Meniu
Prenumerata

antradienis, kovo 19 d.


Prieš „Brexit“ Britanijai teks pertvarkyti teisinę sistemą
BNS
Vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Davidas Davisas (AP nuotr.).

Didžiosios Britanijos vyriausybė skelbia šiandien pradedanti didžiulį darbą – savo teisinės sistemos pertvarkymo procesą, kurį būtina užbaigti iki „Brexit“. Europa laukia ir Britanijos pozicijos dėl branduolinės saugos po šalies atsiskyrimo nuo ES.

„Didysis anuliavimo įstatymas“ (Great Repeal Bill) leis Britanijai priimti, pakeisti arba atšaukti tūkstančius Europos Sąjungos teisės aktų, kuriuos ji turėjo įtraukti į savo teisinę sistemą būdama ES narė. Šis procesas leis užtikrinti „visiškai veikiančią teisinę sistemą“, užtikrinti jos tęstinumą ir kontrolę, kai Jungtinė Karalystė paliks bloką, sakė Londono vyriausiasis „Brexit“ derybininkas Davidas Davisas. Tačiau pertvarkyti įstatymus, priimtus per ilgiau nei keturis dešimtmečius trukusią narystę, ir panaikinti 1972 metų Jungtinės Karalystės stojimo į Europos Bendriją aktą nebus paprasta, juolab kad opozicijos partijos jau planuoja įstatymo pataisas.
Pertvarkyti įstatymus, priimtus per ilgiau nei keturis dešimtmečius trukusią narystę, ir panaikinti 1972 metų Jungtinės Karalystės stojimo į Europos Bendriją aktą nebus paprasta, juolab kad opozicijos partijos jau planuoja įstatymo pataisas.
„Vyriausybė negali savivaliauti naudodamasi „Didžiuoju anuliavimo įstatymu“, – sakė Liberalų demokratų partijos pirmininkas Timas Farronas. „Jeigu manėte, kad įstatymas dėl (Europos Sąjungos sutarties) 50-ojo straipsnio buvo sudėtingas, neapsigaukite – šis įstatymas bus pragariškas“, – pridūrė jis, turėdamas galvoje debatus parlamente prieš Britanijai inicijuojant „Brexit“ procesą. Paraginus ES „Brexit“ vyriausiajam derybininkui Micheliui Barnier, Britanijos premjerės Theresos May vyriausybė prieš derybas ateinančią savaitę paskelbs savo poziciją dėl trijų kitų svarbių klausimų. „Privalome suprasti, dėl ko sutariame, o dėl ko ne, kad galėtume iš tikrųjų tartis, – Briuselyje sakė M.Barnier. – Turime mažai laiko ir negalime lūkuriuoti.“ Europos Parlamente už „Brexit“ priežiūrą atsakingam Guy Verhofstadtui paskelbus, kad pasitraukusi iš Bendrijos JK negalės likti ES branduolinės veiklos priežiūros institucijos narė, Britanija ketina išdėstyti savo poziciją dėl branduolinės saugos klausimo. Londonas taip pat planuoja paskelbti, kaip ketina pertvarkyti savo teisinę sistemą. Ši sritis tiek Britanijai, tiek Briuseliui tebėra labai opi: abi šalys nesutaria, ar Europos Teisingumo Teismas toliau turės jurisdikciją Jungtinėje Karalystėje. Galiausiai vyriausybė paskelbs savo poziciją dėl ES narei taikomų privilegijų ir imunitetų, įskaitant nekilnojamojo turto ir mokesčių sritis. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 07 13 12:44
Spausdinti