Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


SAUSIO 13-OSIOS BYLA
R. Povilaitis nori bylinėtis su M. Gorbačiovu civiline tvarka
BNS
BNS
Robertas Povilaitis.

Tėvo per Sausio 13-osios įvykius netekęs vilnietis Robertas Povilaitis ketina bylinėtis su buvusiu sovietų sąjungos prezidentu Michailu Gorbačiovu dėl jam padarytos žalos.

Civilinį Ieškinį planuojama pateikti Lietuvos teismui šių metų rudenį.

„Baudžiamojoje byloje M. Gorbačiovas nefigūruoja, jo atžvilgiu institucijos nevykdė jokių persekiojimo veiksmų, jo vaidmuo ir atsakomybė nėra įvertinti“, – BNS sakė R. Povilaitis.

Jo manymu, Sausio 13-osios baudžiamojoje byloje, kurioje jau paskelbtas nuosprendis 67 asmenims, liko neįvertintas sovietų prezidento ir Vyriausiojo karinių pajėgų vado M. Gorbačiovo vaidmuo ir atsakomybė, todėl jis planuoja M. Gorbačiovo atsakomybės klausimą kelti civilinio proceso tvarka.

„Kadangi Lietuvos Respublikos Generalinė prokuratūra atsisakė kelti M. Gorbačiovo atsakomybę baudžiamajame procese, aš kaip pilietis noriu iškelti M. Gorbačiovo atsakomybę už Sausio 13-sios žudynes civiliniame procese ir jo atžvilgiu pateikti civilinį ieškinį. Daug metų bandžiau įtikinti prokurorus, kad jie turėtų vykdyti ikiteisminį tyrimą dėl aplaidaus vado pareigų vykdymo. Kadangi prokurorai kategoriškai atsisakydavo pradėti ir vykdyti ikiteisminį tyrimą, belieka paskutinė priemonė – atsakomybės klausimą kelti asmeniškai. Civilinio ieškinio pateikimą laikau paskutine galimybe iškelti M. Gorbačiovo atsakomybę“, – BNS teigė R. Povilaitis.

„Žemesnio rango asmenys patraukti atsakomybėn, vyriausiajam karinių pajėgų vadui – jokių kaltinimų, čia kažkoks nesusipratimas“, – pridūrė žuvusiojo sūnus.

R. Povilaitis ieškinio sumos neįvardijo, jis mano, kad tai nėra esminis, o labiau teorinis dalykas. Be to, jis abejoja, ar žalą pavyktų išieškoti.

Baudžiamojoje Sausio 13-osios byloje, kurioje yra paskelbtas apkaltinamasis nuosprendis, R. Povilaičiui ir jo mamai iš nuteistųjų priteistas neturtinės žalos atlyginimas.

Solidariai iš nuteistųjų nukentėjusiajam R. Povilaičiui priteista 50 tūkst. eurų, Onai Povilaitienei – 75 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimui, Lietuvos valstybei – 10,8 mln. eurų turtinės žalos atlyginimui.

Šioje byloje nuosprendis paskelbtas 67 kaltinamiesiems, jie nuteisti laisvės atėmimo bausmėmis.

Žuvusysis buvo aktyvus Sąjūdžio mitingų dalyvis, paliko tris vaikus 

Trijų vaikų tėvas Apolinaras Juozas Povilaitis 1991 m. sausio 13-osios naktį buvo nušautas prie Televizijos bokšto Vilniuje. A. J. Povilaitis žuvo būdamas 53 metų.

Sūnui R. Povilaičiui tuo metu buvo 14 metų, šeimoje, be jo, augo dar du vaikai.

Iki žūties vyras dirbo šaltkalviu Mokslų akademijos Chemijos ir cheminės technologijos institute, galvanoplastikos laboratorijoje. Gamino instrumentus metalams apdirbti, ledų presavimo formas, lazerinius atmosferos užterštumo matuoklius, konstravo palydovines antenas, buvo mokslinių darbuotojų talkininkas.  

1988–1990 m. A. P. Povilaitis aktyviai dalyvavo Sąjūdžio mitinguose, 1991 m. sausį budėjo Vilniuje prie Aukščiausiosios Tarybos rūmų, Lietuvos radijo ir televizijos komiteto pastato.

Tų metų sausio 12–13 d. budėjo prie Televizijos bokšto. Sausio 13-osios naktį prie Televizijos bokšto buvo nušautas sovietų desantininkų, į vyrą pataikė trys kulkos – jis žuvo vietoje.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 07 05 08:46
Spausdinti