Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


COVID-19
PSO: iki pandemijos pabaigos dar toli
BNS
Unsplash
Milano gyventojai.

Koronaviruso krizė toli gražu nesibaigė, antradienį pareiškė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) specialusis komitetas ir paragino kurti naujos kartos vakcinas ilgalaikei pandemijos kontrolei.

Devyniolika narių turintis komitetas susitinka kas tris mėnesius aptarti pandemijos ir parengti rekomendacijų.

„Nors dėl aktyvesnio skiepijimosi ir gydymo padaryta pažangos, dabartinės padėties analizė ir prognozavimo modeliai rodo, kad iki pandemijos pabaigos dar toli“, – nurodė PSO pareiškime, išplatintame po penktadienį įvykusio specialiojo komiteto keturių valandų virtualaus susitikimo.

Komitetas paragino tęsti tyrimus dėl daugkartinio naudojimo kaukių ir respiratorių, taip pat naujos kartos vakcinų bei diagnostinių ir gydymo priemonių „ilgalaikei pandemijos kontrolei“.

„Kaukės, fizinio atstumo laikymasis, rankų higiena ir geresnis uždarų erdvių vėdinimas išlieka svarbiausiomis priemonėmis siekiant mažinti SARS CoV-2 plitimą“, – pabrėžiama pareiškime.

Anot komiteto, dėl užsitęsusios pandemijos ekstremalios humanitarinės situacijos, masinė migracija ir kitos krizės tampa dar sudėtingesnės.

Komitetas išsakė susirūpinimą dėl Afrikos iššūkių kovojant su pandemija, įskaitant prieigą prie vakcinų, testų ir gydymo, taip pat renkant ir analizuojant duomenis, reikalingus pandemijos raidai stebėti.

AFP duomenimis, Afrikoje 100 žmonių vidutiniškai tenka tik 14 sunaudotų vakcinos dozių.

Jungtinėse Valstijose ir Kanadoje šis rodiklis – 128 dozės 100 gyventojų, Europoje – 113 dozių, Lotynų Amerikoje ir Karibų jūros regione – 106 dozės, Okeanijoje – 103, Azijoje – 102, Artimuosiuose Rytuose – 78 dozės.

Komitetas pernai sausio 30-ąją dėl naujojo koronaviruso paskelbė tarptautinio masto ekstremaliąją visuomenės sveikatos situaciją – aukščiausio lygio PSO perspėjimą.

Komitetas pakartojo savo poziciją, kad tarptautinėms kelionėms neturėtų būti privalomas keliaujančio asmens pasiskiepijimą įrodantis dokumentas, turint galvoje „ribotą pasaulinę prieigą [prie vakcinų] ir netolygų jų paskirstymą“.

Jis paragino šalis laikytis „rizika pagrįsto požiūrio“ ir palengvinti tarptautines keliones atšaukiant ar modifikuojant taikomas priemones, tokias kaip reikalavimai dėl testavimosi ir/ar karantinavimosi.

Komitetas taip pat paragino valstybes pripažinti visas vakcinas, kurias PSO leido naudoti ekstremaliosios situacijos sąlygomis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 27 14:01
Spausdinti