Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


MOKSLAS
Prisiekė naujasis VU rektorius R. Petrauskas
BNS
Fotobankas
VU rektorius istorikas Rimvydas Petrauskas.

Trečiadienį prisiekė ir darbą pradėjo naujasis Vilniaus universiteto (VU) rektorius istorikas Rimvydas Petrauskas.

Dėl karantino iškilminga inauguracijos ceremonija nevyko. Po priesaikos sakydamas kalbą, kuri tiesiogiai transliuota virtualioje erdvėje, naujasis rektorius akcentavo universiteto paskirtį ir misiją. 

„Stiprus ir autoritetą turintis universitetas yra valstybingumo pamatas, kuris keičia visuomenę, kuria istoriją ir turi galią valstybėje, – teigė R. Petrauskas. – Lygiai kaip kadaise universitetai parengdavo išsilavinusius patarėjus, kurie valdovams siūlė naujas idėjas, taip ir dabar turime kelti tikslą ugdyti socialinį, kultūrinį, politinį šalies elitą, taip pat naują kartą politikų ir administratorių, kurie formuluotų ilgalaikę darbotvarkę ir mąstytų aukščiau, toliau rinkimų ciklo horizontų.“

Naujasis rektorius tvirtino pradedantis darbą pasauliui ir šaliai sunkiu laikotarpiu. „441-ąjį universiteto gimtadienį pasitinkame itin netikėto ir sudėtingo iššūkio, kuriam nebuvome pasiruošę, akivaizdoje. Man jis primena mano pirmąją sesiją 1991 metų sausį, kai semestras perėjo į kovą už nepriklausomybės išsaugojimą, o universiteto dėstytojai ir studentai staiga pakeitė savo susitikimo vietą, teko išeiti į viešąsias erdves“, – sakė jis.

R. Petrauskas akcentavo, kad universitetų pareiga dabartinio „nerimo ir informacijos pertekliaus akivaizdoje suteikti pasitikėjimo ir patikimumo visuomenei, valstybei, Europai“. Anot jo, tai metas pradėti tai, kam iki šiol neužtekdavo laiko ir ryžto.

Universitetų pareiga dabartinio „nerimo ir informacijos pertekliaus akivaizdoje suteikti pasitikėjimo ir patikimumo visuomenei, valstybei, Europai“

„Ši krizė aktualizavo tai, kas likdavo madingu akademiniu burtažodžiu – tarpdalykišumą. Tai yra iššūkis ir galimybė universitetui. Kaip tapo aišku, esmines globalias problemas sprendžia ne izoliuoti mokslai, o jų darna. Pandemiją pradedame apmąstyti ir tirti iš skirtingų mokslų perspektyvų“, – tvirtino naujasis VU rektorius.

Jis sakė esąs tvirtas mokslo ir studijų dermės šalininkas, žadėjo atvirumą studentams, dėstytojams, VU darbuotojams. „Kartu su komanda esame pasirengę klausti ir įsiklausyti į bendruomenės nuomonę, inicijuoti diskusijas svarbiausiais klausimais, skatinti akademinių tinklų sąveiką, – teigė jis. – Įsipareigoju lankstesniam darbuotojų skatinimui, iniciatyvos išlaisvinimui, noriu, kad universitetas būtų geriausias darbdavys, adekvataus atlyginimo, prestižo, laisvės ir socialinio saugumo prasmėmis.“

R. Petrauskas – VU Istorijos fakulteto profesorius, 2012–2020 metais ėjo fakulteto dekano pareigas. Jis yra Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys, Lietuvos nacionalinio istorikų komiteto prezidentas, Tarptautinės Vokiečių ordino tyrimų istorinės komisijos narys, buvęs Lietuvos mokslo tarybos valdybos pirmininkas, Valstybinės lituanistinių tyrimų sklaidos programos pirmininkas, Aukštojo mokslo tarybos narys.

Mokslininkas yra apdovanotas Lietuvos mokslo premija (2019), Gedimino ordino Riterio kryžiumi (2018) ir Lenkijos Respublikos ordino Riterio kryžiumi (2019). Rektoriaus pareigose R. Petrauskas pakeitė penkerius metus universitetui vadovavusį Artūrą Žukauską. 

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 04 01 17:15
Spausdinti