Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


„Santaros-Šviesos“ suvažiavime – apie universitetus, žiniasklaidą, Vilniaus bohemą
IQ

Šiandien Molėtų rajone, Alantoje, darbą pradėjo kasmetinis „Santaros-Šviesos“ suvažiavimas, truksiantis visą savaitgalį.

Jį tradiciškai atidarys vienas organizacijos steigėjų prezidentas Valdas Adamkus, o penktadienio sesijos bus skirtos Lietuvos universitetų būklei ir dar neperskaitytai sovietinių metų literatūrai. Egidijaus Aleksandravičiaus ir Jūratės Baranovos moderuojami pranešimus skaitys ir diskutuos Leonidas Donskis, Vytautas Adomaitis, Maksimas Milta, Dalia Satkauskytė, Rita Tūtlytė, Donata Mitaitė, Darius Kuolys.

Penktadienį taip pat bus atidaryta Aleksandros Jacovskytės fotografijų paroda „Vilniaus veidai“, o poetas Tomas Venclova, dirigentas Donatas Katkus ir dailininkas Mikalojus Vilutis pasakos apie sovietmečio Vilniaus bohemą. Vakare savo kūrybą skaitys T. Venclova.

Šeštadienio sesijos skiriamos mūsų šnekų ir tikrovės santykiams, šiuolaikinio Lietuvos teatro pozicijoms. Gintauto Mažeikio moderuojami pranešimus skaitys Reinas Raudas, Julija Tuleikytė, Jonas Dagys, Simas Čelutka, o Leonidas Donskis kalbins režisierių Gintarą Varną ir teatro kritikus. Vakare Alantos dvare bus atidaryta Rembrandto faksimilinių piešinių paroda, o aktorius Benas Šarka parodys monospektaklį „Kiaurai“.

Sekmadienį Santaros-Šviesos suvažiavimas aptars esamą Lietuvos žiniasklaidos būklę. Romo Sakadolskio atminimui skirtoje ir Dariaus Kuolio moderuojamoje sesijoje apie atsakomybę ir tiesą kalbės Algis Mickūnas, apie žiniasklaidos etiką – Audronė Nugaraitė. Arūnas Sverdiolas perskaitys pranešimą „Cloaca Maxima“. Diskusijoje dayvaus žurnalistai Rytas Staselis, Mykolas Drunga, Ovidijus Lukošius.

1954 m. Jungtinėse Amerikos Valstijose lietuvių studentų sukurta organizacija „Santara“ kartu su akademinio jaunimo sąjūdžiu „Šviesa“ nuo 1957 m. pradėjo rengti liberalaus jaunimo suvažiavimus išeivijoje, o nuo 1993-ųjų „Santaros-Šviesos“ suvažiavimai kas vasarą vyksta ir Lietuvoje. „Santara-Šviesa“, būdama neformali organizacija, šiandien jungia įvairaus amžiaus Lietuvos ir pasaulio kultūrininkus, intelektualus, akademinį jaunimą. Jos konferencijose keliami ir svarstomi Lietuvai aktualūs kultūros, mokslo, politikos, visuomeninio gyvenimo klausimai.

2016 06 23 16:22
Spausdinti