Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


KORONAVIRUSAS
Reagentų trūksta, tai pripažino ir sveikatos apsaugos ministras A. Veryga
BNS

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pripažįsta, jog reagentų tyrimams dėl koronoviruso norėtųsi daugiau, bet aiškina, jog pirkta buvo, „kuomet atrodė, kad tas virusas toli“.

„Situacija labai greit pasikeitė. Kai mes pirkom reagentus, iš viso buvo klausimas, ar čia verta, ar ne, ir nusipirkom su tam tikru rezervu pagal situaciją, kuomet atrodė, kad tas virusas toli ir gal net neverta iš viso įsigyti. Dabar, kai ji tokiu greičiu įsibėgėja, žinoma, kad jų norėtųsi turėti daugiau“, – antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Veryga.

Ministras teigė, kad reagentų užsakyta, tačiau ir to kiekio ministerija nelaiko pakankamu, tad ieško galimybių nusipirkti daugiau.

„Jų yra užsakyta, bet visas pasaulis dabar tų  reagentų ieško. Mes kalbame su įmonėmis, ieškom visų įmanomų sprendimų, kad gauti daugiau galimybių ištirti“, – kalbėjo A. Veryga.

Spaudos konferencijoje pirmadienį ministras teigė, kad reagentų atlikti koronaviruso tyrimams Lietuva turi šiai ir daliai kitos savaites, taip pat atvyksta nauja reagentų siunta – iš viso keliasdešimčiai tūkstančių tyrimų.

„Skaičius, kiek dabar tyrimų turime, yra reliatyvus, priklausys nuo to, kiek užkrovinėsim, jei užkrovinėsim po pilną apimtį, po tą 70, turim šiai savaitei ir kitos savaitės kažkiek“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.

„Turėtų šią savaitę pasiekti nauja siunta, kurios apimtys irgi priklausys nuo to, kaip naudosim.  Keliasdešimt tūkstančių tyrimų turėtų atkeliauti reagentai“, – teigė ministras.

LRT tyrimų skyrius pirmadienį paskelbė, kad, kovo 15-osios duomenimis, Nacionalinėje sveikatos priežiūros laboratorijoje reagentų COVID-19 virusui nustatyti galėjo būti likę maždaug tūkstančiui testų.

Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, iki pirmadienio Lietuvoje buvo atlikti 624 tyrimai dėl COVID-19 infekcijos.

Lietuvoje iš viso jau patvirtinta 18 COVID-19 atvejų, visi jie – įvežtiniai. Pirmoji pacientė jau pasveikusi ir išleista namo. Tuo tarpu iš Pietų Afrikos Respublikos grįžusio paciento, kuriam infekcija nustatyta antradienio naktį, būklė sudėtinga, jis priklauso rizikos grupe, patvirtino A. Veryga.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 17 08:17
Spausdinti