Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


VALSTYBĖS VADOVO STATUSAS
Projektas dėl valstybės vadovo statuso V. Landsbergiui išimtas iš darbotvarkės
BNS
Fotobankas
J. Razma.

Seime antradienį planuotas svarstyti siūlymas dėl valstybės vadovo statuso Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pirmininkui Vytautui Landsbergiui išimtas iš darbotvarkės.

Seimo vicepirmininkas, Laisvės partijos atstovas Vytautas Mitalas BNS patvirtino, kad klausimas išimtas pačių teikėjų iniciatyva.

Seimo pirmasis vicepirmininkas konservatorius Jurgis Razma teigė, kad klausimas išimtas, nes dar norima projektui sutelkti paramos ir iš opozicijos atstovų.

„Šiam momentui tokio sutarimo nėra, opozicija priešiškai nusiteikusi dėl tokio projekto, nenorėjom tokiomis aplinkybėmis svarstyti, kad vien valdančiosios koalicijos kelių balsų persvara jis būtų apsvarstytas ir jam būtų pritarta. Mėginsim siekti didesnio sutarimo ir pritarimo, dėl to jis nusikelia tolimesnei ateičiai“, – BNS sakė J. Razma.

Projektą inicijavo Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen. Juo būtų konstatuojama, kad „1990–1992 metais veikusios Aukščiausiosios Tarybos pirmininkas, kaip aukščiausiasis Lietuvos Respublikos pareigūnas, buvo atkurtos nepriklausomos Lietuvos valstybės vadovas“.

Į Seimo salę projektas dėl Lietuvos Respublikos Aukščiausiosios Tarybos Pirmininko teisinio statuso turėjo grįžti po svarstymo Teisės ir teisėtvarkos komitete. Už jį balsavo keturi valdantieji komiteto nariai, prieš buvo du opozicijos atstovai ir susilaikė taip pat vienas parlamentaras iš opozicijos.

Projektui pritariantys valdantieji teigia, kad reikia konstatuoti, jog 1990 metais atkūrus nepriklausomybę iki prezidento rinkimų Lietuva turėjo vadovą, opozicija kritikuoja jį kaip bandymą perrašyti istoriją.

Seimo teisininkai buvo pateikę išvadą, kad siūlymas Aukščiausiosios Tarybos pirmininkui suteikti valstybės vadovo statusą gali prieštarauti Konstitucijai. Teisininkai remiasi ankstesniais Konstitucinio Teismo nutarimais.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas anksčiau tokiai Teisės departamento išvadai nepritarė.

Seime jau bandyta suteikti valstybės vadovo statusą V. Landsbergiui praėjusią kadenciją, tačiau tuometinio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio iniciatyva nesulaukė buvusių valdančiųjų politinio palaikymo.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 10 12 10:04
Spausdinti