Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


BALTARUSIJA
S. Cichanouskaja: A. Lukašenkos režimas užgrobė į Vilnių skridusį lėktuvą, kad sulaikytų Baltarusijos žurnalistą
BNS

Aliaksandro Lukašenkos režimas perėmė ir Minske nutupdė iš Atėnų į Vilnių skridusį lėktuvą, kad sulaikytų Baltarusijos opozicijos aktyvistą ir blogerį, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėją ir vyriausią redaktorių Romaną Protasevičių, sekmadienį pareiškė šios šalies opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja.

Jos patarėjas Franakas Viačiorka BNS sekmadienį sakė, kad Vilniuje turėjęs leistis „Ryanair“ kompanijos lėktuvas buvo perimtas A. Lukašenkos režimui pakėlus naikintuvą.

„Visiškai akivaizdu, kad spectarnybų operacija dėl lėktuvo perėmimo – tam, kad būtų sulaikytas aktyvistas ir blogeris R. Protasevičius“, – rašoma sekmadienį išplatintame opozicijos lyderės pareiškime.

Anot jos, Baltarusijos valdžios režimas sukėlė grėsmę lėktuvo keleivių saugumui ir visai civilinei aviacijai, siekdamas susidoroti su žmogumi, kuris buvo visų stambiausių baltarusiškų nepriklausomų informacinių telegram-kanalų redaktoriumi.

„Tik už tai jį įvardino teroristu ir už tai jam dabar Baltarusijoje gresia mirties bausmė“, – rašoma S. Cichanouskajos pareiškime.

Jos štabas jau pranešė apie įvykį „Ryanair“ biurui ir Tarptautinei civilinės aviacijos organizacijai (ICAO), reikalaudami pradėti tyrimą dėl įvykio ir imtis priemonių – iki Baltarusijos pašalinimo iš ICAO.

„Nuo šiandien nė vienas žmogus, skrendantis virš Baltarusijos, negali būti tikras dėl savo saugumo. Juk režimas piktnaudžiauja aviacijos taisyklėmis, kad pagrobtų tuos, kas galvoja kitaip“, – sako S. Cichanouskaja.

Jos patarėjas F. Viačiorka BNS sekmadienį patvirtino, kad Minske nutupdytame lėktuve skridęs R. Protasevičius  jau yra sulaikytas.

„Tai yra šokas, tai yra siaubas. Lėktuvas, skirdęs iš Atėnų į Vilnių, buvo užgrobtas pakėlus naikintuvą MiG -29“, – sekmadienį sakė F. Viačiorka.

Anot S. Cichanouskajos, R. Protasevičius anksčiau dirbo fotografu Baltarusijos žiniasklaidoje, buvo Vaclavo Havelo žurnalistikos programos narys, o 2019 m. turėjo palikti Baltarusiją dėl darbo su „Nexta“ informaciniu kanalu.

Jis vėliau aktyviai rašė apie 2020-ųjų Baltarusijos prezidento rinkimus ir po to vykusius protestus, dėl ko režimas jo atžvilgiu sukurpė keletą bylų, o KGB įrašė jį į teroristų sąrašus.

Kanalas „Nexta“, jo komandai dirbant iš užsienio, yra vienas pagrindinių nepriklausomų informacinių kanalų, nušviečiančių protestus prieš Vakarų nepripažįstamo Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos režimą.  

Iš Atėnų į Vilnių sekmadienį 120 keleivių skraidinęs „Ryanair“ kompanijos keleivinis lėktuvas iš Atėnų Vilniuje turėjo nusileisti 13 val.

Skrydžių stebėjimo platformoje „Flightradar“ matyti, kad lėktuvas jau buvo priartėjęs prie Lietuvos sienos ir staiga pasuko į Baltarusijos sostinę Minske, kur ir nusileido.

Lietuvos oro uostų komunikacijos projektų vadovė Lina Beišinė informavo BNS, kad lėktuvas pasuko į Minską dėl konflikto tarp keleivių ir įgulos narių. Tačiau detalesnės informacijos Lietuvos oro uostai sekmadienio popietę iš Baltarusijos tarnybų nebuvo gavę.

Minsko oro uosto spaudos tarnyba naujienų agentūrai „Interfax“ nurodė, kad lėktuvas Minske turėjo leistis dėl pranešimo apie padėtą bombą, orlaivį tikrino išminuotojai.

Tuo metu Lietuvos oro uostų atstovė teigė, kad informacijos apie pranešimą dėl bombos kol kas neturima.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 05 23 15:38
Spausdinti