Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Rusijoje vyksta A. Navalno šalininkų protestai
BNS
Reuters nuotr.

Tūkstančiai Rusijos opozicijos politiko Aleksejaus Navalno šalininkų šiandien dalyvavauja protestuose visoje Rusijoje, keli jų buvo areštuoti.

Tai jau antra masinė protesto akcija, kurią nuo kovo 26 dienos sušaukė A.Navalnas, kitais metais ketinantis dalyvauti prezidento rinkimuose. Savo nenuilstama kampanija internete jis į gatves paskatino išeiti naują kartą.

41 metų A.Navalno antikorupciniuose klipuose kritikuojami šalies galingiausieji; šie klipai padėjo pritraukti į politiką naujos kartos žmonių.

Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Sibiro mieste Novosibirske protestavo maždaug 3 tūkst. žmonių. Mažesnės akcijos taip pat vyko Krasnojarske, Kazanėje, Tomske, Vladivostoke ir daugelyje kitų miestų.

Rusiška svetainė „OVD Info“, turinti specialią telefono liniją ir renkanti informaciją apie sulaikymus per protestus, pranešė, kad prieš mitingą Maskvoje, kuris turėjo prasidėti 14 val. (ir Lietuvos laiku), buvo sulaikyta maždaug 10 žmonių.

Tuo tarpu A.Navalno žmona Julija Navalnaja pranešė, kad opozicijos lyderis pirmadienį, šalyje vykstant virtinei jo judėjimo inicijuotų protesto akcijų, taip pat buvo sulaikytas.

Policija A.Navalną sulaikė išeinantį į politinį protestą Maskvoje, jo „namų laiptinėje“, „Twitter“ parašė J.Navalnaja. Ji taip pat paskelbė sutuoktinio, sėdančio į policijos automobilį, nuotrauką.

„Sveiki. Čia Julija Navalnaja ... Aleksejus buvo sulaikytas laiptinėje“, – rašoma jos žinutėje, kuri buvo paskelbta maždaug 40 min. prieš numatytą mitingo pradžią.

Naujienų agentūra „Interfax“ kol kas negavo teisėsaugos tarnybų patvirtinimo, kad šis įnirtingas Kremliaus kritikas vėl buvo sulaikytas.

Renginio išvakarėse A.Navalnas paskelbė, kad pakeitė Maskvos protesto vietą, nes miesto valdžia blokavo organizatorių pastangas įrengti sceną ir garso aparatūrą iš pradžių numatytoje vietoje.

Nors sostinės valdžia leido rengti didžiausią iš visų pirmadienį šalyje rengiamų protesto akcijų Maskvos Sacharovo prospekte, A.Navalnas paprašė jį perkelti į vieną pagrindinių miesto gatvių. Šeštadienį vakare jis pranešė, kad darbininkai, turėję pastatyti sceną sutartoje vietoje, negalėjo atlikti savo darbo dėl valdžios spaudimo.

„Atšaukiame mitingą Sacharovo prospekte ir perkeliame jį į Tverės gatvę“, – sakė jis.

Maskvos valdžia šį sprendimą pavadino „provokacija“, o policija perspėjo, kad Tverės gatvėje tuo pačiu metu organizuojamas kitas renginys.

Sostinės policija perspėjo, kad „bet kokie provokaciniai protestuotojų veiksmai bus laikomi pavojumi viešajai tvarkai ir bus nedelsiant užkardyti“.

Pirmadienį šalis švenčia Rusijos dieną, prezidentas Vladimiras Putinas turi paskirti apdovanojimus ir surengti priėmimą Kremliuje.

Visoje Maskvoje vyks įvairūs renginiai, bus atkurtos scenos iš įvairių Rusijos istorijos laikotarpių.

Sostinės policija perspėjo, kad „bet kokie provokaciniai protestuotojų veiksmai bus laikomi pavojumi viešajai tvarkai ir bus nedelsiant užkardyti“.

Prieš mitingą tvyrojo įtampa, kai kurios protestuotojų grupės žadėjo eiti į sankcionuotą vietą.

Kovo 26 dienos protestas buvo didžiausias Kremliaus kritikų renginys per daug metų; jo metu sostinėje buvo sulaikyta daugiau kaip 1 000 protestuotojų, tarp jų – pats A. Navalnas, kalėjime praleidęs 15 parų.

Šiuos protestus prieš korupciją A.Navalnas sušaukė paskelbęs filmą, kuriame teigia, kad premjeras Dmitrijus Medvedevas per fondų tinklą kontroliuoja didžiulį turtą.

Filmas per „YouTube“ buvo peržiūrėtas daugiau kaip 22 mln. kartų.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2017 06 12 17:45
Spausdinti