Meniu
Prenumerata

penktadienis, kovo 29 d.


DIPLOMATIJA
Prezidentūra: Lietuva neturi intereso nutraukti santykius su Kinija
BNS
Unsplash

Lietuva neturi intereso nutraukti santykius su Kinija, teigia prezidento patarėja Asta Skaisgirytė. Anot jos, Gitanas Nausėda tikisi, jog Kinija dar pergalvos savo sprendimą atšaukti ambasadorių. 

„Esame situacijoje, kai norime palaikyti toliau diplomatinius santykius su Kinijos liaudies respublika, kai turime tam tikrų ekonominių, kultūrinių, socialinių interesų ir nutraukti juos nėra mūsų interesas“, – LRT radijui ketvirtadienį sakė A. Skaisgirytė. 

„Prezidentas ne kartą yra sakęs, kad labai apgailestauja dėl sprendimo atšaukti ambasadorių ir tikisi, kad Kinija dar pergalvos šitą sprendimą ir neeskaluos šito konflikto taip smarkiai“, – kalbėjo ji. 

Prezidento patarėja atkreipė dėmesį, kad Lietuvos sprendimas Vilniuje įsteigti Taivano atstovybę nėra išskirtinis. 

„Tai nėra vienetinis, išskirtinis Lietuvos atvejis. Taipėjus turi keliasdešimt atstovybių Europoje ir ta nervinga reakcija, žinoma, kiek perdėta. Su kinais toliau kalbamės, kalbėjimasis nėra nutrūkęs, o kol kalbamės, visada yra viltis“, – sakė ji. 

Kinija dėl gilėjančių Lietuvos ryšių su Taivanu prieš savaitę konsultacijoms atšaukė ambasadorių Vilniuje, ji taip pat ragino atšaukti Lietuvos ambasadorių Pekine. 

Kinijos užsienio reikalų ministerija teigė, kad tokį sprendimą paskatino siekis Lietuvoje atidaryti Taivano atstovybę.

Apie šios atstovybės steigimą atskirai nuo Kinijos Taivanas pranešė prieš kelias savaites, ji turėtų pradėti veikti dar šią vasarą. Lietuva taip pat turėtų atidaryti prekybos atstovybę Taivane.

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama

2021 08 19 11:48
Spausdinti