Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


Prieš susitinkant diplomatams JAV spaudimas Rusijai didėja
BNS
R. Tillersonas (kairėje) ir D. Trumpas (Reuters nuotr.).

Jungtinės Valstijos sekmadienį padidino spaudimą Rusijai – paragino suvaldyti Sirijos režimą, perspėjo, kad bet kokios naujos cheminės atakos „labai pakenktų“ abiejų šalių santykiams, ir užsiminė, kad taika negalės būti pasiekta, kol valdžioje lieka prezidentas Basharas al Assadas.

JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjai sekmadienį dalyvavo televizijos pokalbių laidose, rengdami sceną diplomatinei konfrontacijai Maskvoje, kai valstybės sekretorius Rexas Tillersonas antradienį atvyks derybų su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu. Jų tiesioginis susitikimas bus pirmasis po penktadienį paryčiais JAV surengto sparnuotųjų raketų smūgio prieš vieną Sirijos oro pajėgų bazę, atsakant į balandžio 4-osios numanomą ataką zarino dujomis, nusinešusią mažiausiai 87 civilių gyvybių sukilėlių kontroliuojamame Chan Šeichūno mieste. Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei pareiškė, kad Jungtinės Valstijos padarė „strateginę klaidą“ ir pažadėjo, kad Teheranas „nepasitrauks ... grasinimų akivaizdoje“. Be to, Damaske įsikūręs jungtinis operacijų centras, kuriam priklauso Iranas, Rusija ir Damasko režimą palaikantis Libano sukarintas judėjimas „Hizbollah“, pagrasino imtis atsakomųjų veiksmų. „Amerika peržengė raudoną liniją, įvykdžiusi agresiją prieš Siriją. Nuo šio momento į bet kokią agresiją arba bet kokį raudonos linijos peržengimą bet kokia forma atsakysime panaudodami jėgą. Ir Amerika žino, kad galime deramai atsakyti“, – kariškių pareiškimą citavo Sirijos režimui artimo laikraščio „al Watan“ portalas. Tuo tarpu JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos ir sirų sukilėliai šeštadienį atrėmė reikšmingą džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) ataką prieš jų bazę netoli Jordanijos sienos. Koalicija nurodė, kad ataka prieš elitinių JAV ir Britanijos naudojamas Tanfo kareivines buvo sudėtinga operacija, per kurią buvo detonuotas bepilotės skraidyklės atgabentas sprogstamasis užtaisas, o vėliau atakavo iki 30 kovotojų, kurių dalis buvo apsijuosę mirtininkų diržais.

Žala santykiams

R.Tillersonas sakė, kad prieš praeitą savaitę įvykdytą cheminę ataką kovo mėnesį buvo dvi ankstesnės. Faktas, kad Sirijos oro pajėgų bazėje, iš kurios esą buvo surengta cheminė ataka, dirbo Rusijos kariniai patarėjai, kelia klausimų, kaip jie galėjo nežinoti apie režimo turimus cheminius ginklus. R.Tillersonas neapkaltino Rusijos talkinus režimui. „Vis dėlto jie aiškiai buvo nekompetentingi ir galbūt buvo paprasčiausiai pergudrauti sirų“, – diplomatijos vadovas sakė televizijos ABC laidai „This Week“. „Absoliučiai (aišku), kad jie (prie to) prisidėjo“, – pareiškė Atstovų Rūmų žvalgybos komiteto aukšto rango narys demokratas Adamas Schiffas. „Rusijos žvalgyba galbūt ne tokia gera kaip mūsiškė, bet ji pakankamai gera, kad sužinotų, jog sirai turėjo cheminių ginklų, naudojo cheminius ginklus“, – pridūrė jis. Jeigu Sirija įvykdys kokių nors tolesnių cheminių atakų, „aišku, kad tai labai pakenks JAV ir Rusijos santykiams“, perspėjo R. Tillersonas. „Netikiu, kad rusai nori blogesnių santykių su JAV, bet reikės daug diskusijų ir didelio dialogo, siekiant geriau suprasti, kokių ryšių su JAV nori Rusija“, – pridūrė jis. R.Tillersonas sakė raginsiantis Rusiją „vykdyti savo įsipareigojimus tarptautinei bendruomenei, kai ji sutiko tapti (Sirijos) cheminių ginklų eliminavimo garante“. Maskva stengėsi nukreipti kaltę dėl minėto incidento nuo savo ilgamečio sąjungininko B.al Assado ir sakė, kad vyriausybės pajėgų aviacija smogė sukilėlių ginklų sandėliui, kuriame esą buvo laikomos „toksiškos medžiagos“. JAV atsakomasis smūgis buvo pirmasis atvejis, kai Vašingtonas ėmėsi tiesioginių veiksmų prieš B.al Assado režimą, palaikoma Rusijos ir Irano. Šis puolimas iškėlė klausimų, kokie bus tolesni Vašingtono žingsniai.

„Gana reiškia gana“

„To reikėjo, kad Assadui būtų pasakyta: „Gana reiškia gana.“ Ir tai turi parodyti Rusijai: „Žinote, ką? Mums nebereikia, kad dangstytumėte šį režimą“, – JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Nikki Haley  sakė televizijos NBC laidai „Meet the Press“. Kelios dienos prieš pastarąją cheminę ataką N.Haley ir R.Tillersonas buvo užsiminę, kad pašalinti B.al Assadą iš valdžios nebėra JAV prioritetas. Bet iš naujausių N.Haley pareiškimų galima suprasti, kad JAV pozicija pasikeitė. „Jokiu būdu neįžvelgiame, kaip šioje srityje gali būti pasiekta taika Iranui darant įtaką, – sakė ji. – Jokiu būdu neįžvelgiame, kaip šioje srityje gali būti pasiekta taika, kai Rusija dangsto Assadą. Jokiu būdu neįžvelgiame, kaip šioje srityje gali būti pasiekta taika, kai Assadas yra Sirijos vyriausybės vadovas.“ Kita vertus, R.Tillersonas pabrėžė, kad raketų smūgio tikslas buvo ribotas – atgrasyti nuo tolesnio cheminių ginklų naudojimo. „Išskyrus tai, mūsų karinėje laikysenoje nėra jokių pokyčių“, – sakė jis. Diplomatijos vadovas neatmetė, kad karinė jėga gali būti naudojama ir ateityje, bet sakė, kad JAV administracija prisimena „pamokas, kas bloga nutiko Libijoje, kai pasirenkate režimo pakeitimo kelią“.

Pirmaeilis uždavinys

Tiek R.Tillersonas, tiek D.Trumpo nacionalinio saugumo patarėjas Herbertas.R.McMasteris sakė, kad administracijos pirmaeilis uždavinys išlieka tas pats – įveikti „Islamo valstybę“, o ilgalaikėje Sirijos politinio stabilizavimo strategijoje neatmetama galimybė prisidėti Rusijai. „Labai sudėtinga suprasti, kaip politinis sprendinys galėtų kilti toliau išliekant Assado režimui“, – H.R.McMasteris sakė televizijai „Fox News“. „Nesakome, kad esame tie, kas įgyvendins šį (režimo) pasikeitimą. Sakome, kad kitos šalys turės užduoti sau sunkių klausimų“, – aiškino jis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 04 10 13:52
Spausdinti