Meniu
Prenumerata

šeštadienis, balandžio 20 d.


Prezidento rinkimai Serbijoje: daugiausiai šansų turi premjeras, antras – politikos klounas?
BNS
„Baltasis“ balsuoja už save ir tikisi bent antrosios vietos. (Reuters nuotr.).

Serbai sekmadienį balsuoja prezidento rinkimuose, per kuriuos premjeras Aleksandras Vučičius viliasi dar labiau sustiprinti savo pozicijas valdžioje, bet, anot opozicijos, jis veda šalį prie autoritariško valdymo.

47 metų A.Vučičius viliasi per rinkimus surinkti daugiau kaip 50 proc. balsų ir iškart gauti penkerių metų mandatą prezidento poste. Dauguma apklausų rodo, kad A.Vučičius lengvai laimės, nes opozicija yra susiskaldžiusi. Tačiau jeigu jis negaus daugumos balsų pirmajame rate, balandžio 16 dieną bus surengtas antrasis rinkimų ratas. Prezidento postas pastaraisiais metais buvo didele dalimi reprezentacinis, bet analitikai mano, kad jo įtaka būtų daug didesnė, jei jį užimtų A.Vučičius. A.Vučičius liaupsino ekonominę pažangą, pasiektą jam 2014 metais tapus premjeru. Pernai ekonomika augo 2,8 proc., tačiau vidutinis serbas uždirba tik 330 eurų per mėnesį, nedarbas viršija 15 procentų.
Rinkimų kovą purto Luka Maksimovičius, kuris kampanijoje dalyvavo su Borato stiliaus baltu kostiumu.
Opozicija nesugebėjo iškelti bendro kandidato, kuris mestų jam rimtą iššūkį, ir dabar su A.Vučičiumi varžosi 10 opozicijos kandidatų, tarp jų – buvęs ombudsmenas Saša Jankovičius, buvęs užsienio reikalų ministras Vukas Jeremičius ir ultranacionalistas Vojislavas Šešelis. Rinkimų kovą purto Luka Maksimovičius, kuris kampanijoje dalyvavo su Borato stiliaus baltu kostiumu, samurajiška šukuosena, barzdele, beprotišku pažadų manifestu ir išgalvotu Liubišos Preletačevičiaus vardu, kuriuo šaipomasi iš politikos kaip godumo cirko. Šis kandidatas pravarde „Beli“ („Baltasis“) galėtų net likti antras po A.Vučičiaus, sako kai kurie analitikai.

A.Vučičiaus reformos „davė rezultatų“

Opozicijos kandidatai vaizdavo šiuos rinkimus kaip referendumą dėl A.Vučičaus, kurį kaltina bandymu sutelkti valdžią savo rankose. Ultranacionalistas V.Šešelis tvirtina, kad „visa valdžia neturėtų būti sukoncentruota vieno žmogaus, Aleksandro Vučičiaus, rankose“. Kai kurie rinkėjai kalbėjo panašiai. „Negaliu neigti, kad A.Vučičius daug dirba, kad jis yra ir Vakarų, ir Rusijos draugas. Bet aš nebenoriu, kad visa valdžia būtų vieno politiko rankose“, – sakė 59 metų taksi vairuotojas Michailas. Tačiau 73 metų Katarina Markovič, į pensiją išėjusi teisininkė, mano, jog svarbu paremti A.Vučičių, kurio reformos „davė rezultatų“. A.Vučičiaus vyriausybės padaryta pažanga „jau nėra bloga“ ir ji „turėtų sparčiau tęsti ta pačia kryptimi“, sakė ji naujienų agentūrai AFP. Ir opozicija, ir nepriklausomos žiniasklaidos stebėjimo grupės reiškė susirūpinimą dėl A.Vučičiaus dominavimo žiniasklaidoje. Savaitė prieš balsavimą nacionalinės televizijos A.Vučičiui skyrė 51 proc. savo laiko – daugiau nei visiems kitiems kandidatams drauge sudėjus, rodo tyrimų agentūros „Kliping“ analizė, kurią paskelbė dienraštis „Danas“. Tas laikas padidėja iki 67 proc., kai pridedami jo, kaip premjero, pasirodymai, sakoma analizėje.

Antrojo rato viltys

Buvęs ombudsmenas S.Jankovičius, kuris yra laikomas svarbiu A.Vučičiaus varžovu, taip pat tvirtino, kad viešojo sektoriaus darbuotojai prieš rinkimus buvo bauginami. Opozicija tikisi priversti A.Vučičių varžytis antrajame rate, kuris galėtų būti „pavojingas“ premjerui, sako politikos analitikas Dušanas Janjičius. A.Vučičius vykdė tipiškai agresyvią kampaniją su vaizdo klipu, kuriame dėl vadovavimo trūkumo tuoj turi sudužti lėktuvas su užrašu „Serbia 2017“. Jis kaltino oponentus, kad šie yra gavę „milijonus eurų (iš) tam tikrų užsienio valstybių“, bet konkrečių kaltinimų nepateikė. „Tie 10, kurie susivienijo prieš vieną, ... (nori) sustabdyti mūsų šalį ir grąžinti ją į praeitį, kad galėtų pasipelnyti“, – per vieną mitingą sakė A.Vučičius. Opozicija baiminasi sukčiavimo per rinkimus, ypač – albanų dominuojamame Kosove, kur gyvena maždaug 120 tūkst. serbų. Maždaug 6,7 mln. rinkėjų gali dalyvauti balsavime, kuris truks iki 20 val. vietos (21 val. Lietuvos) laiku. Pirmieji rezultatai turėtų paaiškėti prieš vidurnaktį. Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB BNS sutikimo draudžiama.
2017 04 02 15:34
Spausdinti