Meniu
Prenumerata

penktadienis, balandžio 19 d.


KARANTINAS
Prie Seimo – protestas prieš Vyriausybės planuojamus COVID-19 ribojimus
BNS
Aidanas Praleika
Protestuotojai prie Seimo.

Keli tūkstančiai žmonių antradienio rytą susirinko prie Seimo išreikšti nepritarimą Vyriausybės planuojamiems ribojimams imuniteto koronavirusui neturintiems ar nesitestuojantiems žmonėms.

Nešini tautinėmis, savivaldybių vėliavomis ir plakatais, tokiais kaip „STOP diskriminacijai“, „Šiknon galimybių pasą“, mitingo dalyviai skanduoja „Gėda, gėda“.

„Reikia saugoti valstybę, Konstituciją, apginti savo teises, laisvą pasirinkimą, kad nebūtų varžomos mūsų teisės, nesvarbu, ar žmogus nori skiepyti, ar nenori. Galų gale – vakcinavimasis yra dalyvavimas eksperimente“, – BNS sakė protesto dalyvis, 49-erių ūkininkas Ričardas Lekavičius.

„Jei mes deklaruojame, kad esame demokratinė valstybė, tai demokratija turi galioti nuolat, o ne tik rinkimų periodu“, – pridūrė jis.

Grožio paslaugų srityje dirbanti Diana Verikienė tvirtino, kad skiepytis „turi būti laisva teisė rinktis“.

„Atėjau, nes nesutinku, kad valdžia į tautą nežiūri. Turiu omeny vakcinavimą ir žmonių skirstymą – turės ar neturės galimybių pasą. Tai yra neteisinga“, – kalbėjo 51-erių moteris.

Vyriausybė trečiadienį planuoja svarstyti nutarimo projektą, pagal kurį numatoma, kad galimybių paso neturintys asmenys nuo rugsėjo vidurio galėtų apsipirkti tik nedidelėse parduotuvėse, jiems užsivertų renginiai, viešojo maitinimo įstaigos, ligoninės ir kitos paslaugos.

Kaltina karinio perversmo planais

Prie Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos įrengtos kartuvės, virš jų užrašyta „Vieta Lietuvos išdavikams“. Šalia jų – scena, ant jos mušamas būgnas ir sakomos protesto organizatorių kalbos.

Viena organizatorių, mokytoja Astra Genovaitė Astrauskaitė susirinkusiems žmonėms teigė, kad planuojami koronaviruso pandemijos ribojimai segreguoja piliečius, o„valstybingumas yra dideliame pavojuje“.

Ji tokius ribojimus lygino su nacistine Vokietija.

„Naudojamas valstybinis šantažas. Ir ne tik psichologinė, bet ketinama naudoti fizinę ir karinę prievartą“, – kalbėjo A. G. Astrauskaitė.

Ji taip pat pareiškė, kad migrantų krize tik naudojamasi siekiant išplėsti kariuomenės įgaliojimus.

Mitingo organizatorė kalbėjo apie Seimo antradienį neeilinėje sesijoje planuojamą priimti įstatymą, suteiksiantį kariuomenei daugiau teisių ekstremaliosios situacijos metu.

„Tai reiškia, kad šitie kariniai įstatymai bus naudojami prieš lietuvių tautą. Tai reiškia karinį perversmą šalyje“, – tvirtino A. G. Astrauskaitė.

Kiek vėliau ant scenos užlipęs parlamentaras Dainius Kepenis perskaitė opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kreipimąsi į valdančiuosius.

„Raginame atsisakyti žmonių gąsdinimo strategijos ir, užuot naudojus skaldančią bei į dvi Lietuvas – pasiskiepijusią ir nepasiskiepijusią – visuomenę dalinančią retoriką, nedelsiant vykdyti adekvačią mokslu ir pozityvia motyvacija grįstą vakcinacijos viešinimo kampaniją“, – kalbėjo politikas.

Mitingo prie Seimo organizatoriai protesto išvakarėse prašyme savivaldybei padidino dalyvių skaičių nuo 1 iki 5 tūkstančių.

Socialiniame tinkle „Facebook“ nurodoma, kad akciją organizuoja mokytoja A. G. Astrauskaitė ir viešoji įstaiga „Patriotiški Lietuviai“. Tai ne pirma šios moters rengiama akcija prieš valdžios sprendimus, susijusius su COVID-19 pandemijos valdymu.

Renginio išvakarėse ji ragino žmones ruošti „plakatus, būgnus, švilpynes, jau ir aliuminius puodus, jų dangčius, mažas balėjas, samčius triukšmui, net improvizuotas Egėjo arklidžių šakes mėšlui išmėžti“.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 10 09:22
Spausdinti