Meniu
Prenumerata

trečiadienis, balandžio 17 d.


PREZIDENTO PORTRETAS
Prisiminti ar nepamiršti: valstybės vadovo portretai – graži tradicija, o gal atgyvena?
Domantas Katelė

Kaip prezidento portretai atsiduria ant sienų valstybės įstaigose ir ką jie simbolizuoja?

Laisvės partijos pirmininkės, ekonomikos ir inovacijų ministrės Aušrinės Armonaitės ir susisiekimo ministro Mariaus Skuodžio kabinetuose kabantys menininkės Jolitos Vaitkutės kurti Žemaitės ir Jono Basanavičiaus portretai įžiebė diskusijas apie tradiciją valdžios kabinetuose matyti prezidento portretą.

Sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio, kurį į pareigas akivaizdžiai nenoriai paskyrė Gitanas Nausėda, kabinete prezidento portretas kabo. Tiesa, jis čia atsirado dar ministro pareigas einant Aurelijui Verygai, o pats A. Dulkys sieną žada papuošti ir savo karikatūromis.

Nėra įstatymo, įpareigojančio valstybės įstaigų kabinetus puošti prezidento portretais. Tačiau subtilus spaudimas tai daryti vis dėlto daromas – prezidentūra savo lėšomis atspausdina oficialius prezidento portretus ir juos išsiunčia įstaigoms. G. Nausėdos portretas, išleistas 3 tūkst. egzempliorių tiražu, buvo išplatintas jau inauguracijos dieną. 2009-aisiais Dalios Grybauskaitės portretas buvo atspausdintas 5 tūkst. egzempliorių tiražu.

2021 05 26 08:42
Spausdinti