Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 26 d.


NATO
R. T. Erdoganas reikalauja pristatyti naikintuvus F-35 arba grąžinti pinigus
BNS

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas, komentuodamas situaciją dėl amerikietiškų naikintuvų F-35, trečiadienį pareikalavo, kad JAV pristatytų Ankarai šiuos orlaivius arba grąžintų jos pagal sutartį sumokėtus pinigus.

„Jos (JAV) arba pristatys mums mūsų lėktuvus, arba [grąžins] pinigus“, – žurnalistams sakė R. T. Erdoganas.

Turkų lyderis sakė, kad sutartis dėl rusiškų zenitinių raketų sistemų S-400 jau užbaigta, ir jos peržiūrėti Ankara neketina.

Prezidentas pridūrė, kad jei JAV nepakeis savo elgesio dėl F-35 programos, Turkija arba ieškos, iš kur kitur gauti naikintuvų, arba gamins juos pati.

Vašingtonas dėl Turkijai pristatytų rusiškų sistemų S-400 anksčiau jau nekart grasino Ankarai sankcijomis. Dėl šio sandorio JAV pašalino Turkiją iš naikintuvų F-35 gamybos programos. Vašingtonas nuogąstauja, kad Rusija per sistemas S-400 gali rinkti informaciją apie šiuos naujos kartos orlaivius.

Anksčiau sausį Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras pareiškė, kad sistemos S-400 bus visiškai parengtos naudojimui balandį arba gegužę.

Tuo metu JAV valstybės departamento aukšto rango pareigūnas žurnalistams sakė, kad Turkija, nepaisydama Vašingtono bandymų įtikinti ją atsisakyti S-400 ir kitokių rusiškų ginklų, savo pozicijos nepakeitė.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 01 29 16:54
Spausdinti