Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


FRONTEX
Projektas: „Frontex“ biuras kritikuoja Lietuvą dėl migrantų atstūmimo, siūlo alternatyvą
BNS
BNS foto

Stebėseną apie migrantų padėtį Lietuvos ir Baltarusijos pasienyje atlikęs Europos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros „Frontex“ Fundamentalių teisių biuras planuoja Lietuvai rekomenduoti iš esmės keisti vykdomą neteisėtų migrantų atstūmimo politiką, antradienį pranešė naujienų portalas delfi.lt.

Anot jo, tai daroma biurui surinkus įrodymus, kad Lietuvos pasieniečiai taiko kolektyvinį migrantų atstūmimą – praktiką, kuri prieštarauja tarptautinei teisei ir Europos žmogaus teisių konvencijai, o galimybės pateikti prieglobsčio prašymą oficialiame pasienio kontrolės punkte realiai neveikia.

Pagal „Frontex“ biuro pateiktą rekomendacijų projektą, Lietuvai būtų siūloma sieną neteisėtai kirtusius migrantus siųsti ne atgal į Baltarusiją, o patiems vežti į pasienio punktus, kur jie legaliai galėtų pateikti prieglobsčio prašymą.

Stebėseną atlikęs biuras taip pat teigia, kad Lietuvoje neveikia pažeidžiamų asmenų nustatymo sistema. Anot biuro, ypač nerimą kelia tai, kad tarp atstumtų migrantų gali būti sunkiai sergančių žmonių, tėvų su mažais vaikais, senjorų, nėščių moterų, prekybos žmonėmis aukų.

Tvarkos keisti neplanuoja

Vidaus reikalų ministerija (VRM) antradienį informavo gavusi „Frontex“ rekomendacijas. Ministerijos teigimu, rekomendacijos nėra privalomos, tačiau į kai kurias iš jų planuojama atsižvelgti.

Be kita ko, pranešime akcentuojama, jog migrantų iš Baltarusijos krizė nėra natūrali, ją dirbtinai sukėlė Minsko režimas, kai „instrumentalizuojant migrantus buvo surengta hibridinė ataka prieš Europos Sąjungą“.

VRM taip pat pabrėžia, kad Lietuvą ir jos vykdomą politiką remia NATO ir ES.

„Kol ši dirbtinai sukelta neteisėtos migracijos situacija neatslūgs, Lietuva nemato galimybės iš esmės keisti dabar taikomų reagavimo priemonių pasienyje su Baltarusija. Neteisėtų migrantų neįleidimo politiką tęsime bent tol, kol bus įrengtas fizinis barjeras ir visa valstybės siena bus kontroliuojama modernia vaizdo stebėjimo įranga“, – teigia vidaus reikalų viceministras Arnoldas Abramavičius.

Įvertinusi migracijos krizės valdymo patirtį, Vidaus reikalų ministerija rengia konkrečius pasiūlymus Šengeno sienų kodekso bei Europos migracijos ir prieglobsčio pakto pataisoms.

Nuo rugpjūčio pradžios Lietuvos pasieniečiai apgręžė daugiau nei 8 tūkst. migrantų, tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti pakartotinai sieną kirsti bandę tie patys žmonės.

Į Lietuvą šiemet pateko daugiau kaip 4,2 tūkst. migrantų. Lietuva ir kitos Vakarų šalys kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija.

Iki sausio vidurio Lietuvos pasienyje su Baltarusija paskelbta nepaprastoji padėtis.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.

2021 12 28 10:01
Spausdinti