Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, balandžio 25 d.


Rinkimų dieną Kenijoje bijoma smurto proveržių
BNS
(Reuters nuotr.).

Antradienį Kenijoje vyksta visuotiniai rinkimai. Bijomasi, kad vykstant įnirtingai kovai tarp prezidento Uhuru Kenyattos ir jo ilgamečio politinio priešininko Railos Odingos, gali prasiveržti smurtas.

Oficialiai balsavimas prasidėjo 6 val. vietos (ir Lietuvos) laiku, tačiau daugelyje šalies vietovių buvo vėluojama atidaryti balsavimo apylinkes. Didžiausiame sostinės Nairobio lūšnyne, viename iš opozicijos bastionų, dėl 15 minučių vėlavimo pradėti balsavimą kilo pasipiktinimo banga. Tūkstančiai žmonių, daugelis kurių žvarbų rytą buvo apsigobę raudonomis masajų antklodėmis, nekantraudami lūkuriavo prie pradinės mokyklos, kad galėtų atiduoti savo balsą. „Turime išrinkti išmintingus lyderius, nes ankstesnieji pasisavino visą turtą, jie nesiėmė jokių veiksmų kovoti su korupcija“, – sakė 20-metis bedarbis Bensonas Kamano. „Tvirai palaikau R.Odingą, jis viską pakeis“, – pridūrė jaunuolis. Turtingiausioje Rytų Afrikos valstybėje visą agitacijos laikotarpį tvyrojo didžiulė įtampa. Ji dar išaugo, kai pasibaigus rinkimų kampanijai buvo nužudytas aukšto rango rinkimų pareigūnas, o R.Odinga nepaliaudamas tvirtino, kad balsavimo rezultatai bus suklastoti. „Jei rinkimai bus sąžiningi, smurto nebus“, – salė B.Kamano. 27 metų Calvinas Otienas iškart po vidurnakčio stojo į rinkėjų eilę, nusidriekusią prie Moi prospekto pradinės mokyklos – didžiausio balsavimo punkto sostinėje.
Visi esame keniečiai, nepriklausomai nuo to, kokiai genčiai priklausome. Jei kovosime, ar kuris nors iš kandidatų atneš mums į namus maisto?
„Visi turi teisę atiduoti savo balsą ir visi mes turime būti pasirengę pripažinti rezultatus. Neverta kovoti dėl rinkimų. Visi esame keniečiai, nepriklausomai nuo to, kokiai genčiai priklausome. Jei kovosime, ar kuris nors iš kandidatų atneš mums į namus maisto?“ – sakė jis.

Už geriausią prezidentą

U.Kenyattos gimtajame Gatundu miestelyje į šiaurę nuo Nairobio naujienų agentūros AFP korespondento sutikta rinkėja, prisistačiusi Gathoni vardu, sakė iš pat ryto atėjusi „atiduoti savo balso už geriausią prezidentą“. Keniečiai antradienį balsuos iš viso šešiuose rinkimuose – prezidento, gubernatorių, įstatymų leidėjų, senatorių, taip pat apygardos pareigūnų ir moterų atstovių vietos rinkimuose, kuriuos taip pat temdo įtampa. Visų rinkimų balsalapiai yra skirtingų spalvų, jie metami į atitinkamos spalvos balsadėžes. Visame Nairobyje rinkimų dieną imtasi griežtų saugumo priemonių, o tvarką užtikrina mažiausiai 150 tūkst. policijos pareigūnų. R.Odinga įspėjo, kad tokios gausios policijos pajėgos gali įbauginti rinkėjus. Balsavimo išvakarėse buvęs JAV prezidentas Barackas Obama, kurio tėvas buvo kilęs iš Kenijos, prisijungė prie tarptautinių raginimų užtikrinti taiką šioje valstybėje, laikomoje stabilumo tvirtove Rytų Afrikoje ir labai svarbia partnere kovoje su Somalyje aktyviai veikiančia islamistų grupuote „al Shebab“, siejama su tarptautiniu tinklu „al Qaeda“. „Raginu Kenijos lyderius pasmerkti smurtą ir neapykantą bei gerbti žmonių valią“, – rašoma B.Obamos išplatintame pareiškime. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.    
2017 08 08 13:14
Spausdinti