Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Rytų Ukrainos separatistai kuria naują valstybę
BNS
Aleksandras Zacharčenka, nepripažintos Donecko liaudies respublikos lyderis (Reuters nuotr.).

Antradienį Rytų Ukrainos prorusiškų separatistų lyderis Aleksandras Zacharčenka paskelbė apie naujos valstybės įkūrimą. Jai suteiktas Malorosijos vardas.

„Manome, kad Ukrainos valstybė tokia forma, kokia buvo, neatkuriama. Mes, buvusios Ukrainos regionų, išskyrus Krymą, atstovai, pareiškiame apie naujos valstybės, kuri yra Ukrainos įpėdinė, įkūrimą. Mes sutariame, kad naujoji valstybė vadinsis Malorosija, nes pats pavadinimas „Ukraina“ save diskreditavo“, – žurnalistams sakė A.Zacharčenka. Pasak jo, Malorosijos sostine tampa Doneckas, o Kijevas lieka istoriniu kultūriniu centru be sostinės statuso. „Malorosijos valstybine vėliava pripažįstama Bogdano Chmelnickio vėliava. Mes remiamės tuo, kad Donecko liaudies respublika, drauge su (separatistų) Lugansko liaudies respublika, lieka vienintelės Ukrainos teritorijos, neskaitant Krymo, kuriose išliko teisėta valdžia“, – pareiškė A.Zacharčenka, turėdamas omenyje separatistų anksčiau savo kontroliuojamose teritorijose įkurtas niekieno nepripažintas, apsišaukėliškas „valstybes“.
Mes remiamės tuo, kad Donecko liaudies respublika, drauge su (separatistų) Lugansko liaudies respublika, lieka vienintelės Ukrainos teritorijos, neskaitant Krymo, kuriose išliko teisėta valdžia.

Kaltinimai Maskvai

Jau daugiau kaip 10 tūkst. žmonių žuvo per ginkluotą konfliktą Ukrainos rytuose, prasidėjusį 2014 metų balandį, po anksčiau tais metais Kijeve įvykusios Maidano revoliucijos. Jos metu buvo nuverstas Kremliaus remtas prezidentas Viktoras Janukovyčius, ir įvykdyta Rusijos Krymo pusiasalio aneksija. Vakarų šalys ir Kijevas kaltina Maskvą sukursčius šį konfliktą ir aktyviai remiant separatistus. Rusija šiuos kaltinimus atkakliai neigia. 2015 metais Ukraina su separatistais pasirašė vadinamuosius Minsko taikos susitarimus. Jie numatė paliaubas ir laipsnišką maištingųjų teritorijų grąžinimą Kijevo vyriausybės kontrolei, užtikrinant tam tikrą jų autonomiją. Šie susitarimai niekada nebuvo visiškai įgyvendinti.

Nepaprastoji padėtis

Jis pridūrė, kad bus būtina šalyje įvesti nepaprastąją padėtį trejiems metams. „Kad būtų išvengta chaoso siūlome trejiems metams įvesti nepaprastąją padėtį. Tuo laiku draudžiama bet kokių partijų veikla. Tuo pačiu metu prasideda tyrimai patraukiant (atsakomybėn) tarptautinę bendriją dėl nusikaltimų Odesoje, Maidane, Donbase (Rytų Ukrainoje). Šis sprendimas subrendo jau seniai, bet viskam savas laikas ir štai būtent šiandien mes siūlome tą variantą, kuris sudarys sąlygas sustabdyti karą“, – sakė A.Zacharčenka.
 Tuo pačiu metu prasideda tyrimai patraukiant (atsakomybėn) tarptautinę bendriją dėl nusikaltimų Odesoje, Maidane, Donbase (Rytų Ukrainoje).
„Mes siūlome naują planą – šalies reintegracijos planą. Ne taip seniai mes pradėjome valstybinę programą dėl Donbaso liaudies suvienijimo; mes siūlome visiems Ukrainos gyventojams karo pabaigą iš naujo įsteigiant šalį, tai – taiki išeitis. Bet su viena sąlyga - tam reikalingas Ukrainos gyventojų palaikymas. Mes jau surengėme konsultacijas su regiono valdžios ir verslo atstovais. Tai – pirmas ir paskutinis mūsų pasiūlymas“, – pareiškė jis. A.Zacharčenkos nuomone, valdžia Kijeve yra neteisėta ir negali sustabdyti karo. Jis pažymėjo, kad situacija Rytų Ukrainoje atsidūrė aklavietėje, užsimezgė „toks mazgas, kurio perkirsti jau negalima“. Reaguodamas į šiuos pareiškimus Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad separatistų kontroliuojamose teritorijose, kaip ir Rusijos atplėštame Kryme, bus grąžinta Kijevo kontrolė. „Projektas „Novorosija“ bus palaidotas. Ukraina atkurs suverenumą Donbase ir Kryme“, – sakoma prezidento atstovo spaudai Sviatoslavo Ceholkos pranešime, turint omenyje Kremliaus vartojamą alternatyvų Rytų Ukrainos pavadinimą.
Projektas „Novorosija“ bus palaidotas. Ukraina atkurs suverenumą Donbase ir Kryme.
Ukrainos atstovai Minsko susitarimų įgyvendinimą prižiūrinčioje Trišalėje kontaktinėje grupėje paprašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiuntinio Martino Sajdiko sureaguoti į naujausią separatistų akibrokštą. „Reaguojame (į A.Zacharčenkos pareiškimą), ir rytoj nuo to prasidės (Kontaktinės grupės) posėdis. Vertiname, viską dėliojame į vietas, kreipiamės į ESBO, kad jie padarytų oficialų pareiškimą“, – Kijeve žurnalistams sakė Ukrainos atstovas Jevhenas Marčukas.

„Eisime karo keliu“

A.Zacharčenka nurodė, kad separatistai įkūrė komitetą, parengsiantį naujosios „valstybės“ konstituciją. Donecko separatistų vicepremjeras Aleksandras Timofejevas žurnalistams sakė: „Donecko liaudies respublika (DLR) kviečia regiono elito atstovus sustabdyti šalyje įsivyraujantį chaosą ir pilietinį karą, kuriame visi bus prieš visus. DLR pasirengusi prisiimti koordinavimo vaidmenį, tam mes siūlome išrinkti visų regionų atstovus į Konstitucinį susirinkimą pagal Zemskinio susirinkimo principus ir jame įsteigti šalį – Malorosiją – ir priimti naują konstituciją.“
DLR pasirengusi prisiimti koordinavimo vaidmenį, tam mes siūlome išrinkti visų regionų atstovus į Konstitucinį susirinkimą pagal Zemskinio susirinkimo principus ir jame įsteigti šalį – Malorosiją – ir priimti naują konstituciją.
Jis pažymėjo, jog Donecko liaudies respublika mano, kad rengiant konstituciją būtina remtis tokiais principais kaip nepriklausoma suvereni valstybė, teritorinis vientisumas pripažįstant Krymo liaudies pasirinkimo referendumo teisėtumą, neutralus statusas be priklausymo blokams, ekonomikos daugiakryptiškumas, sovietinio palikimo reabilitacija ir bevizio režimo išsaugojimas Europos Sąjungos sutikimo atveju. „Malorosijos konstitucija rengiama ir pirminiu variantu priimama Konstituciniame susirinkime, o paskui pateikiama liaudies referendumui. Prieš tai vyks plati visuomeninė diskusija ir regionų, ir federaliniu lygiais“, – sakė A.Zacharčenka. „Mūsų pasiūlymas neprieštarauja Minsko (susitarimams). Kaip tik tai, kas numatyta Minsko pakte, bus įgyvendinta mūsų pasiūlymais – tai ir yra Minsko (susitarimų) išpildymas“, – žurnalistams sakė Donecko „liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Aleksandras Timofejevas. „Išnyksta Ukraina, – pridūrė jis. – Minsko (susitarimuose) nėra apibrėžimo, kaip ir kas turi vadintis – ten kalbama apie teritorinį vientisumą, suverenumą. Taigi, mes paskelbėme Malorosijos teritorinį vientisumą ir suverenumą. Todėl Minskui mes neprieštaraujame.“ „Jeigu mūsų neišgirs taikiu būdu, eisime kariniu keliu“, – perspėjo A.Timofejevas. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.  
2017 07 18 15:48
Spausdinti