Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


Rusijoje areštuoti 1 500 žmonių, A. Navalnas sulaikytas
BNS
(AP nuotr.).

Po pirmadienį visoje šalyje vykusių demonstracijų Rusijos opozicijos politikas Aleksejus Navalnas buvo 30 dienų pasiųstas už grotų, o daugiau nei 1 500 jo šalininkų areštuoti.

Šios demonstracijos buvo jau antra A.Navalno inicijuota didžiulio masto protesto akcija nuo kovo mėnesio. Kremliaus kritikas, kurio antikorupcinės kampanijos vaizdo įrašai skaudžiai įdūrė ne vienai įtakingai šalies figūrai ir atvedė į politiką naują kartą, paskelbė ketinantis ateinančiais metais siekti prezidento posto. Maskvos teismas antradienį pripažino 41 metų A.Navalną kaltu dėl nesankcionuotų protestų organizavimo ir skyrė jam 30 parų administracinio arešto, socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė jo atstovė spaudai Kira Jarmyš. Tinklalapis „OVD Info“, renkantis informaciją apie aktyvistų areštus, naujienų agentūrai AFP sakė, kad visoje šalyje per protestus buvo sulaikyti daugiau nei 1 500 A.Navalno šalininkų. Maskvoje, kur riaušių policija, siekdama suvaldyti minią, talžė protestuotojus guminėmis lazdomis, buvo sulaikyti 823 žmonės. Pareigūnams velkant sulaikytuosius prie policijos mašinų, kiti demonstrantai skandavo „Gėda!“, „Putinas – vagis! Ir „Laisvė Navalnui!“.
Pareigūnams velkant sulaikytuosius prie policijos mašinų, kiti demonstrantai skandavo „Gėda!“, „Putinas – vagis! Ir „Laisvė Navalnui!“.
Sankt Peterburge buvo sulaikyti maždaug 600 protestuotojų, dar daugiau nei 100 – kituose šalies miestuose, tarp jų Vladivostoke, Kaliningrade, Norilske, bei Sočyje, nurodė „OVD Info“. A.Navalną policiją sulaikė jam susiruošus vykti į demonstraciją Maskvoje. Tūkstančiai žmonių išėjo į gatves ir kituose šalies miestuose. Kai kur vietos valdžia demonstracijoms buvo išdavusi leidimus, kitur vyko nesankcionuoti protestai. Būta pranešimų, kad studentai sulaukė grasinamų, jog bus pašalinti iš universiteto, jei dalyvaus protestuose.

Ragina paleisti protestuotojus

Tūkstančiai rusų, tarp kurių buvo labai daug jaunimo, per pirmadienio protestus dešimčių Rusijos miestų gatvėse skandavo „Rusija be Putino!“. Jungtinės Valstijos pasmerkė protestuotojų areštus, nors prezidento Donaldo Trumpo administracija nelinkusi griežtai kritikuoti Kremliaus ir žmogaus teisių pažeidimų. Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris paragino „Rusijos vyriausybę nedelsiant paleisti visus taikius protestuotojus“, sulaikytus per visoje šalyje vykusias demonstracijas. Susirūpinimą išsakė Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani, o vienas Europos Sąjunga atstovas pasmerkė „šimtų taikių protestuotojų sulaikymą ir prieš juos Rusijos valdžios panaudotą smurtą“. Žmogaus teisių grupė „Amnesty International“ piktinosi „nerimą keliančiomis scenomis“, kai buvo areštuojami žmonės, smerkė smurtą prieš demonstrantus ir reikalavo juos nedelsiant paleisti. Lietuvos užsienio reikalų ministerija (URM) antradienį taip pat išsakė susirūpinimą dėl demonstrantų arešto Rusijoje ir paragino paleisti visus sulaikytuosius. Ministerija atkreipė dėmesį, kad tarp kelių šimtų sulaikytųjų yra nemažai Rusijos opozicijos lyderių, tarp jų – Kovos prieš korupciją fondo steigėjas ir šios protesto akcijos organizatorius A.Navalnas, Ilja Jašinas ir kiti. „Ypač didelį Užsienio reikalų ministerijos nerimą kelia pranešimai apie tai, kad prieš taikius protestuotojus buvo naudojama jėga. Raginame Rusijos Federacijos valdžios institucijas nedelsiant išlaisvinti visus sulaikytuosius, nenaudoti jėgos prieš taikius protestuotojus. Taip pat užtikrinti, kad Rusijos Federacijos piliečiams, siekiantiems įgyvendinti savo teisę į susirinkimų ir nuomonės reiškimo laisves, nebūtų trukdoma to daryti“,– teigia Lietuvos URM.

„Įklimpę korupcijoje“

A.Navalno antikorupcinė kampanija supurtė valdantįjį šalies elitą ir sutraukė į miestų gatves panašias minias, kokios 2012-aisiais protestavo prieš prezidento Vladimiro Putino perrinkimą trečiai kadencijai. A.Navalnas, planuojantis varžytis su V.Putinu per kovą vyksiančius rinkimus, pirmadienio vakarą stojo prieš teisėją ir gavo 30 parų arešto už pakartotinį nesankcionuotų protestų organizavimą, nurodė jo atstovė. „Nuosprendis: 30 parų“, – tviteryje parašė K.Jarmyš, kai A.Navalnui buvo skirta administracinė bausmė už protestų organizavimo taisyklių pažeidimą. Pastarąsias demonstracijas kurstė kovo pradžioje A.Navalno išleistas filmas: jame premjeras Dmitrijus Medvedevas kaltinamas per neskaidrų ne pelno fondų tinklą kontroliuojantis didžiulį asmeninį turtą. Šis vaizdo įrašas buvo peržiūrėtas daugiau kaip 22 mln. kartų. „Putinas 17 metų buvo valdžioje ir neplanuoja trauktis. Jis uzurpavo visą valdžią“, – sakė 41 metų protestuotojas Aleksandras Tiurinas.
Putinas 17 metų buvo valdžioje ir neplanuoja trauktis. Jis uzurpavo visą valdžią.
Kitas demonstrantas, 19-metis Jevgenijus, sakė buvęs pašalintas iš aukštosios mokyklos už dalyvavimą ankstesniame mitinge. „Mūsų vyriausybė šaukia, kad visur priešai, ir pradeda užsidaryti savyje, – aiškino jis. – Norime valdančiųjų pasikeitimo. Jaunimo spaudimas padidėjo.“ A.Navalnas įgudusiai naudojosi portalu „YouTube“ ir išvedė į gatves naująją kartą. Jo šalininkai transliavo iš Maskvoje įkurtos studijos, nors elektra buvo periodiškai išjungiama, tad pranešėjui tekdavo kalbėti visiškoje tamsoje. Maskvos policija nurodė, kad A.Navalnas kaltinamas administraciniais pažeidimais: priešinimusi sulaikant ir pakartotiniu demonstracijų organizavimo taisyklių pažeidimu.

Rusijos diena

A.Navalnas inicijavo protestus tuo pačiu metu, kai šalyje buvo švenčiama nacionalinė Rusijos diena. Pirmadienį V.Putinas dalijo apdovanojimus ir rengė priėmimus Kremliuje. Demonstrantų skaičių buvo sunku įvertinti, nes tarp jų buvo įsimaišę paprastų praeivių. Vis dėlto Tverės gatvę Maskvos centre buvo užplūdę tūkstančiai žmonių, daugelis jų nešė Rusijos vėliavas ir plakatus. Nors sostinės valdžia leido rengti didžiausią iš visų pirmadienį šalyje rengiamų protesto akcijų Maskvos Sacharovo prospekte, A.Navalnas paprašė jį perkelti į vieną pagrindinių miesto gatvių. Šeštadienį vakare jis pranešė, kad darbininkai, turėję pastatyti sceną sutartoje vietoje, negalėjo atlikti savo darbo dėl valdžios spaudimo. Pareigūnai „uždraudė bet kokiems kontraktininkams įrengti mums sceną ir įgarsinimą“, aktyvistas sekmadienį rašė savo tinklaraštyje. „Atšaukiame mitingą Sacharovo prospekte ir perkeliame jį į Tverės gatvę“, vedančią prie Kremliaus, pridūrė jis. Maskvos valdžia šį sprendimą pavadino „provokacija“, o policija perspėjo, kad Tverės gatvėje tuo pačiu metu organizuojamas kitas renginys. Pirmadienį sostinės gatvėse vyko įvairūs Maskvos Dūmos organizuoti renginiai, atvaizduojantys įvairius Rusijos istorijos laikotarpius: pradedant Pirmojo pasaulinio karo apkasais, baigiant renesanso muge ir kardų kautynėmis. Padėtis atrodė siurreali: prieš prasidedant protesto eitynėmis buvo sutelkta dešimtys autobusų, pilnų policininkų, o netoliese paprasti žmonės stebėjo aktorius, vilkinčius istorinius kostiumus. Tačiau vėliau riaušių policija ir Nacionalinė gvardija ėmėsi veiksmų ir netgi šalimai esančiose kavinėse sėdintiems žmonėms šaukė: „Eikit iš čia! Čia vyksta nesankcionuotas protestas!“ Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 06 13 12:30
Spausdinti