Meniu
Prenumerata

ketvirtadienis, kovo 28 d.


ŠALIES EKONOMIKA
Prezidentūra teigiamai vertina ekonomikos gelbėjimo planą: tai – stiprus atsakas
BNS

Vyriausybės ir Seimo patvirtintas 2,5 mlrd. eurų ekonomikos gelbėjimo planas yra stiprus atsakas į galimą krizę, tvirtina prezidento Gitano Nausėdos patarėjas ekonomikai ir socialinei politikai Simonas Krėpšta.

Ketvirtadienį interviu LRT radijui patarėjas sakė, kad šis planas „yra geras pirmas žingsnis atsakant į ekonominę suirutę“, nors situacija yra labai dinamiška ir akivaizdu, jog priemones dar reikės pildyti ir keisti.

„Gana akivaizdu, kad tas planas turės būti adaptuojamas prie besikeičiančios situacijos, reikės žiūrėti, ar nereikia jo pildyti, tikslinti, taisyti. Bet šiuo metu tai yra tikrai stiprus atsakas, suteikiantis tiek verslui, tiek žmonėms, kiek įmanoma šioje neapibrėžtoje situacijoje, kuo daugiau aiškumo, užtikrinantis bent minimalias pajamas tiems žmonėms, kurie labiausiai nukentės nuo šios situacijos“, –  sakė S. Krėpšta.

Patarėjas pabrėžia, kad šią ekonomikos suirutę Lietuva pasitinka turėdama finansinių rezervų ir galimybių pigiai skolintis, priešingai nei per prieš dešimtmetį kilusią ekonomikos krizę, todėl gali imtis efektyvesnio ekonomikos skatinimo. 

Jis akcentavo, kad  šalys, turinčios stiprias ir efektyvias sveikatos apsaugos sistemas, žymiai geriau tvarkosi su koronaviruso iššūkiais. Tad tai yra signalas Lietuvai, kad būtina imtis reformų „ne tuomet, kai prispiria bėda, bet iš anksto, kad visos sistemos veiktų nepriekaištingai“.

Vyriausybė pirmadienį patvirtino beprecedentį ekonomikos skatinimo paketą, skirtą padėti šalies gyventojams ir verslui sušvelninti koronaviruso krizės sukeltus padarinius. Plane ekonomikos skatinimui numatyta 1 mlrd. eurų, po pusę milijardo – sveikatos apsaugai, darbo vietų išsaugojimui ir įmonių likvidumo išsaugojimui.

Nuo koronaviruso nukentėjusiam verslui bus leidžiama atidėti mokesčių mokėjimą arba išdėstyti mokesčius sutartu grafiku, netaikant palūkanų. Mokesčių mokėtojai bus atleidžiami nuo baudų, delspinigių, bus sustabdytas mokestinių nepriemokų išieškojimas.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2020 03 19 09:28
Spausdinti