Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


COVID-19
SAM žada siekti vieningos COVID-19 statistikos sklaidos
BNS
Fotobankas

Statistikos departamentui pradėjus skelbti kai kurią statistinę informaciją, susijusią su COVID-19, Sveikatos apsaugos ministerija sako sieksianti, kad statistika būtų skelbiama vieningai bei ragina vadovautis jų skelbiamais duomenimis.

„Tikrai raginame truputį ilgiau palaukti, sulaukti pirmos valandos, kol Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pateikia visus savo duomenis, šitais duomenimis ir reikėtų kliautis: yra subendrinamos, įvertinamos visos duomenų bazės, kas kur kokius duomenis yra pateikę“, – spaudos konferencijoje ketvirtadienį sakė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

„Su Statistikos departamentu, aš manau, kad tikrai mūsų specialistai kalbėsis ir ieškos sprendimų, kad nebūtų laiko skirtumų, kad duomenys atsinaujintų vienu laiku, kad nebūtų tam tikrų vėlavimų ir duomenų išsiskyrimų“, – pridūrė jis.

Sveikatos apsaugos ministerijos teigimu, pagrindinis informacijos šaltinis apie statistiką, susijusią su koronavirusu, yra Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) ir ministerijos teikiami duomenys.

Pasak ministro atstovės Linos Bušinskaitės, ministerija aiškinasi, kodėl Statistikos departamentas informaciją skelbia savo ruožtu.

Statistikos departamentas savo turimą informaciją pradėjo skelbti nuo pirmadienio, ji paremta NVSC, e.sveikatos ir paties departamento turimais duomenimis.

Departamentas informaciją automatiškai atnaujina kelis kartus per dieną. Jo skelbiama informacija apie naujus COVID-19 atvejus pateikiama anksti ryte, kai Sveikatos apsaugos ministerija ją paskelbia apie vidurdienį. Ši ministerijos ir Statistikos departamento skelbiama informacija paskutinėmis dienomis sutampa.

Tuo tarpu skelbiant informaciją apie laboratorijose ištirtus mėginius, šių šaltinių duomenys skiriasi keliais tūkstančiais. Ministerija pabrėžia, kad būtent jos skelbiami duomenys yra pilnesni ir tikslesni.

Informaciją su SAM teigia derinę

Statistikos departamentas savo turimą informaciją pradėjo skelbti nuo pirmadienio, ji paremta NVSC, e.sveikatos ir paties departamento turimais duomenimis.

Statistikos departamentas BNS informavo, jog neprieštarautų dėl vieno laiko, kada informacija būtų atnaujinta, skelbimo, jį derinant tarp institucijų. Vis dėlto pabrėžė, kad ši jų iniciatyva buvo derinta su visomis atsakingomis institucijomis, taip pat ir Sveikatos apsaugos ministerija.

„Pirmadienį visoms interesuotoms pusėms, taip pat ir Vyriausybei, siuntėme pranešimą apie naujos savivaldybių švieslentės skelbimą. Prieš skelbiant taip pat buvo derinama su specialistais, dirbančiais su COVID-19 analitika iš Vyriausybės ir SAM, pranešimo tekstas buvo siųstas derinti ir su sveikatos apsaugos ministru“, – rašoma departamento atsakyme.

Departamentas žada netrukus pradėti skelbti ir dar daugiau informacijos: apie ligoninių lovų užimtumą, išsamesnius tyrimų duomenis.

„Reikia pabrėžti, kad nesutapimai dabar viešai skelbiamuose rodikliuose yra dėl skirtingo atnaujinimo laiko, sistemiško požiūrio į duomenų suvedimą trūkumo, žmogiškojo faktoriaus ir pan. Per dvi savaites, tikimės, bendromis institucijų jėgomis susidėliosime procesą ir viešai visuomenę pasieks tiksli, išsami ir patikima informacija iš vieno šaltinio“, – žada Statistikos departamentas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 11 12 14:24
Spausdinti