Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


Prisaikdintas naujasis Serbijos prezidentas balansuos tarp Europos ir Rusijos
BNS
Naujasis Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius po prezidento priesaikos siunčia bučinį rinkėjams (Reuters nuotr.).

Naujasis Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius pažadėjo siekti taikos ir stabilumo Balkanuose, balansuodamas tarp Europos ir Rusijos.

Balandį triuškinama balsų persvara laimėjęs prezidento rinkimus, buvęs ministras pirmininkas Aleksandras Vučičius trečiadienį oficialiai atsistatydino iš buvusių pareigų. Buvęs ultranacionalistas, dabar proeuropietišku reformų šalininku save vadinantis A.Vučičius, davęs Serbijos prezidento priesaiką, savo rinkėjams žadėjo išlaikyti taiką ir stabilumą, saugoti ir apginti mūsų vaikų ateitį“. Vis tik Belgrado centre kilo pavienių susirėmimų tarp naujojo prezidento šalininkų ir jo priešininkų, policijai neleidus demonstrantams pasiekti parlamento pastato. Naujasis prezidentas dar po rinkimų balandį pabrėžė santykių su Rusija svarbą. „Šie rinkimai parodė, jog didžioji dalis Serbijos piliečių palaiko Europos integracijos procesus, tuo pat metu išlaikant glaudžius ryšius su Kinija ir Rusija“, – po išrinkimo sakė naujasis Serbijos prezidentas A. Vučičius.
„Šie rinkimai parodė, jog didžioji dalis Serbijos piliečių palaiko Europos integracijos procesus, tuo pat metu išlaikant glaudžius ryšius su Kinija ir Rusija“, – po išrinkimo sakė naujasis Serbijos prezidentas A. Vučičius.
Naujojo prezidento oponentai sako, jog A. Vučičius turi autoritarinių polinkių, kas leido jam perimti Serbijos žiniasklaidos kontrolę, kai prieš trejus metus tapo ministru pirmininku. A. Vučičiui sunku atremti šiuos kaltinimus, ypač turint omenyje jo praeities darbus. Paskutiniųjų Jugoslavijos dienų metu, jis buvo Serbijos informacijos ministru ir dirbo su įstatymais, neleidžiančiais kritikuoti valdžios. Nors prezidento postas yra labiau simbolinis, daugelis mano, kad A. Vučičius ir toliau atliks svarbų vaidmenį Serbijos politikoje, veikdamas iš užkulisių. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 05 31 19:29
Spausdinti