Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


SPRENDIMAI
Prezidentūra: Vyriausybės patvirtinti sugriežtinimai dėl karantino – nepakankami
BNS
Pexels

Vyriausybės pirmadienį patvirtini karantino sąlygų sugriežtinimai yra nepakankami suvaldyti koronaviruso plitimui, sako prezidentas Gitanas Nausėda.

„Sprendimai, kurie paskelbti šiandien, ne visi, mano požiūriu, adekvatūs šiai labai rimtai susiklosčiusiai situacijai“, – per spaudos konferenciją pirmadienį sakė prezidentas.

Šalies vadovo vertinimu, Vyriausybė turėjo griežčiau pareikalauti nuotolinio darbo, nustatyti kontrolės mechanizmus.

Vyriausybės sprendimu valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose, valstybės ir savivaldybių valdomose įmonėse bei privačiame sektoriuje darbas organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai atitinkamas funkcijas būtina atlikti darbo vietoje.

„Tarp tokių įvardinčiau priemonę dėl nuotolinio darbo organizavimo, manau, tai nepakankama priemonė, apimanti tik valstybinių ir savivaldybių institucijų įmones. Ekspertai pažymėjo, kad būtina stengtis (įvesti) nuotolinio darbo režimą kiek įmanoma platesnėje apimtyje įmonių“, – pažymėjo G. Nausėda.

„Taip pat pajungti ir aktyvizuoti tuo tikslu Valstybinę darbo inspekciją, karštąsias linijas, kurioms būtų galima pranešti apie pažeidimus, todėl ši priemonė yra per silpna“, – teigė prezidentas.

Laikinoji Vyriausybė pirmadienį priėmė nutarimą, kuriuo nuo trečiadienio sugriežtino karantino sąlygas ir pratęsė jį iki metų pabaigos.

Kuo daugiau pereiti prie nuotolinio darbo ir griežčiau kontroliuoti patį darbo organizavimą siūlė sekmadienį posėdžiavę ekspertų grupės prie Prezidentūros atstovai. 

Prezidento vertinimu, į kitus ekspertų grupės patarimus daugiau ar mažiau buvo atsižvelgta, nors kai kurie sprendimai irgi galėjo būti griežtesni.

„Aš manau, kad iš esmės šitie reikalavimai buvo patenkinti, ekspertų dauguma rekomendacijų buvo įgyvendinta, tačiau kai kurios priemonės galėjo būti griežtesnės, ir jos būtų davusios greitesnį rezultatą. Tenka konstatuoti, kad sprendimus dėl tolesnių priemonių griežtinimo teks priimti naujai Vyriausybei ir tikiuosi labai greitų ir ryžtingų sprendimų šitoj srityje“, – pažymėjo šalies vadovas.

Prezidentas taip pat nepakankamu įvardijo Vyriausybės sprendimą uždrausti daugiau nei dviejų šeimų kontaktus. Anot prezidento, tai neapriboja bendro kontaktų skaičiaus ir viena šeima gali per savaitgalį turėti kontaktų su daug žmonių.

„Buvo priimtas sprendimas apriboti dviejų šeimų kontaktus neatsižvelgiant į aplinkybę, kad švenčių dienomis tos dvi šeimos gali nuolat keistis, t. y. mūsų šeima gali bendrauti su viena šeima, antrą Kalėdų dieną – su antra šeima, trečia, ketvirta ir paskesne“, – pažymėjo šalies vadovas.

„Toks socialinis burbulas, jei mes jį norime formuot, yra pakankamai neapibrėžtas ir dėl to nesustabdysiantis viruso plitimo. Mokslininkai siūlė iki Kalėdų apsiriboti formuojant burbulą vienos šeimos rate, o po to būtų pateikę koncepciją, kaip būtų galima tuos savotiškus burbulus formuoti dviejų šeimų formatu, todėl ir ši priemonė, mano nuomone, nepakankamai griežta ir veikiausiai būsianti nepakankamai efektyvi“, – kalbėjo prezidentas.

„Gaila, kad vėl ir vėl į ekspertų rekomendacijas atsižvelgiama tik iš dalies“, – reziumavo G. Nausėda.

Klausiamas, kaip vertina tai, kad laikinasis premjeras Saulius Skvernelis ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sekmadienį nedalyvavo ekspertų susitikime, o S. Skvernelis dar jį pavadino „pakazūcha“ (liet.  parodomoji akcija), šalies vadovas sakė juos parodžius nepagarbą mokslininkams.

„Turbūt tokie epitetai rodo pirmiausia nepagarbą mokslininkams, ekspertams, iškiliausiems šito sektoriaus atstovams, kurie negailėdami laiko, pastangų, iš patriotiškų sumetimų ėmėsi misijos padėti Vyriausybei rasti optimalius sprendimus. Tą jie darė neskaičiuodami, ar tai darbo diena, ar savaitgalis, todėl gaila, kad jų darbas buvo įvertintas būtent tokiu epitetu“, – sakė prezidentas.

Premjeras ir sveikatos apsaugos ministras nedalyvavo sekmadienį vykusiame ekspertų tarybos prie Prezidentūros susitikime. Premjeras paaiškino tokį sprendimą priėmęs, nes sekmadienio susitikimas dėl COVID-19 vyko ekspertų lygiu ir jų nuomonė buvo išklausyta.

„Matyt, nereikia daryti tokiuose renginiuose, atleiskite už rusišką žodį, tam tikros pakazuchos. Ekspertai yra išklausyti, nuomonė yra pateikta, su ta nuomone susipažinta buvo. Ir juo labiau žinant, kad pirmadienį Vyriausybė priiminės sprendimus – šiuos sprendimus, kurie turėjo būti priimti“, – pirmadienį sakė premjeras.

Kadenciją baigiantis Ministrų kabinetas pirmadienį priimtu nutarimu uždraudė daugiau nei dviejų šeimų ar namų ūkių artimus kontaktus, išskyrus neatidėliotinus atvejus, kai reikia suteikti pagalbą, prižiūrėti sergančius ar negalinčius savimi pasirūpinti asmenis.

Taip pat uždrausta rengti asmenines šventes viešose ir privačiose erdvėse, jei juose dalyvauja daugiau nei dvi šeimos ir ar namų ūkiai, ir jos būtų leidžiamos ne daugiau nei 10 asmenų.

Prekybos centruose bus labiau ribojami klientų srautai, nustatyta, kad prie prekybos vietų esančiose automobilių stovėjimo aikštelėse leidžiama užpildyti ne daugiau kaip 20 procentų visų transporto priemonėms skirtų stovėjimo vietų, rekomenduojama nustatyti ilgesnį parduotuvių darbo laiką, jose lankytis vienam šeimos asmeniui.

Karantino trukmė pratęsta iki gruodžio 31 dienos 24 val., nutarimas įsigalioja nuo trečiadienio.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 12 07 16:21
Spausdinti