Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


R. Paksui rengiamasi atverti kelią į Seimą, „tvarkiečiai“ nepatenkinti
BNS
Dmitrijaus Radlinsko (alfa.lt) nuotr.

Seimas ėmėsi Konstitucijos pataisų, kurios leistų per apkaltą pašalintam Rolandui Paksui kandidatuoti į Seimą, bet neatvertų kelio į prezidentus.

Antradienį po pateikimo projektui pritarta „už“ balsavus 99 Seimo nariams, dviem – „prieš“, dešimčiai susilaikius. Į parlamento salę kitam balsavimui pataisos grįš, kai bus apsvarstytos Seimo komitetuose.

„Tvarkos ir teisingumo“ frakcija prieš balsavimą paskelbė išeinanti iš salės, o pataisas vadina „akių dūmimu“.

„Mes negalime dalyvauti tokiose nešvariose intrigose ir politinėse veidmainystėse. Visa tai vertinu tik kaip tyčiojimąsi iš žmogaus. Tai yra daroma tik tam, kad Lietuva atsimuštų prieš Europos Tarybos Ministrų Kabinetą, neva yra vykdomas Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas, o realiai ir toliau liktų apribojimai“, – anksčiau frakcijos išplatintame pareiškime cituojamas jos seniūnas Vytautas Kamblevičius.

Opozicinių konservatorių ir liberalų dar praėjusią kadenciją parengtos pataisos per apkaltą pašalintam asmeniui leistų kandidatuoti į Seimą, tačiau draustų būti renkamam Seimo pirmininku ar vicepirmininku. Taip pat pataisos neatveria galimybės kandidatuoti į prezidentus.

„Valstiečių“ deleguotas premjeras Saulius Skvernelis sako, kad pataisos „visiškai įgyvendina EŽTT sprendimą“.

„Esame valstybė, kuri linksniuojama kaip pažeidinėjanti žmogaus teises, ir to toleruoti negalima. Turi būti priimtas sprendimas, atsižvelgiant į EŽTT sprendimą“, – antradienį Seime žurnalistams sakė S. Skvernelis.

„Aš matau, kad tai yra sprendimas, visiškai įgyvendinanti EŽTT sprendimą, kalbant apie pažeidimus, kurie buvo valstybės padaryti jo atžvilgiu“, – teigė Vyriausybės vadovas.

Draudimas – neproporcingas

R. Paksas negali dalyvauti prezidento ir Seimo rinkimuose nuo 2004 metų, kai per apkaltą buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

Europos Žmogaus Teisių Teismas 2011 metais nusprendė, kad draudimas iki gyvos galvos dalyvauti rinkimuose yra neproporcingas.

Kandidatuoti per apkaltą pašalintiems asmenims draudžiama remiantis Konstitucinio Teismo (KT) aiškinimu, jog toks asmuo negali eiti pareigų, kurioms būtina konstitucinė priesaika. Pasak KT, tokią nuostatą pakeisti galima tik pakeitus Konstituciją.

Niekaip nepriimant Konstitucijos pataisų, kurios R. Paksui atvertų kelią į rinkimus, Strasbūro teismo sprendimų vykdymą prižiūrintis Europos Tarybos Ministrų Kabinetas Lietuvai pritaikė vadinamąją sustiprintos priežiūros procedūrą.

Seimas prieš trejetą metų bandė priimti Konstitucijos pataisas, kurios R. Paksui būtų atvėrusios kelią į rinkimus, bet pritrūko balsų. Minimos pataisos būtų leidusios kandidatuoti ir Seimo, ir prezidento rinkimuose.

Konstitucijai pakeisti reikia, kad per priėmimą už pataisas balsuotų ne mažiau kaip 94 Seimo nariai. Dėl pataisų priėmimo būna balsuojama du kartus, su trijų mėnesių pertrauka.

R.Paksas iš prezidento pareigų buvo pašalintas 2004 metų balandį per apkaltos procedūrą. KT pripažino, kad jis sulaužė priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, kai išimties tvarka savo finansiniam rėmėjui Jurijui Borisovui suteikė Lietuvos pilietybę.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2018 03 13 13:20
Spausdinti