetu. Aš manau, kad mes priimsim veto ir pakeitimus, kuriuos prezidentas siūlo“, – penktadienį žurnalistams Kaune sakė R. Karbauskis.

„Aš manau, kad tai yra kelias, kuriuo reikia eiti, (prezidento – BNS) yra kitas požiūris, bet paderinus jis sutampa su mūsų“, – pridūrė „valstiečių“ vadovas.

Prezidentas G. Nausėda penktadienį vetavo Civilinio turto konfiskavimo įstatymą dėl galimo prieštaravimo Konstitucijai. 

Šalies vadovas įstatymą Seimui grąžina su pataisa, kuria būtų atsisakoma įstatymo galiojimo atgal – nuo 2010 metų gruodžio 11 dienos, pranešė Prezidentūra.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto (TTK) vadovė Agnė Širinskienė sako, kad prezidento veto siaurina įstatymą, tačiau „įstatymo tikslas neiškraipytas ir efektyvumas didžiąją dalimi nenukenčia“.

„Viena vertus, veto įstatymą siaurina ir sudaro galimybes galbūt žmonėms, kurie neteisėtai uždirbę savo turtą, išsisukti nuo įstatymo pasekmių ir turto konfiskavimo, bet žiūrint bendrai į veto turinį aš manau, kad jam galima pritarti“, – BNS sakė TTK vadovė.

„(Veto – BNS) poveikis yra palyginti minimalus ir įstatymo tikslas neiškraipytas, jis gali būti  pasiektas, ir įstatymo efektyvumas didžiąja dalimi nesikeičia“, – tvirtino A. Širinskienė.

Priimto įstatymo šalininkas parlamentaras Vytautas Bakas sako, kad pritarus veto Seimas „užkirs kelią valstybei susigrąžinti turtą iš asmenų, kurie jį įgijo dėl korupcinių nusikaltimų ir organizuoto nusikalstamumo ir kurie buvo nuteisti, įtariami ar kaltinami iki šio įstatymo įsigaliojimo“.

„Noriu tikėti, kad Seimas, kuris jau pademonstravo savo politinę valią, priimdamas šį įstatymą, jos nekeis ir paliks galimybę susigrąžinti ir tą turtą, kuris įgytas verčiantis korupcinėmis ir nusikalstamomis veiklomis iki šio įstatymo įsigaliojimo“, – penktadienį feisbuke parašė V. Bakas.

Prezidentas G. Nausėda teigia, kad civilinio turto konfiskavimo procedūra negali sudaryti sąlygų pažeisti Konstitucijoje įtvirtintų teisinės valstybės pagrindų ir žmogaus teisių.

Kaip pranešė Prezidentūra, G. Nausėda siūlo įstatymo pakeitimus, kurie išsaugo pamatinį įstatymo tikslą, bet mažina riziką, kad įstatymo nuostatos vėliau bus pripažintos nesuderinamomis su Konstitucija.

„Konstitucinis Teismas yra išsakęs aiškią poziciją, kad teisės aktų galiojimas negali būti nukreiptas į praeitį. Tai yra esminis teisinės valstybės principas, į kurį būtina atsižvelgti teisėkūros procese“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.


2020 01 31 17:06
Spausdinti